cover image
Egyéb

Döntött az NOB: 10 női csapat Tokióban!

2017. június 9. 19:46

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki döntése szerint megemelték kettővel a nyári olimpiákon résztvevő női csapatok számát.

Fontos döntést hozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság igazgatótanácsa: a 2020-as nyári olimpiai játékokon felemelte a női vízilabdatorna létszámát az eddigi nyolc helyett tízre!

A Nemzetközi Úszószövetség elnöke, Julio Maglione nagy örömét fejezte ki a döntéssel kapcsolatban, ráadásul miután három új úszó versenyszámot is felvettek a programba (800 férfi gyors, 1500 női gyors, 4x100-as vegyesváltó), kimondottan nagy megtiszteltetésről beszélt: „A vizes sportok hihetetlen vonzerejének köszönhetőek ezek a döntések. Ezek az eredmények a 208 nemzeti tagszövetség, a sportolók, az edzők és a tisztviselők értékes munkájának és támogatásának köszönhetők.”

Ami számunkra kiemelendő: az olimpiai női tornára való kijutást eddigi nem véletlenül szinte nehezebbnek tartották, mint az ottani éremszerzést – mást ne mondjunk, az emlékezetes tavalyi Eb-döntőn a magyar válogatott által legyőzött Hollandia a kvalifikáción otthon bukott el, de az éppen Sanghajban zajló Világliga elődöntőjében érdekelt Kanada sem lehetett ott Rióban, és hiányzott a szintén legjobbak közé tartozó Görögország is. 

"Örülök, ez Európának nagy előrelépés!" - fogalmazott a gyorshírre reagálva dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

Szóval, tíz női válogatott lehet ott majd Tokióban, a férfitornát pedig továbbra is 12 csapattal rendezik. Más döntést nem született a NOB-ban ezzel kapcsolatban, ami nem csoda, hiszen bármilyen szabályváltoztatás a FINA érdekeltségébe tartozik.

Tizenöt versenyszámmal bővül amúgy a 2020-as, tokiói nyári játékok programja a NOB vezető testületének pénteki döntése nyomán. A NOB végrehajtó bizottsága többek között ahhoz adta hozzájárulását, hogy vívásban mindegyik szakágban legyen csapatverseny, azaz nem szorul ki két szám, mint az utóbbi olimpiákon. Az eddigi rotációs rendszer alapján Tokióban a férfi tőr és a női párbajtőr következett volna.

Eldőlt az is, hogy atlétikában a 4x400 méteres vegyesváltó. Kajak-kenuban, evezésben, lövészetben, súlyemelésben, vitorlázásban, cselgáncsban és ökölvívásban úgy módosulnak a versenyszámok, illetve a létszámok, hogy a női-férfi egyensúly jobban érvényesül.

Lesz cselgáncsban és íjászatban vegyes csapatverseny, asztaliteniszben vegyespáros, triatlonban vegyesváltó, kosárlabdában programba kerül a 3x3-as változat, BMX-ben freestyle-versenyeket, pályakerékpárban pedig madisont is rendeznek.

A programbővülés ellenére 285-tel csökken a versenyzők létszáma a rióihoz képest.

Thomas Bach NOB-elnök úgy kommentálta a változásokat, hogy az új versenyszámokkal az olimpia fiatalosabb és városiasabb lesz, továbbá több nőnek jut benne szerep.

A NOB tavaly augusztusban új sportágként a gördeszkázást, a hullámlovaglást, a sportmászást, a karatét és a baseballt/softballt vette fel a 2020-as, tokiói játékok programjába.
Vízilabda hírek
tokio
Női válogatott
olimpia
nob
fina