cover image
Egyéb

Ferencváros: kettőből kettő az Euro Kupában

2015. október 1. 12:09

Második meccsét is hozta a Ferencváros a népligeti Euro Kupa-selejtezőn. A Strasbourg kemény ellenfél volt.

A Jadran Split ellen 11-8-as győzelemmel kezdte a Ferencváros a selejtezőtornát, tudtuk mindannyian, hogy a Strasbourg elleni mérkőzés valamivel könnyebb lehet – minden bizonnyal. A franciák persze mindent megtettek a Szeged ellen az első napon, más kérdés, hogy csak szorongatták Varga Péter együttesét, a vége 13-10-es magyar siker volt.

Azaz két háromgólos siker volt a magyar mérleg az első nap után, bíztunk a hasonló népligeti folytatásban. A nap első mérkőzésén a Jadran magabiztosan, 15-9-re verte a német Esslingent, ezzel jelezte, bizony a továbbjutás egyik nagy esélyese.

Schmitt-védésekkel indult a franciák elleni meccs, majd David Babic nagyszerű góljával folytatódott, középről húzta be a messziről jött passzt (0-1). Kicsit álmoskás volt Fradi, de miután Gárdonyi András kivédte Nikola Sutic 5 méteresét, Aidan Roach felébredt és egyenlített a hatodik percben. Aztán Marko Bratic lőtt bombagólt, amire Nyéki Balázs válaszolt távolról, 2-2. „Végig szoros” – kérte Gerendás György a kispadról a zöldektől, a francia támadás el is halt. Az utolsó perchez érve időt kért a Fradi, a támadást Aidan Roach fejezte be, 15 másodperccel a negyed vége előtt először vezetett a magyar csapat (3-2).

watch?v=ix9Ye-xle8UKeveset mozogtak a második negyed elején is támadásban a zöldek, így nem sikerült ellépni, még jó, hogy a védekezés rendben működött. A negyed közepén Avramovics lőtt szabaddobásból a kapuba (4-2), emberelőnyből szépítettek a franciák, hogy aztán az utolsó percben a Fradi első büntetője is kimaradjon, Nyéki hibázott.

A nagyszünetben 4-3 állt a táblán, szenvedős, nyűgösen alakuló volt ez a meccs, valljuk be. Ezt igazolta Bratic második gólja a harmadik szakasz elején (4-4). Marko Csuk két emberrel a nyakán szerzett klasszisgólt, de nem lankadt a kapkodás: büntetőhöz jutott a Strasbourg, ezt Gárdonyi védte, a labda egészen az uszoda mennyezetéig repült. Babic újra egalizált (5-5), Joel Swift emberelőnyből vette vissza a vezetést.

Nem hagyta magát a Strasbourg, a negyed végéhez közeledve már elhihették azt is, hogy több keresnivalójuk lehet. Babic gólja után Dőry Farkas lőtt nagy gólt (7-6), majd Nyéki kapufát, hogy aztán emberelőnyből megint egyenlítsenek a franciák.

Marnitz Gergő a negyed vége előtt 1 másodperccel gyorsan kihasználta az utolsó fórt, 8-7-tel jöhetett az utolsó szakasz, izgalmakban nem volt hiány.

Babic negyedik gólja indította a negyedik negyedet, azaz végérvényessé vált, hogy tovább kell izzadnia a Fradinak a sikerért. Ausztrál gólok nyugtatták meg a csapatot időlegesen, 10-8-ra ment el a Varga-csapat (Swift, Roach). 10-9-es magyar előnynél, 4:07-tel a vége előtt fontos szituációban kért időt Varga Zsolt, az emberelőnyt azonban eltotojázta a csapat, Csuk kezéből esett ki a labda.

fradinyito4.JPGBabic bezzeg belőtte (10-10), igyekezni kellett, továbbra is. Swift villámgyors fórgólja következett, majd egy szép megúszás után Avramovic tolta be Nyéki feladását, 2 perccel a vége előtt két gólosra hízott az előny.

Racunica távoli bombájára szerencsére jött a válasz (13-11), de Babic 43 másodperccel a vége előtt megint kilőtte a kaput. Roach a támadóidő lejártakor viszont pontosan célzott, ezzel megnyerte második meccsét is a Ferencváros.
 
Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője: „Nagyon kemény meccs volt, nem akarom arra fogni, hogy fáradtak voltunk, hiszen még előttünk áll négy meccs. Ugyanakkor tényleg éreztem a srácokon, hogy a tegnapi meccs sokat kivett belőlük. Tudom, hogy a többi csapat is fáradni fog, nemcsak mi, így ez benne van ebben a tornában. Örülök annak, hogy mentünk, hajtottunk, és mindannyiszor elléptünk, reagáltunk, amikor a franciák egyenlítettek. Nem rossz csapat az övék, de ennek ellenére megérdemelten nyertünk. Örülök a három pontnak.”

Dőry Farkas, a Ferencváros játékosa: „Reggel volt, ezek a meccsek mindig nehezek. Láthattunk mindent, ami egy délelőtti meccs velejárója. Nem tudom, mi az oka ennek az álmoskás játéknak, jobban kell sikerülnie a bemelegítésnek, erre figyelni kell majd. A franciák teher nélkül játszottak, nekünk meg mindig kellett volna egy kis plusz. Oké, jött is, mert nyertünk, de ennél több kell majd a folytatásban. Nagyon kellett, hogy Bandi megfogjon két büntetőt, az ausztrálok is nagyon jól játszottak, végülis a csapat megszerezte a győzelmet és ez a lényeg.”


Eredmények – Euro Kupa, selejtező, 2. játéknap:

Ferencváros-PQS-Waterpolo-Strasbourg (francia) 14-12 (3-2, 1-1, 4-4, 6-5)
Népliget, vezette:
Tkachenko, Butz

Ferencváros: Gárdonyi – Avramovics 2, Nyéki 1, Pohl, Roach 5, Csuk 1, Swift 3. Csere: Dőry 1, Katonás, Tóth M., Vogel Simon, Marnitz G. 1. Vezetőedző: Varga Zsolt

Strasbourg: Schmitt – Sutic 1, Racunica 1, R. Blary, van Peperstraete 2, Babic 6, Bratic 2. Csere: Fontani, Q. Blary, Corentin. Vezetőedző: Sebastian Berenguel

Gól/emberelőny: 3/10, illetve 4/10
Ötméteresek: 0/1, illetve 0/2
Kipontozódott: van Peperstraete (28.)

Esslingen (német)-Jadran Split (horvát) 9-15 (3-5, 2-1, 3-5, 1-4)
Gólszerzők:
Nossek 3, Rothfuss, van der Bosch, Michalko, Syka, Hadar, Glasser, illetve Vukic 4, Mliardovic 4, Franicevic 3, Vranjec, Tonkovic, Divkovic, Pavlovic

-dobos-
Vízilabda hírek
euro kupa
ferencváros
szeged