cover image
Egyéb

György Dávid: „Kivártam a sorom, és jól tettem”

2015. november 5. 19:40

Egyre jobb és stabilabb a RacioNet-Honvéd a bajnokságban, és ennek egyik fő letéteményese a csapat fiatal kapusa, György Dávid. Őt kérdeztük a Debrecen elleni meccs másnapján.

A csak „Gyurikának” becézett kapus még a második fordulóban, az OSC elleni hazai meccs derekán állt be Kardos Gergely helyére, és azután ott is ragadt, már ami a bajnoki szereplést illeti. Akkor ugyan simán nyerte az OSC a meccset, de a második félidőben már csak három gólt kapott a Honvéd, György Dávid pedig 60 százalék felett védett.

A rá következő körben így ő találta magát a kapuban a Ferencváros ellen, és a Népligetben nagy meglepetésre 8-7-re győzni tudott a Vad-csapat, ott is megbízható kapusteljesítmény mellett. S az úgymond „kötelező” győzelmek után jött a szerdai, Debrecen elleni, már újra velősebb siker, a Honvéd tagjai közül többen is állandósították a formájukat. Egyikőjük György Dávid.

„Örülök, hogy vannak, akik úgy látják, hogy nekem is köszönhető a Honvéd mostani sorozata. Viszont én is csak akkor tudok jól védeni, ha előttem a védelem megfelelően működik, és szerencsére ez most így van, a csapat nélkül nincsenek egyéni érdemek. Az, ha valaki jó teljesítményt nyújt az egyik poszton, az egész csapat teljesítményének is köszönhető. Ettől függetlenül természetesen nagyon jól érzem most magam, örülök, hogy jól megy. Régen vártam már erre a lehetőségre, hogy bizonyítsak, igyekszem a legjobban élni vele, hiszen nyilván az embernek vannak egyéni elképzelései is a jövőre vonatkozóan” – mondta érdeklődésünkre a Honvéd kapusa.

A tavalyi tbiliszi junior Eb-n ezüstérmes pólós mostani klubjában nevelkedett, nem hagyta el soha a Honvédot, így arról érdeklődtünk, jelent-e valami pluszt ez a mostani szituáció.

„Nyilván óriási élmény, hiszen soha nem játszottam máshol, most pedig megkapom a lehetőséget. Maga az nagy érzelmi többletet ad, hogy itt van a csapatban például Kiss Gergely, akinek a játékát gyerekként még a régi Honvédban csodálhattam. Most itt az új Honvéd, velem. Hálás vagyok a klubnak, és most azon vagyok, hogy az összes belém fektetett munkát visszaadjam és ezzel segítsem a csapatot. Őszintén szólva sosem fordult meg a fejemben, hogy eligazoljak, annak ellenére, hogy egy-két éve már mondták, menjek oda, ahol stabilan tudok védeni. Viszont a Honvédban olyan szakmai munka folyik, amit nem szerettem volna elhagyni, inkább kivártam a sorom. Most elérkezett, nem bántam meg, hogy maradtam” – így a 20 éves kapus.

A sors persze furcsa helyzeteket teremt, hiszen Lévai Márton Debrecenbe igazolása után kapust szerződtetett a Honvéd a szezon előtt, méghozzá azt a Kardos Gergelyt igazolta le a KSI-ből, akivel György Dávid a korosztályos válogatottban évek óta együtt szerepelt.

„Miután kiderült, hogy Marci eligazol, a Honvéd olyan szituációba került, hogy muszáj volt kapust igazolnia. Nem működhetett az, ami korábban, amikor Marci szintén eligazolt, Szolnokra, és ezután én kerültem Gergely Pisti mögé második számú kapusnak. A klub most úgy érezte, nincs az utánpótlásban olyan kapus, akit fel lehetne hozni, és mivel a KSI-ből egyébként is terveztek igazolni, kézenfekvő volt Gergő érkezése. Hazudnék, ha azt mondanám, nem érintett meg a dolog, viszont a koncepció az elejétől fogva az volt, hogy mindketten megkapjuk a lehetőséget. Aki él vele, aki az edzéseken és a meccseken jobban teljesít, az hosszabb távon megkapja a bizalmat. Ha pedig valami baj lenne, akkor egész nyugodtan előreléphet a másik, mert az egész csapat megbízik benne” – tudtuk meg „Gyurikától”.

