cover image
Egyéb

BL: három nagyágyú ellen a magyar nagyágyúk!

2015. november 27. 18:14

Az Eger a két évvel ezelőtti győztes, az OSC a tavalyi győztes, a Szolnok pedig a tavalyi negyedik ellen próbálja megszerezni a győzelmet a Bajnokok Ligájában.

Hogy kinek lesz a legnehezebb dolga, nem is kérdés. Az OSC a Jug Dubrovnik elleni hazai vereség, majd a Szolnok ellen elszenvedett második kudarc után úgy fogadja a Pro Reccót szombaton este, hogy két játékosa is kidőlt a héten, így összesen már hárman hiányoznak abból a keretből, amelyet Vincze Balázs megálmodott erre a szezonra. Német Toni eltörte egyik ujját a KSI elleni Komjádi-kupa selejtezőn, s látva azt, hogy a csoportból a csapat nem jutott tovább (a BVSC tett így), még bosszantóbb a sérülés.

Az OSC szerint négy hetet kell kihagynia a centernek, emellett az egyik meghatározó bekk, Bundschuch Erik is kiesett, ő a Pécs elleni, szerdai, 7-5-re megnyert bajnokin törte el a kézfejét. Nos, emellett kell még azzal a lélektani teherrel is megküzdeni, hogy lényegében a világ legjobb csapata ellen kell vízbe szállni, amely szerdán megnyerte az európai Szuperkupát (igaz, az lett volna a meglepetés, ha nem így tett volna).

„Nehéz a helyzetünk. De nem szabad kétségbe esnünk, nincs is értelme, ebből a helyzetből kell kihozni a maximumot, a legjobbunkat. Nem szabad alábbvinnünk az eredeti elképzeléseinket és terveinket. Elképzelhető, hogy a végén nem jutunk tovább a csoportból, de a szezon közepén nem szabad összeesnünk. Vannak feladataink, amiket meg kell oldani, és bármi is lesz a Recco elleni meccs eredménye, menni kell tovább, meg kell tanulni a mostani kerettel a legjobb teljesítményt kihozni, és a csapat megfelelő szerkezetét kialakítani” – idézi a LEN sajtószolgálata Vincze Balázst.

Az európai szervezet megítélése szerint a nap mérkőzése a Jug-Szolnok összecsapás lesz, és nem is nagyon tudunk vitatkozni a minősítéssel. A csoportban kiemelkedik a Recco-Jug-Szolnok hármas, és most először találkozik egymással a háromból két együttes – értelemszerűen két hibátlan együttes. A Szolnok Belgrádban nyerte meg az első fordulós mérkőzését, majd jött az OSC elleni siker. A Jug most először játszik hazai medencében, hiszen a budapesti meccs után a mindig veszélyes Galatasaray otthonából vitte el a három pontot.

Az előző szezonban is találkozott egymással a két csapat, Dubrovnikban a horvátok nyertek 11-9-re, Szolnokon a magyar csapat, 8-7-re.

Vjekoslav Kobescak, a Jug edzőjének előzetes véleménye a mérkőzésről: „Nagyon nagy mérkőzés előtt állunk. Már a tavalyi szezonban is győzni jött ide a Szolnok, de ne feledjük el, hogy nem könnyű játszani ebben a medencében. Magas is nagyon jól tudom ezt, hiszen számtalan alkalommal játszottam itt a Mladost Zagrebbal. Győzni szeretnénk, ez nem is kérdés.”

Paulo Obradovic, a Jug játékosa: „Meg kell állítanunk a Szolnok külső embereit, lövőit, azaz a Varga-testvéreket és Stefan Mitrovicsot. Legszívesebben bezárnám Kis Gábort a hotelszobájába, ő a világ egyik legjobb centere, aki nélkül a Szolnok már egy egészen más csapat.”

Való igaz, a center parádés formában van, de a Szolnok egészében sem panaszkodhat, még akkor sem, ha a bajnoki mérkőzésein talán egy kicsit félgőzzel is játszik (legutóbb a Tatabányát 13-8-ra verte).

„A Jug Dubrovnik nemcsak a horvát bajnokság, hanem a Bajnokok Ligája mezőnyének az egyik legerősebb csapata. Ebben az évben újabb remek játékosokat igazoltak, azaz tovább akarnak építkezni, még az eddiginél is jobb csapatot alakítanának ki. Nagyszerű fizikai állapotban és formában vannak, nem vesztettek még pontot idén, a Primorje Rijekát hat góllal verték az Adria Ligában. A mi fő célunk, hogy ott legyünk a budapesti Final Sixben. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a legjobbunkat kell nyújtani a Jug ellen” – mondta Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője.

