cover image
Egyéb
Utánpótlás
Női

Petrovics Mátyás: Fejleszteni kell az utánpótlás-képzést

2015. augusztus 26. 9:49

A hetedik helyen zárta a voloszi junior-világbajnokságot fiatal női csapatunk. Peches volt a csapat a sorsolásnál, hiszen a negyeddöntőben Spanyolország volt az ellenfél. A kísérleti szabályok miatt sem igazi a kép, de Petrovics Mátyás szövetségi edző értékelése ezeknél a körülményeknél messzebbre mutat.

Merthogy ennek a társaságnak ez volt az utolsó korosztályos világversenye, annak ellenére, hogy a görögországi vb-n voltak olyan fiatalabb lányok, akik még részt vesznek a jövőben is a nemzetközi megméretéseken.

Petrovics Mátyást kértük arra értékelje a vb-t, és egy kicsit a női szakág utánpótlásának helyzetéről is beszéljen.

„Kezdjük azzal, hogy a 2015-ös, voloszi U20-as vb sporttörténelmi esemény volt, a kísérleti szabályok miatt. Ezek nyugodtan mondhatom, senkinek sem nyerték el a tetszését a szakmából. Mi edzők sokat beszélgettünk az 5-5 elleni játékról és egyöntetű vélemény volt, hogy a „hagyományos” vízilabda sokkal érdekesebb, taktikailag sokoldalúbb. Mindenesetre arra jó volt, hogy rávilágítson az egyéni képességek pozitív és negatív oldalára is.

A saját teljesítményünket értékelve: nyilván nem azért utaztunk ki, hogy a 7. helyen végezzünk. Ennél jobbat akartunk. A felkészülésünk jól sikerült, pedig volt variálás azután hogy Mexikó lemondta a részvételt, így elmaradt egy rangos amerikai felkészülési torna.


Tudtuk, hogy könnyű lesz a csoportunk, egyedül a brazil meccs lesz nehezebb. Ez így is lett, és kicsit ezen is ment el a jobb helyezés esélye, hiába készültünk rá, hogy majd a negyedik meccs lesz a legnehezebb. A negyeddöntőre a két kőkemény meccsből, az amerikaiak és az ausztrálok elleni után, pihenőnap nélkül érkező spanyolok élesebbek, pörgősebbek voltak nálunk. Ez volt a különbség azon a délutánon a két csapat között, és a legjobban az fájt a vereségben mindannyiunknak, hogy nem tudtuk megmutatni: többre vagyunk képesek.


Utána a görög meccsen játszottunk a legjobban, ennyit számított az egyetlen éles meccs előtte. Más kérdés, hogy ez sem volt elég a győzelemhez, de ez nem csak ezen múlt...
A második brazil meccsen a félidő után ellépve nyertünk, egy olyan csapat ellen, ahol 4-5 nagyon jó játékos játszott. Ez is mutatja, már a női utánpótlás mezőny is nagyon erős. Ráadásul ebben a szabályrendszerben a gyengébb csapatok a leegyszerűsödött játék miatt esélyt kapnak a zárkózásra. Egy konkrét példa: a végül bronzérmes oroszok 23-20-ra, kínlódva verték csoportjukban a japánokat.”


Ami pedig a konkrét eredményeknél távolabb mutat.

„Számunkra a szabályrendszer jól megmutatta, miben kell előrelépnünk, mely képzési területekre kell nagyobb hangsúlyt fektetnünk év közben, elsősorban a klubjainkban. Várom a következő NŐVÉR-ülést, ahol ezeket megvitathatjuk majd.

Készítettem egy komoly szakmai javaslatot, mire van szükségünk az utánpótlásképzésben, mert ne szégyelljük bevallani: sokan előttünk járnak. És ezt tavaly is elmondtam, amikor egy bronzéremmel és egy 4.hellyel jöttünk haza a két világversenyünkről, tehát nem a 7.hely, hanem a sokéves összbenyomás beszél belőlem.


Ez a korosztály most lett „felnőtt”, így lezártuk hároméves közös munkánkat. Amikor elkezdtük a programunkat 2012-ben, két célt tűztem ki magunk elé: a minél jobb eredmények elérése mellett játékosokat nevelni a felnőtt-válogatott számára. Ez utóbbit igazolja, hogy a voloszi tizenegyes keretből hét játékos is bemutatkozhatott a nemzeti csapatban. Remélem, hamarosan stabil tagokká válhatnak többen is.


Remélem, hogy a női szakág utánpótlásképzését sikerül majd még jobbá, a nemzetközi mezőnyben látható követelményekhez megfelelőbbé tennünk. Ehhez komoly összefogásra lesz szükség minden, a szakágban dolgozó edző részéről. Én a hároméves ciklusunk zárásaként minden játékosomnak szívből kívánok sok-sok sikert a továbbiakban, úgy gondolom, sokat fejlődtek a közös munka során. A szakágban dolgozó kollégáimnak és a stábom minden tagjának pedig köszönöm az odaadó munkájukat! Hajrá, női vzilabda!”


A korosztály eredményei:

2013: U17-es Eb, Isztambul, 5. hely
2014: U18-as vb, Madrid, 3. hely
2014: U19-es Eb, Róma, 4. hely
2015: U20-as vb, Volosz, 7. hely

A voloszi világbajnokság végeredménye:

1. Egyesült Államok
2. Spanyolország
3. Oroszország
4. Kanada
5. Görögország
6. Olaszország
7. Magyarország
8. Brazília
9. Ausztrália
10. Új-Zéland
11. Japán
12. Mexikó
13. Hollandia
14. Nagy-Britannia
15. Dél-Afrika
16. Ukrajna
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Női junior válogatott
női junior válogatott
junior válogatott
petrovics mátyás
volosz 2015
Volosz