cover image
Egyéb

Märcz Tamás: „Nagy az összetartás a csapaton belül”

2016. október 31. 12:12

A BVSC vezetőedzője büszke a csapatára, és most egy kicsit félre is teszi az Euro Kupát, vannak fontosabb feladatok a következő körig.

Ahogyan arról írtunk, a nemzetközi porondra több mint tíz év után visszatérő BVSC a Mladost Zagreb által megszervezett második EK-s selejtezőkörből is továbblépett a hétvégén. Előbb ugyan alulmaradt az igen erős Posillipo Napolival szemben, de ezt követően két horvát ellenfelét is legyőzte, a második napon a Mladost Zagreb, vasárnap pedig a POSK Split szenvedett vereséget a magyar csapattól.

Így a zuglóiak is ott vannak a legjobb nyolc között (ahogyan a Ferencváros is), és várják ellenfelüket. A kiírás szerint a negyeddöntőben a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörének veszteseit sorsolják össze a most továbblépő csapatokkal.

Märcz Tamás
vezetőedzőt előbb arról kérdeztük, a sorsolás után mennyi esélyt adott csapatának a továbbjutásra.

„Nem nagyon számolgattam, azt tudtam, hogy reálisnak a két horvát csapat legyőzése tűnt előzetesen. De azt is sejtettem, hogy akkor lesz reális esélyünk a továbblépésre, ha már az első mérkőzésen bravúrt tudunk elérni. Végül a Posillipót sodorta elénk a sors az első meccsre, így belőlük készültünk a legtöbbet. Nem sikerült a bravúr, ami úgy érzem, leginkább rajtunk múlt. Szokatlanul sok hibát követtünk el, főleg védekezésben, ez az olasz csapat meg nem olyan, hogy háromgólos vezetésénél kiengedje a kezéből a győzelmet” – fogalmazott az olimpiai bajnok mester.

„A meccsünk után láttam a Mladost játékát, nem tűnt megoldhatatlan feladatnak a legyőzése, de ehhez elég sokat kellett javulnunk, a hibáinkat kellett minimalizálni, és a jó döntések meghozatalát kellett növelni. Mondhatom, hogy nagyon jól reagáltak a fiúk, pedig egyáltalán nem volt kicsi a feladat. A győzelmünkhöz kellettek Szakonyi Dániel bravúrjai a kapuban, és az is, hogy mezőnyben sokkal pontosabban játszottunk” – tette hozzá Märcz Tamás.

Itt álljunk is meg egy pillanatra! Egy ilyen kiélezett meccsen egy mindössze 22 éves kapust játszatni, bátor edzői húzásnak tűnik.

„Az igazság az, hogy így is terveztem. Még egy nagyon jó Györke Zsolt sem tud 36 óra alatt három meccsen jól teljesíteni. A sorozatterhelés miatt muszáj volt forgatni a kapusokat, így történt ez Kassán is. Igaz, ott a második meccs egy jóval könnyebb találkozó volt, míg itt Zágrábban lényegében a sorsdöntő meccs. Hozzá kell tennem, hogy Szakonyi Dani jó ideje egyre jobb formában van, tehát a bizalom is szerepet játszott, amikor mellette döntöttem, bátran tehettem. És meg is hálálta a bizalmat, ráadásul így kaptunk egy jó Györkét a harmadik meccsre”.

Kérdés, kik voltak még azok, akik intenzívebben hozzájárultak a sikeres hétvégéhez?

„Majdnem minden meccsen akadt egy-két kiváló teljesítmény. A nápolyiak ellen Pásztor Matyi fontos góljai, a második meccsen Czigány Karcsi zseniális mezőnymunkája emelhető ki, de az egész hétvégén nagyszerűen játszottak centereink, valamint Török Béla is. De nincs is nagyon értelme kiemelni senkit, mert Létay Krisztián fontos góljai, vagy a fiatalok bátor és pontos játéka is kellett ahhoz, hogy továbblépjünk. Elcsépelt, de tényleg csapatként működött a csapat. Nehéz úgy megnyerni egy mérkőzést, hogy többen is gyenge teljesítményt nyújtanak. Nagy volt az összetartás a csapaton belül, ez egyébként is jellemző ránk” – mondta a siker okait boncolgatva Märcz Tamás.

A kérdésre, miszerint mennyire könnyítette meg a helyzetet, hogy az első nap 8-8-ra végzett a Zágráb és a Split, azaz a Mladost nyakán ott volt a kés szombaton, így válaszolt a BVSC vezetőedzője:

„Akkor érződött, hogy hitehagyottá és idegessé vált a Mladost, amikor a harmadik negyedben elkezdtünk több góllal vezetni. Akkor megtörtek. Érdekes, hogy vasárnap, a Split ellen ezt nem éreztem. Hiába vezettünk már négy góllal is, mindig erőt merítettek. Nyilván azért is, mert egy fiatalabb csapat, bátrabban, teher nélkül játszhattak, ráadásul, ha megvernek minket, tovább is léptek volna.”

Ami a folytatást illeti: a papírforma alapján körvonalazódni látszik, kik lehetnek a negyeddöntős ellenfelek, de Märcz Tamás egyelőre erről nem értekezne a játékosainak, vannak sokkal fontosabb feladatok.

„Előzetesen azt lehet látni, hogy a Verona tűnik a legveszélyesebbnek, feltéve, ha nem tud nagy bravúrt végrehajtani az OSC ellen. De a Split elleni győzelmünk után nagyon gyorsan félretettük magunkban az Euro Kupát, nem tervezgetünk, nem szabad, hogy ez a várakozás energiákat emésszen fel és vegyen el belőlünk. Jön ugyanis a Honvéd a bajnokság következő körében, rögtön szerdán. A Honvéddal és a Miskolccal fogunk konkurálni vélhetően a legjobb négy közé jutásért, tehát ez egy nagyon fontos bajnoki lesz. Tavaly sikerült őket kétszer legyőznünk, viszont erősödött a keretük. Mégis azt mondom, ha a Zágrábban mutatott formánkat hozzuk, meg tudjuk őket verni. Kettőzött erővel küzdünk majd, ezt nyugodtan mondhatom, szép siker lenne egy újabb győzelem, egy újabb nagyon erős ellenféllel szemben” – így a BVSC vezetőedzője.

A Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörében az 1. mérkőzések eredményei:

A Híd-OSC-Újbuda-Sport Management Verona 10-6
Brescia-Jadran Herceg Novi 14-5
Primorje Rijeka-ZF-Eger 6-12
Waspo Hannover-Digi Nagyvárad 12-7

A visszavágókat november 9-én rendezik. A párharcok vesztesei az Euro Kupa negyeddöntőjébe kerülnek.

Az Euro Kupa továbbjutói:

Posillipo Napoli
Ferencváros-PQS Waterpolo
BVSC-Zugló
Canottieri Napoli

A negyeddöntő sorsolását november 14-én Rómában tartják.

-dobos-

Vízilabda hírek
märcz tamás
BVSC
euro kupa