cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Európa-bajnoki bronzérmes a fiú ifjúsági válogatott!

2017. szeptember 17. 19:00

A máltai U17-es fiú Európa-bajnokság kisdöntőjében Horváth János csapata legyőzte az oroszokat, így éremmel térhet haza.

„Nagyon jó csapatuk van, három olyan lövővel, akik a mezőnyben benne vannak a top ötben. Egyenrangú partnerei mindenkinek, várhatóan velük is éles meccset játszanak” – vezette fel a bronzmeccset Horváth János szakvezető, aki Dávid Zoltánnal közösen igyekezett felrázni a spanyolok elleni elődöntő után a társaságot, amely egyértelműen az aranyéremért utazott a helyszínre, ugyanakkor, ha már úgy alakult, hogy ez nem lehet meg, feltétlen éremmel akart hazaindulni. 

Nem volt ezzel másként persze az orosz válogatott sem, amely szintén közel állt a fináléba jutáshoz, Montenegró csak óriási nehézségek árán tudta legyűrni egyetlen góllal.

Grieszbacher Márk kezdett a magyar kapuban, és az első perc végén azonnal hárította is Vasilev büntetőjét, s mivel nem sokkal később Baksa Benedek gólt lőtt, majd Bóbis Botond orosz riválisával ellentétben belőtte az 5-öst, elmondhattuk, hogy jól indult a bronzmérkőzés (2-0). A negyed derekán a szerencsére az Eb-re sérüléséből felépülő Fekete Gergő toldotta meg az előnyt, az oroszok csak egy időkérést követően tudtak szépíteni, emberelőnyből. Hiába, mert Schmölcz Norman és Fekete Gergő is eredményes volt, 5-1-gyel zárult a negyed.

Adok-kapokkal indult a második negyed, a 3. percben 6-3-ra vezetett a magyar válogatott, majd Baksa találatára Bazylev válaszolt. A negyed utolsó percében még Vékony Ákos volt eredményes, 8-4-gyel cseréltek térfelet a csapatok.

Baksa Benedek nem hazudtolta meg magát ezen a meccsen sem, gólerősen játszott, 9-4-re mentünk el harmadik találatával, ugyanakkor az oroszok nem adták fel, a harmadik negyed közepére három gólra visszajöttek. Időt kért Horváth János, és ez eredményre is vezetett, Bóbis talált be, 10-6. Paprikássá vált a meccs, az oroszok szövetségi kapitánya kapott előbb sárga lapot, majd Dala Dömét és Valery Pelikhet cserével végleg kiszórták. 10-7-es magyar előnynél még egy orosz játékos, Nikita Mikhailov kapott cserés kiállítást, és Baksa, valamint Bóbis újabb gólja megerősítette, ki az úr a háznál ezen a mérkőzésen (12-7 az utolsó szünet előtt).
 
Újabb játékost vesztettek el az oroszok a negyedik negyed elején, Vasilev mégis betalált, Horváth János 5:28-cal a vége előtt kikérte idejét, Baksa Benedek pedig meglőtte az ötödik gólját, amivel alighanem a meccs is eldőlt. Persze, 5 perc alatt sok minden történhet, ezzel együtt most olyan nagyon sok nem történt: megmaradt az előny, a vége 14-11!

Európa-bajnoki bronzérmes a magyar válogatott.

„Az aranyért jöttünk, volt is rá esélyünk, ám ebben a roppant kiegyensúlyozott mezőnyben a bronzérem is értékelendő, szép teljesítmény, gratulálok a játékosaimnak!” – nyilatkozta közvetlenül a lefújás után Horváth János.

U17-es fiú Európa-bajnokság, Málta
A 3. helyért

Magyarország–Oroszország 14-11 (5-1, 3-3, 4-4, 2-3)
Gólszerzők:
 Baksa 5, Bóbis 4, Fekete G. 2, Szieben, Schmölcz, Vékony, illetve Vasilev 4, Frolov 3, Serebrennikov 2, Bazylev, Pelikh
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények:
A 7. helyért: Görögország-Horvátország 7-8
Az 5. helyért: Szerbia-Olaszország 4-4 - ötméteresekkel 3-0
Döntő: Spanyolország-Montenegró 7-7 - ötméteresekkel 3-4

Az Eb teljes eredménysora: itt
 
Az Eb-csapat
Kapusok: Grieszbacher Márk, Lampert Márk
Mezőnyjátékosok: Fodor Olivér, Schmölcz Norman, Dala Döme, Konarik Ákos, Szőke Benedek, Fekete Gergő, Bóbis Botond, Tóth Gyula, Szieben László, Vékony Ákos, Baksa Benedek
Vízilabda hírek
Utánpótlás - Fiú ifjúsági válogatott
horváth János
ifiválogatott
málta