cover image
Egyéb
Utánpótlás
Női

Vb-re utaznak: hajrá, lányok!

2015. augusztus 15. 8:10

Petrovics Mátyás junior-válogatottja a görögországi Voloszban hétfőn Dél-Afrika ellen kezdi meg szereplését. Az új szabály (11 mezőnyjátékos, egyszerre csak öt a vízben) miatt másfajta felkészülésre volt szükség, ám a kapitány bízik kiválasztottjaiban, akik profin dolgozták végig az elmúlt hét hetet.

Ugrás az ismeretlenbe.

Voltaképpen így is felvezethetnénk a hétfőn kezdődő női junior-világbajnokságot. Így is felvezethetnénk, ha nem tudnánk, hogy a magyar válogatott mennyit tett azért, hogy ne ismeretlen terepről beszélhessünk. Tekintettel arra, hogy régóta tudott, ezen a viadalon – és a férfiak szeptemberi vb-jén – régi/új szabályokat tesztelnek, Petrovics Mátyás már év közben olyan foglalkozásokat vezetett, amelyek ezen metódus alatt zajlottak.

„Lesarkítva egy másik sportágról beszélhetünk…” – morfondírozott a kapitány, utalva arra, hogy a hat helyett öt mezőnyjátékos a vízben szabály bizony alaposan átírja a medencében zajló forgatókönyvet. Nem véletlen tehát az irgalmatlan edzésmennyiség, amelyet elvégzett a társaság az elmúlt esztendőben.

A mutatványt megfejelve a nemzetközi szövetség a nyári felkészülés közepén jelezte, a mexikói Guadalajara – csakúgy, mint a 2017-es felnőtt vb esetében – bedobta a törölközőt, és helyette a görögországi Volosz a beugró.

„Annak ellenére, hogy az egész felkészülést menet közben át kellett szervezni, a Los Angeles-i torna helyett mást kitalálni, a héthetes kemény munkát zökkenőmentesen végig tudtuk csinálni, a felkészülésünk nem szenvedett csorbát. A lányok profin álltak az egészhez, hamar túltették magukat a tőlük független dolgokon, edzettek, a saját dolgukkal foglalkoztak” – említette Petrovics Mátyás, aki két segítőjével, Tóth Andreával és Győri Eszterrel irányítja a csapatot, amely két dunaújvárosi tornán szerepelhetett. Különösen a második, az egy héttel ezelőtti nevezhető számára kiemelkedően hasznosnak, amikor is a kétkapuzásra is „felhasználható” Kanada és Ausztrália érkezett ellenfélnek. Ha azt vesszük, hogy ezekből a partikból jól jöttek ki a lányok (speciel a tornát veretlenül megnyerték), jónak is nevezhetőek a voloszi esélyek.

matyi.JPG„Jó kis társaság jött össze, bízom a lányokban. Természetesen szeretnénk nagyon jól szerepelni, de nem gondolkodnék helyezésekben. Nem feltétlen azért, mert az új szabályok miatt sok minden kiszámíthatatlan, sokkal inkább a szemlélet miatt. Avagy számunkra mindig a következő feladat a fontos, speciel most az első csoportmérkőzés. Az utánpótlásban hatványozottan igaz, hogy nem szabad túlságosan előre gondolkodni, nem szabad máris az amúgy persze valóban sok mindenről határozó negyeddöntőről beszélni, óriási terheket pakolászni. A fiatal játékost ez nyomaszthatja, ne adj isten sikertelenség esetén vissza is vetheti. A negyeddöntővel majd akkor foglalkozunk, ha eljön az ideje. Fiatal csapat esetében ezt tartom pozitív, követendő példának” – mondta a kapitány, hozzátéve, hogy a csoportban természetesen az egyből nyolc közé jutást jelentő győzelemre törnek, bár a brazil válogatottat nem szabad leírni, korábban is bizonyította erősségét.

A repülőtéren, az indulás előtt

A repülőtéren, az indulás előtt

S vajon mennyi nehézséget okozott az, hogy 13 helyett 11 mezőnyjátékost lehetett nevezni? Mi tagadás, feladta a leckét.

