cover image
Szövetség

A Magyar Úszó Szövetség és a Magyar Vízilabda Szövetség közös nyilatkozata

2017. május 25. 19:40

A két szövetség vezetői együttes ülést tartottak 2017. május 25-én, Budapesten. Az együttes ülésen áttekintették a két sportág előtt álló feladatokat, főként azokat a szakmai kérdésekkel foglalkoztak, amelyek mindkét szövetséget érintik, valamint részletesen átbeszélték a 2017. évi FINA VB-vel kapcsolatos követelmények teljesítéséhez szükséges teendőket is.

A két szövetség az alábbi közös nyilatkozatot és akció tervet fogadta el:

1. Fontos, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni, és ennek keretében mind a négy úszásnem alapjait a gyerekek minél korábban elsajátítsák. Mindkét szövetség bátorítja az óvodások, és a kisiskolások rendszeres úszás oktatását mindennapos testnevelés foglalkozások keretében, vagy régionként kialakított programok keretében.

2. Az úszásoktatást szakavatott edzőknek célszerű és indokolt végezni, ezért a szövetségek támogatják a szakoktatók képzését.

3. A szövetségek támogatják a Kormányzat és az Önkormányzatok uszoda létesítési programját, és a tanmedence programot.
Fontosnak tartják, hogy a létesítendő új uszodák mindenben megfeleljenek a vízilabda és az úszás követelményeinek, függetlenül attól, hogy a finanszírozás milyen forrásból történik. A két szövetség elnöksége nem támogat olyan versenyuszodai beruházást, amely a vízilabda és az úszás szakmai követelményeinek nem felel meg.

4. A két sportág klubjai és tagszervezetei által használt vízfelületek megosztása, a méltányosság és arányosság jegyében, valamint a közös érdekek figyelembevétel történik. A Magyar Vízilabda Szövetség, az úszásoktatás, és az ehhez szükséges kiegészítő úszófelszerelések támogatása, valamint az elérhető támogatások egy részének közös felhasználása érdekében, kész évente megállapodást kötni a Magyar Úszó Szövetséggel.

5. A két szövetség célként tűzi ki közös rendezvények vagy versenyek egyhelyszínű és egyidejű megrendezését, hogy a nézők mind az úszás, mind a vízilabda élményében részesülhessenek. A két sportág népszerűsítése érekében, a szövetségek támogatják annak a lehetőségét, hogy a jövőben közösen szervezzenek nézőcsalogató, egyedi rendezvényeket, akár rokon sportágakat is bevonva.

6. A Magyar Úszó Szövetség 2017-ben 110 éves. Ez az évforduló elválaszthatatlan a vízilabda fejlődésétől annak ellenére, hogy annak szervezése 1989-től külön történik. A két szövetség megállapodott abban, hogy 2017. decemberében a MÚSZ 110 éves évfordulóját együtt ünneplik.

7. A FINA és a LEN tagszervezete, a Magyar Úszó Szövetség, egyúttal vállalja, hogy különböző testületekben és bizottságokban támogatja a Magyar Vízilabda Szövetség jelöltjeit, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelöltek megválasztásra kerüljenek, illetve, hogy megfelelő feladatkört és hatáskört kapjanak.

A két szövetség elnöksége a jövőben évente áttekinti és értékeli a két sportág között létrejött együttműködést, és meghatározza azokat a területeket, ahol érdemes és szükséges még szorosabbra fűzni a két szövetség közötti partneri kapcsolatot, annak érdekében, hogy mind az úszás, mind a vízilabda további sikerekkel gazdagítsa eddigi történetét.

Budapest, 2017. május 25.

Magyar Úszó Szövetség
Dr. Bienerth Gusztáv

elnök

Magyar Vizilabda Szövetség
Dr. Kemény Dénes

elnök

Szövetségi hírek
kemény dénes
bienerth gusztáv