Fotó: Viló Zsófia

Fotó: Viló Zsófia

Apropó, kapustárs! A nyári, almaty-i junior világbajnokságra végül Vogel Soma és Kardos Gergely utazott, György Dávid itthon maradt. Nem bírtuk ki, hogy ne kérdezzünk rá, hogy gondol vissza arra a döntésre.

„Természetesen rosszul érintett akkor, de elfogadtam, hogy Horkai György és a stáb ezt a döntést hozta meg, szerencsére nehéz dolguk volt, hiszen mindhárman odatettük magunkat a felkészülés során. Csalódott voltam, de a döntés után volt egy hosszabb lélegzetvételű beszélgetésem Vad Lajossal, és azután le tudtam zárni a történetet. Ahogy befejeztem a válogatottal a munkát, elkezdtem a Honvédnál, én onnantól ott, vagyis itt voltak feladataim. Itt készültem, segítettem az edzéseket, persze közben nyomon követtem a srácok szereplését és nagyon szurkoltam. Mindig vannak kimaradók, mindig vannak utazók, nem volt ebből konfliktus, nem is kellett, hogy legyen” – mondta.

A junior-válogatott végül bronzérmes lett, a csapatban nemcsak Kardos Gergely, hanem Kovács Gergő és Kalanovics Balázs is ott volt, ők is a KSI-ből érkeztek aztán a Honvédhoz a vb után, hasonlóan Fejős Róberthez. S ha már itt tartunk, a hétvégén Honvéd-KSI meccs, kíváncsiak voltunk, György Dávid mit lát a fiúkon, mennyire várják ezt a bajnokit.

„Persze, érzelmileg biztos fontos lesz nekik ez a meccs, de a KSI már a múlt a számukra. Elértek egy olyan szintre, hogy máshol folytassák. Épp ezért én azt mondanám, ők már nem KSI-sek, ők már honvédosok. Erről már beszélgettünk velük, hogy még mindig sokan így emlegetik őket. A meccs közben nem lesz fontos a múlt, de a végén biztosan köszöntik majd egymást a korábbi csapattársak.”

A Honvéd tehát 5 győztes és egy vesztes meccsen van túl a bajnokságban, az első kör utolsó meccse előtt azt kérdeztük Dávidtól, tényleg a Fradi elleni sikert mondhatjuk-e a legértékesebbnek.

„A Honvédnak minden győzelem, minden három pont értékes. Ugyanúgy örülünk minden győztes mérkőzésnek. Persze, a Fradi egy nagy skalp volt, ismerjük az ő anyagi helyzetüket, játékosállományukat, céljaikat. De mindannyian tudtuk, akkor érhet valamit az a három pont, ha aztán a Pécset és a Vasast is le tudjuk győzni. S aztán most jött a többek szerint magasabban jegyzett Debrecen elleni siker is, azt hiszem, kezdünk kilépni a skatulyából. Remélem, a következő bajnokit is behúzzuk, és akkor elégedetten tekinthetünk vissza az első körre. Igyekszem tovább én is, hiszen nekem is az a célom, hogy előbb-utóbb egy újabb szintet is előrelépjek, hogy még jobban felfigyeljenek rám” – mondta György Dávid, aki egyébként az ELTE sportszervező szakának harmadéves hallgatója.

Év végén tehát le is diplomázhat, hogy kivételesen ne lezárjon, hanem kinyisson egy kaput.

-dobos-
Vízilabda hírek
györgy dávid
honvéd