„Egész évben gyakoroltuk az öt az öt elleni játékot, amelyben a fizikum még inkább kidomborodik, voltaképpen húsz százalékkal több kell minden vízben lévő játékostól. És ha hozzáveszem, hogy a kettővel kevesebb cserelehetőség miatt még húsz százalékkal nagyobb erőbedobásra van szükség a csapattól, bátran állíthatom, nem egyszerű a helyzet. Év közben sokat tapasztaltunk, ennek megfelelően az úszásadagot, a lábtempógyakorlatokat, az állóképességre vonatkozó terhelést kellett jelentősen emelni. Nem mintha addig nem dolgoztak volna sokat a játékosok… A május végi tornán ennek megfelelően még szokatlan volt minden, ám az első hét végére eltűntek az idegen jelek, mindenki hozzászokott az új játékhoz, az újfajta felkészüléshez. Mindenesetre alkalomadtán még mindig jókat mosolygok egy-egy felvételen, amikor azt látom, s nem csak a mi játékosaink esetében, hogy valaki nem találja, feltűnően keresi a helyét egy-egy zónában, emberhátrányos szituációban.”

Petrovics Mátyás bízik benne, a játékvezetői felfogás a sokmozgásos játékot akceptálja majd („Szeretem az előre megkomponált, majd végrehajtott játékelemeket, az NFL-ben csodált taktikai repertoárt”), bízik játékosai egy az egy elleni képességeiben. Igyekszik lányait minél gólveszélyesebb támadójátékra ösztökélni.

A csapat meghatározó, a nyári felkészülés egy részét Merész András felnőtt-válogatottjában elvégző játékosa, Gurisatti Gréta is amondó, a gólra törő játék lehet a társaság nagy fegyvere: „Úgy érzem, fekszik az új játékstílus a csapatnak. Ebben kiderül, ki az igazán jó játékos, márpedig mi azok vagyunk. Az ellenfél átverése nagyobb hangsúlyt kap, ez pedig kedvező lehet számunkra. A játék maga persze fárasztóbb, még többet kell úszni, és felelősségteljesebb minden, hiszen ha valaki bajba kerül, a nagyobb távolság miatt nehezebb besegíteni neki. Kíváncsian várjuk, milyen felfogásban fújnak majd a bírók, mert ugye a kipontozódás is sokkal fajsúlyosabb. Mindenesetre arra is felkészültünk, ha a cserekapusnak kell mezőnybe állnia – a dunaújvárosi tornán gólt is lőtt ebből.”

A dunaújvárosiak nagy tehetsége elmondása szerint izgatott, kiéhezett már a tétmeccsekre, és érzése szerint egyértelmű, egy év alatt nagyot fejlődött a csapat minden játékosa. Tudva azt, hogy sokuknak ez az utolsó utánpótlás fellépése, nagyon oda akarják tenni magukat.

„Győzni megyünk!” – szólt a tőle megszokott határozottsággal Gurisatti Gréta, aki újfent bizonyíthatja, nem véletlenül dörömböl a felnőtt-válogatott ajtaján.

A vb-n a magyar játékvezető Várkonyi Gabriella lesz.


A női junior-vb keret:

Kapusok:


Doroszlai Vanda (BVSC)
Kiss Alekszandra (UVSE, ősztől Eger)

Mezőnyjátékosok:

Szilágyi Dorottya (Dunaújváros)
Varga Viktória (BVSC)
Gurisatti Gréta (Dunaújváros)
Horváth Brigitta (Dunaujváros)
Hertzka Orsolya (UVSE)
Sikter Diána (UVSE, ősztől BVSC)
Leimeter Dóra (BVSC)
Kuna Szonja (UVSE)
Máté Zsuzsanna (BVSC)

A magyar válogatott programja a csoportban:

Augusztus 17., hétfő:

Magyarország-Dél-Afrikai Köztársaság – 9.20

Augusztus 18., kedd:
Magyarország-Új-Zéland – 9.20

Augusztus 19., szerda:
Magyarország-Brazília – 16.20

A vb csoportjai:

A csoport: Nagy-Britannia, Japán, Görögország, Oroszország
B csoport: Magyarország, Új-Zéland, Dél-Afrika, Brazília
C csoport: Ausztrália, Olaszország, Kanada, Hollandia
D csoport: Ukrajna, Egyesült Államok, Spanyolország, Mexikó

Ha a válogatott megnyeri a B csoportot, akkor a C csoport 3. és a D csoport 2. helyezettjének győztesével találkozik a negyeddöntőben.
 
- a.z. -
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Női junior válogatott
női juniorválogatott
gurisatti
petrovics