cover image
Egyéb
Utánpótlás
Női

Faragó Tamás szűkítette a leány ifi vb-keretet

2016. november 4. 16:55

Még egyszer szükség lesz erre, mert az új-zélandi világbajnokságra tizenhárom játékos utazhat majd.

Aucklandben, december 12. és 18. között rendezik meg a leány ifjúsági világbajnokságot, amelyen ott lesz a tavaly Bakuban, az Európa Játékokon (a nem hivatalos Eb-n) 5. helyet szerző magyar válogatott is. Hogy milyen összetételben, az még kérdéses, de valamivel okosabbak lettünk pénteken.

Merthogy az utánpótlás-válogatottak szövetségi kapitánya, Faragó Tamás keretet szűkített.

„Az előzetesen már ismert keretből a döntésem alapján Hidas Dóra, Gyárfás Dorottya, Vogt Vivien, Maczkó Lilla, Urvári Lili, Papp Médea, Ármai Zita és Petővári Luca marad ki. Bekerült viszont a keretbe Pap Mónika, aki jól teljesített az edzéseken. Még egyszer kell szűkítenem a keretet, jó tíz nap múlva, hiszen hamarosan le kell adni a FINA-nak tizenöt nevet, a világbajnokságra majd tizenhárman utazhatnak”
– ismertette Faragó Tamás.

Ennek alapján a világbajnoki keret jelenleg a következő:

Ádám Emília, Hertzka Orsolya, Mucsy Mandula, Kiss Eszter Lara, Mchunu Hlengiwe, Vályi Vanda, Lekrinszki Gina, Farkas Tamara, Tóth Csenge, Mihály Kinga, Aranyi Réka, Miklós Réka, Magyari Alda, Muzsnay Fanni, Faragó Berta, Koncz Hanna, Pap Mónika, Brezovszki Gerda

Mint ismert, a világbajnokságot, ahogyan a montenegrói fiú ifi vb-t, a FINA kísérleti szabályai szerint rendezik, azaz 5+1 fős csapatokkal, 11 fős meccskeretekkel. Erre kell átállítani a fejeket a vb kezdetéig, és ez bizony, ilyen-olyan okok miatt, meglehetősen nehéz feladat. Legfőképpen a kevés edzéslehetőség okán. A kapitány így vélekedik a helyzetről:

„Alapvetően nem szeretek panaszkodni, de az igazság az, hogy méltatlanul keveset tudunk készülni erre a világbajnokságra, miközben az amerikai, a kanadai vagy éppen az ausztrál válogatott a saját keretével lényegében egy éve gyakorol a tornára. Természetesen nem ezt várná el az ember, hiszen az európai, azon belül a magyar vízilabda merítési lehetősége, felépítése ezt nem teszi lehetővé, mégis, hiányolom azt, hogy a válogatott sikeres szerepléséért mindenki megtegye a maga feladatát, gesztusát. Októberben hét alkalommal tudtunk edzeni, november utolsó hetéig még kilenc edzést tudok tartani a lányoknak. Miután hazajöttünk a lányokkal a junior-Eb-ről, a kollégákkal egyetértésre jutottunk, hogy segítik a decemberi vb-re készülő válogatott munkáját. Ennek szellemében a novemberi utánpótlás bajnoki mérkőzéseket januárra halasztottuk. Igen ám, de az ob I.-es bajnokikat előrehozták januárról, és lesz novemberben Magyar Kupa is. Ebben a keretben pár kivételtől eltekintve mindenki felnőtt játékos, így kötelezettsége van” – vázolta fel Faragó Tamás a helyzetet.

„Az sem segítette a munkát, hogy egyelőre csak az UVSE-vel tudtunk edzőmeccset játszani az új szabályok alapján, más kollégák nem jelezték, hogy partnerek lennének ilyen gyakorlásokban. Később azzal a problémával kellett szembenéznünk, hogy a Szentes csapata a kevés válogatott edzésről is elkéri a játékosokat, akik így még kevesebbet tudnak magukba szívni ennek a vízilabdának a lényegéből. Magyarul, nem ideálisak feltétlenül a felkészülési körülmények, ennek ellenére nyilván, a munkát igyekszünk elvégezni a lányokkal” – tette hozzá a hollandiai junior Eb-n csapatával a 6. helyen végző szakember.

S hogy milyen ez a vízilabda?

„Ez egy igazságos vízilabda, nem véletlen, hogy nagyon sokan, főleg az európai nemzetek, tiltakoznak a szabályok véglegesítése ellen. Az 5+1 fős játékban pillanatok alatt kiderül, hogy a játékos tud-e úszni, tud-e lőni, tud-e védekezni. Itt nem lehet elbújni, mint a hat a hat elleni játékban, ahol vannak helyzetek, amikor nem kell csinálni semmit. Itt mindenkinek és mindent kell tudni játszani, éppen ezért egy komplex játékkultúra alakul ki. Izgalmas, látványos a játék, nem csodálkozom, hogy meg akarják vétózni a szabályok bevezetését...” – mondta el véleményét a FINA kísérleti szabályairól a kapitány.

Az új-zélandi világbajnokság csoportjai:

A csoport: Új-Zéland, Spanyolország, Dél-Afrikai Köztársaság, Oroszország
B csoport: Olaszország, Ausztrália, Hollandia, Brazília
C csoport: Egyesült Államok, Görögország, Japán, Kína
D csoport: Magyarország, Kanada, Mexikó, Németország

A következő edzésidőpontok:

November 6., Budapest, Komjádi-uszoda - 18:00-20:00
November 7., Budapest, Hajós Alfréd Uszoda - 09:00-10:00 torna, 10:00-11:30, 33-as sátor; 16:00-17:30 33-as sátor

-ds-
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Leány ifjúsági válogatott
leány ifi válogatott
faragó tamás
új-zéland