cover image
Egyéb

Elődöntőben a Fradi az Euro Kupában!

2016. december 10. 17:06

A negyeddöntő visszavágóján 12–8-ra győzte le Varga Zsolt csapata a horvát Primorje Rijekát, így kettős győzelemmel harcolta ki a továbbjutást. A zöld-fehérek tíz év után jutottak az európai kupaporondon a legjobb négy közé.

„Az kétségtelen, hogy jelentősen kicserélődött a keretük, de a sok fiatallal rendkívül veszélyesek. Talán ahhoz a Fradihoz tudnám hasonlítani, amely azok után, hogy 1999-ben neves játékosokból álló csapatával nem tudott nyerni ellenünk, a BVSC ellen, a következő szezonban Vad Lajos irányításával gyengébb kerettel megnyerte a bajnokságot. A fiatalok előreléptek, nagyobb felelősséget vállaltak. Valahogy így lehet ez a Rijekánál is.”

Ezt még a Rijeka–Eger Bajnokok Ligája selejtező előtt nyilatkozta Dabrowski Norbert, a hevesiek szakvezetője, utalva arra, hogy nem szabad elírni a jelentősen átalakult horvát együttest. Nos, aztán csapatával Rijekában és otthon is hattal verte, majd az Euro Kupában a Ferencváros is nyert ellene idegenben, avagy bebizonyosodott, a horvát Fradi még (?) nem a 2000-es magyar Fradi.

A népligeti visszavágón ennek ellenére úgy ugrott vízbe Varga Zsolt alakulata, mintha 0–0-ról kezdődne minden, s különösen hátul keserítette meg a Radu centerjátékára alapozni próbáló rivális dolgát. Tekintettel arra, hogy Gárdonyi András is jól védett, csupán a 10. percben jegyezhettük fel az első rijekai gólt (Mudrazija) – ekkor Szirányi Balázs és Marko Avramovics találatával kettőnél járt a Fradi.

Nem sokkal később aztán már 5–1 állt a táblán: Szirányi megúszás után a szélről duplázott, majd Varga Dániel lőtt gólt, s végül Tóth Márton jegyzett klasszikus centertalálatot. Lehetett volna 7–1 is, ám Stefan Mitrovics a fára, Katonás Gergő pedig fölé lőtt egy ötméterest – ezúttal ez is belefért. A nagyszünetben 7–3 volt az állás, majd a harmadik menetben már 8–3, amikor talán kicsit belealudtak a hazaiak a csendesen csordogáló meccsbe. Ezt kihasználva 8–6-ra jött fel a Rijeka, nem véletlen, hogy fórban időt kért Varga Zsolt. Aztán a megbeszéltek szerint Marko Csuk lőtte át a kézerdőt. S miután kisvártatva a védekezésben is jeleskedő Varga Dániel ismét beköszönt az ellenfél cserekapusának, Cubranicnak, visszaállt a négygólos különbség.

A záró negyed 2–2, a vége így 12–8 lett, avagy a Ferencváros kettős győzelemmel jutott az elődöntőbe.

„Ma nem voltam túlságosan ideges. A hét első két napján láttam a csapaton az elmúlt időszak fáradtságán, ekkor feszült voltam. Szerdától láttam a koncentráltságot, onnantól kezdve megnyugodtam. Felhívtam a srácok figyelmét a jó kezdésre, ezt jól megoldották. Nyolcnegyedes meccs volt, kint volt három nehéz negyedünk, itt kétszer volt egy kis billegés, amikor négy gólról kettőre feljöttek, de tudtunk újítani, és így kiegyenesített meccs lett. Négy hónapja van együtt így ez a csapat, sok minden történt, voltak pofonok is, győzelmek is, az ezekből való építkezés, a hit adja az erőt, lés teheti nagycsapattá ezt a Fradit” – értékelt Varga Zsolt vezetőedző.

Euro Kupa, negyeddöntő, 2. mérkőzések

FTC-PQS Waterpolo–Primorje Rijeka (horvát) 12–8 (2–0, 5–3, 3–3, 2–2)
Gólszerzők:
Varga Dániel 4, Szirányi 3, Avramovics 2, Marko Csuk, Tóth M., Jansik Sz., ill. Peros 2, Rakovac 2, Radu 2, Mudrazija, Vrlic
Továbbjutott: Ferencváros, kettős győzelemmel, 25–17-es összesítéssel

SM Verona (olasz)–BVSC-Zugló 11–6 (3–1, 5–2, 1–1, 2–2)
Továbbjutott: Verona, kettős győzelemmel, 25–19-es összesítéssel

Jadran Herceg Novi (montenegrói)–Posillipo Napoli (olasz) 7–8 (5–4, 1–1, 1–2, 0–1)
Továbbjutott:
Jadran Herceg Novi, 16–14-es összesítéssel

Canottieri Napoli (olasz)–Digi Nagyvárad (romániai) 5–8 (1–1, 1–1, 1–3, 2–3)
Továbbjutott:
Nagyvárad, kettős győzelemmel, 12–19-es összesítéssel

Vízilabda hírek
euro kupa
ferencváros
rijeka