cover image
Egyéb

Kásás Zoltán Terem Tatabányán, Gyarmati Dezső Iskola Miskolcon

2015. november 27. 13:40

Sportágunk kiválóságait sehol sem feledik, a napokban két városunkban is a vízilabda nagyjait ünnepelték.

Hagyományőrzés, tisztelet, öröm, hogy ilyenekről is be tudunk számolni.

Amint a kemma.hu portál megírta, Tatabányán nem feledkeznek meg egykori olimpiai ezüstérmes, világ-és Európa-bajnok játékosukról, Kásás Zoltánról, akiről város Dózsa iskolájában tantermet neveztek el. Immár ez a kiváló sportember a negyedik a sorban, hiszen az oktatási intézménynek van már Kiss Antal, Herr Orsolya és Földi Imre terem is.

tatabanya2.jpgAz ünnepi eseményen a sport- és politikai élet jeles képviselői is megjelentek. Az ünnepelt egykori csapattársai között például dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is köszöntötte a mai is hibátlan erőnlétnek örvendő egykori klasszist.

De az üdvözlők sorában volt Bencsik János országgyűlési képviselő, Bereznai Csaba, a város alpolgármestere, Kovácshegyi Zoltán, a Tatabányai Vízmű SE elnöke, valamint nem utolsó sorban, Benyeczkó Ilona, az iskola igazgatója. Mindannyian más-más oldalról közelítették meg a névadó teljesítményét, de valamennyi ünnepi beszédből, visszaemlékezésből kicsengett, hogy a példaképekre ma is szükség van az élet minden területén, és a siker záloga a tehetségen túl az elhivatottság, a kitartás, valamint a kemény munka.

tatabanya1.jpgMaga az ünnepelt pedig azt emelte ki, hogy ma is a szíve csücske Tatabánya, ahol évekig erősítette az akkor Bányász vízilabdacsapatát. Ahol – elmondása szerint – az itt tartózkodása minden pillanatát élvezte. A hivatalos protokollt követően Kásás Zoltán megtekintette a róla elnevezett osztálytermet, amelyre leginkáb bmajd a 3.c-sek lehetnek büszkék.

Miskolcon is avatóünnepséget tartottak – erről a minap.hu számolt be. Újjászületett ugyanis az egykori Hunyadi Mátyás Általános Iskola. Új névadója pedig nem más, mint a vízilabda sportág legendás alakja, a háromszoros olimpiai bajnok Gyarmati Dezső. Ünnepelték az épület felújítását, a névváltozást és azt, hogy ettől a tanévtől tisztán köznevelésű sportiskola lett.

gyarmatidezsoiskola.JPGAz ünnepségre díszvendégként a névadó lányát, Gyarmati Andreát is meghívták, aki így fogalmazott: „Nagyon boldog vagyok, hogy édesapám nevét viselheti ez az intézmény. Jobban szerettem volna, ha elkísérhettem volna őt erre az eseményre, de két éve elment közülünk. Mindig szeretettel emlékezett szülővárosára, Miskolcra. És bízom benne, hogy az ő nevét viselő iskolából számos olyan diák kerül majd ki, aki olimpikon lesz, mint ahogy ő is volt.”

Az iskolába 385 gyerek jár, ettől a tanévtől pedig csak sportosztályokat indítottak. Ezekről az adatokról már Kegyes Jenő, az intézmény igazgatója számolt be: "Örülünk annak, hogy a teljes iskolát felújíthattuk, ráadásul egy gyönyörű, új tornacsarnokot is építhettünk az udvarra. Így a régi tornatermet most judoteremként használjuk."

gydszalag.JPG"Az Európai Uniós és a kormányzati támogatáson kívül még sokat tett az iskoláért a helyi önkormányzati képviselő, Kovácsné Budai Mária és a Nemzetközi Judo Szövetség – mondta Kriza Ákos polgármester. – Ezzel az iskolával nagy fejlődésről számolhatunk be Miskolcon, hiszen megerősödött az utánpótlás. A diákok egy megújult infrastruktúrával rendelkező helyszínen edzhetnek a továbbiakban."

gyszalag2.JPGA gyerekek alsó tagozatban négy évig alapozó foglalkozásokon vesznek részt. Utána kötelező sportágat választaniuk. Ez a Magyar Olimpiai Bizottság programja. Az intézmény szerződéses partnere a Miskolc Városi Sportiskola. Így kiválóan képzett nevelők és oktatók segítik a gyerekeket.
Vízilabda hírek
avatás
kásás zoltán
Gyarmati Dezső