cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Eb-hetedik a junior-válogatott Hollandiában

2016. szeptember 18. 13:49

Horkai György csapata magabiztosan verte a házigazdát, ezzel a hetedik hellyel (és persze igen rossz érzésekkel) tér haza az Európa-bajnokságról.

A magyar válogatott a csoportmérkőzések során három győzelemmel jelentkezett az alpheni tornán: Máltát, Görögországot és Montenegrót verte. Egy pihenőnap után Olaszországgal találkozott a negyeddöntőben, ezt a találkozót LEN-segítséggel elbukta az ismert forgatókönyv alapján.

Az 5-8. helyért vívott szakasz első meccsén Horvátország volt az ellenfél, hiába vezetett a magyar csapat 8-3-ra, 9-9 után 5 méteresekkel 4-3-ra elbukta a párharcot.

Így következett Hollandia, a 7. helyért.

A magyar kapuban Sólyomvári Márton, a pécsiek játékosa kezdett, az első gólt pedig Szatmári Kristóf, a nyáron a bajnok Szolnokhoz szerződő ifi világbajnokunk lőtte, 1-0. A podgoricában ifi vb-bronzot szerző KSI-s Teleki András növelte az előnyünket, majd Tim de Meij szépített.

Az OSC ifi világbajnoka, ifi vb-bronzérmese, Nagy Ádám lőtt a kapuba, erre Sam van den Burg válaszolt, 3-2. A szegediek ifi világbajnoka, vb-ezüstérmese, junior-Eb ezüstérmese, olimpiai 5. helyezettje, Manhercz Krisztián egy ejtéssel zárta le az első negyedet, 4-2.

A Vasas ifi vb-bronzérmese, Burián Gergő lőtt nagy gólt a második negyed elején, és ugyanő szerzett nem sokkal később labdát, leúszta ellenfelét és a kapuba lőtt, 6-2. Klubtársa, Simon Henrik emberelőnyből lőtte a hetediket, majd Manhercz szintén előnyből a nyolcadikat.

Az UVSE-ből a nyáron a Miskolchoz szerződő Vadovics Viktor passzát Burián lőtte a kapuba, és a félidő előtt még egy emberhátrányt sikerült kivédekezni, Sólyomvári pedig egy védéssel zárta a negyedet, 9-2.

Nagy Ádám nyitotta a sort, de két Scherrenburg-találat után 10-4-re zárkózott a házigazda, majd Szatmári harcolt ki büntetőt, Manhercz belőtte. A negyed vége 13-4, ezzel együtt.
 
A zárónegyedben sem változott a játék képe (sőt), ahogy mondani szokták, így a magyar csapat nyerte meg a mérkőzést, ez nem is volt kérdés, az első perctől kezdve sem.

Horkai György csapata (így kell leírni a szövetségi kapitány nevét, ezt a szervezőknek mondjuk, akik a zárónapon sem voltak képesek erre a bravúrra) így a hetedik helyen zárt az Európa-bajnokságon.

Fotó: Katona Norbert

Fotó: Katona Norbert

A döntőt majd Olaszország és Szerbia vívta, a szerbek 12-9-re győztek.
 
Horkai György a meccs után:

„Ez a mai meccs könnyűnek ígérkezett, és végül az is lett, mert az első negyedben és a második negyed elején egyszerűen elvettük a hollandok kedvét. Jól játszottunk, főleg hátul ment jól. De szép gólokat is lőttünk. Ma Sólyomvári Márton védett, és mondhatom, voltak bravúrjai is.

Hetedikek lettünk, ez van, nem ezt terveztük. Sajnálom, ahogy alakult, sajnálom a fiúkat, mert ennek a csapatnak a négyben kellett volna játszania, minimum. Jó játékosaink vannak, akik most visszamennek a klubjaikba, folytatni a munkát, ehhez sok sikert kívántam nekik.


Remélem, azért valami változni fog, a történtek talán rávilágítják az illetékeseket arra, hogy nem minden megy jól nemzetközi szinten. Megnézzük a döntőt, majd hétfőn megyünk haza.”


Eredmény – junior-Eb, a 7. helyért:

Magyarország-Hollandia 17-5 (4-2, 5-0, 4-2, 4-1) 
Gólszerzők:
Burián 5, Manhercz 4, Simon H. 3, Nagy Á. 2, Szatmári 2, Teleki, illetve Scherrenburg 2, de Meij, van den Burg, van Gent
 
Az 5. helyért:
Horvátország-Görögország 6-10
A 3. helyért:
Spanyolország-Oroszország 12-6
Döntő:
Szerbia-Olaszország 12-9
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Férfi junior válogatott
junior válogatott
u19-es
97-es korosztály
horkai györgy
kis istván