cover image
Egyéb

A magyar vízilabdázást Kiemelkedő nemzeti értéknek minősítették!

2017. június 22. 17:05

A Magyar Hungarikum Bizottság döntése értelmében a sportág érdemes erre a kitüntető címre.

Kilenc olimpiai aranyérem, öt világbajnoki aranyérem, tizenöt Európa-bajnoki aranyérem – folytassuk? Hiszen tulajdonképpen mindenki tudja, vagy ha valaki szám szerint nem is képes pontosan meghatározni, azt bátran vágja rá: sikerek sikerek hátán. Mert, ahogy a reklámspot is egyfajta szállóigévé vált: vízilabdában mi vagyunk a császárok.

Másként fogalmazva: a vízilabda nemzeti sport!

Nemzeti értéknek is nevezhetjük, semmiféleképpen sem lövünk vele bakot, mostantól aztán főleg nem. A Magyar Hungarikum Bizottság ugyanis Kiemelkedő nemzeti értéknek minősítette „A magyar vízilabdázás”-t, mely ezzel bekerült a Magyar Értéktárba.

Egészen 2012-ig érdemes visszamenni az időben, amikor a nemzeti értékek összegyűjtéséért, rendszerezéséért lobbizó mozgalom elégedetten dőlhetett kicsit hátra, ugyanis a Magyar Országgyűlés megszavazta a Hungarikum-törvényt. A négylépcsős piramis első szintjére, a helyi értéktárba bármely kistelepülés bármely népszokása, terméke bekerülhet, amely köthető a magyarsághoz, a magyar emberekhez, amelyre büszkék lehetünk, amely erősíti az identitásunkat. A piramis második szintjén a megyei értéktárak gyűjtik össze a jelentősebb helyi értékeket.

Vannak, amik persze nehezen, vagy egyáltalán nem köthetőek csak egyetlen településhez – ez esetben az ágazati értéktár – mely a megyei értéktárakkal azonos súlyú - jelenti az első szintet, amelyet a minisztériumok felügyelnek. Így volt az „A magyar vízilabdázás” esetében is: jó másfél éve Györe Zsuzsanna, a Magyar Vízilabda Szövetség operatív igazgatója állt a kezdeményezés élére, felvette a kapcsolatot Halász János országgyűlési képviselővel, a Hungarikum Bizottság tagjával, aki felkarolta mindezt, mert mint mondta, minden tekintetben érdemes a sportág a kiemelkedő nemzeti érték titulusra. A politikus felterjesztésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig felvette az ágazati értéktárba a sportágat.

De a történet itt nem állt meg, hiszen Halász képviselő úr felterjesztette „A magyar vízilabdázást” a következő szintre is. S lőn! Most, 2017 júliusában a 21 fős Hungarikum Bizottság kecskeméti ülésén kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította! A döntéshez kétharmados többség kellett – a kiszivárgott hírek szerint „háromharmados” esetén sem lett volna sok kérdés… Mindez óriási szó, óriási elismerés a magyar vízilabdának, hiszen sport témakörben nem volt még példa erre! Puskás Ferenc Életműve került ide, ami aztán a negyedik szintre, a Hungarikumok közé is bekerült. Hogy „A magyar vízilabdázás”-sal is így lesz-e, momentán nem tudni, ám ha elkezdjük sorolni az eredményeket (tudják, kilenc olimpiai aranyérem, öt világbajnoki aranyérem, tizenöt Európa-bajnoki aranyérem, etc.), a sportág magyarországi elismerését, a világban betöltött szerepét, a magyar ember rajongását irányába, miképpen 2014-ben írtuk, hungarikum a javából.

Viszont most nagyon jó leírni azt is, hogy hivatalosan is Kiemelkedő nemzeti érték!

Vízilabda hírek
hungarikum