„Szoros lesz a meccs. Nagyon megerősödtek a nyáron a horvátok, kreatív új játékosokkal. Nem lesz könnyű nyernünk, de felkészültünk belőlük, és szeretnénk győzelemmel zárni a mérkőzést” – ezt már Nagy Viktor mondta a találkozóról.

A B csoport állása:

1. Pro Recco 6 pont
2. Jug Dubrovnik 6 pont
3. Szolnoki Dózsa-Közgép 6 pont
4. A-Híd-OSC Újbuda 0 pont

5. Galatasaray 0 pont
6. Partizan Belgrád 0 pont

A harmadik magyar együttes, a budapesti Final Six alanyi résztvevője, a ZF-Eger a Barcelonetát fogadja negyed nyolctól a Bitskey-uszodában. Jó ismerősök a katalánok, hiszen az előző két hatos döntő házigazdájával a tavalyi szezonban is összetalálkozott az Eger. Barcelonában 7-7-es bravúrt ért el Dabrowski Norbert csapata, majd idehaza sikerült ezt überelni egy 11-6-os győzelemmel.

Viszont még nem sikerült idén győzni, az Olympiakosz elleni hazai döntetlen után Rijekában kikapott az Eger, igaz, nagyszerűen játszott, és legalább egy pontot érdemelt volna. A Barceloneta két sikerrel nyitott, jelenleg vezeti a csoportot, ennek fő letéteményese a 11 gólos (!) Strahinja Rasovic, aki egyébként a szerbek spanyolok elleni Világliga-selejtezőjén is pazarul játszott.

„A Barceloneta mostani csapata egy új csapat, de nem gyengébb, mint a korábbi. Két győzelmük van, ez éppen meg is mutatja az erejüket. Azt gondolom, ez a meccs nekünk fontosabb, győzni szeretnénk” – mondta Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője, aki azért a Digi Sportnak adott nyilatkozatában hozzátette, a Barceloneta a nyerhető meccsen hozta a hat pontot, a „nagyokkal” még nem találkozott, majd most dől el, hol a helyük.

„Azt hiszem, minden csapattársam nevében mondhatom, hogy három pont a célunk. Tudjuk, hogy a Barceloneta egy erős csapat, de készen állunk arra, hogy most mi győzzünk” – ezt Lőrincz Bálint mondta a mérkőzésről.

Bedő Krisztián így várja a meccset: „Ha el akarjuk érni a célunkat, akkor több hibát már nem engedhetünk meg magunknak. Közel voltunk a győzelemhez Rijekában, és azt gondolom, az Olympiakosz ellen is nyerhettünk volna. Pontokat vesztettünk, most pontokat kell szereznünk.”

Angyal Dániel is eltökélt: „Meg kell nyernünk a meccset. Jobb csapat vagyunk, mint a Barcelona, és ezt demonstrálnunk kell a vízben. 100 százalékos koncentrálással küzdünk majd az első győzelmünkért”.

Úgy legyen!

Az A csoport állása:

1. Barceloneta 6 pont
1. Primorje Rijeka 6 pont
3. Olympiakosz Pireusz 2 pont
4. ZF-Eger 1 pont
5. Spandau 1 pont
6. Jadran Herceg Novi 0 pont

Mindhárom meccset közvetíti a televízió: az egriek kezdenek a Digi 2-n, a Szolnok miatt a Sport 2-re kell kapcsolni, míg az OSC az M4 Sporton látható majd.

Bajnokok Ligája, 3. forduló:


A csoport:


ZF-Eger-Barceloneta – 19 óra 15 perc – Digi Sport 2
Jadran Herceg Novi-Spandau – 19 óra
Olympiakosz Pireusz-Primorje Rijeka – 19 óra 30

B csoport:


Partizan Belgrád-Galatasaray – 18 óra
Jug Dubrovnik-Szolnoki Dózsa-Közgép – 20 óra 15 – Sport 2
A-Híd-OSC-Újbuda-Pro Recco – 20 óra 15 – M4 Sport
Vízilabda hírek
Bajnokok Ligája
eger
osc
szolnok