cover image
Egyéb

Vb 2015: fent az amerikai szemüveg

2015. július 29. 18:59

Holnap a franciák ellen kötelező a győzelem, hogy aztán a nyolc közé jutásért következhessen az Egyesült Államok. A magyar válogatott, nem lebecsülve holnapi ellenfelét, edzéseit nem titkoltan már az olimpiai bajnok elleni csata jegyében tartotta.

„Nem éretem, filmszakadás, az utolsó negyed teljesen kimaradt.”

„Három negyedig minden jól ment, nem tudom, miért kezdtünk el utána kapkodni.”


„A fene se érti, miért veszítettük el a végére a fonalat.”


Egymondatos, fejcsóválós, szomorú mondatok. Avagy – sorrendben – Tóth Ildikó, Bujka Barbara és Takács Orsolya sem értette mindazt, ami az oroszok elleni mérkőzés végén történt. Kézben volt a parti, a hazai medencében játszó, ezáltal a közönség támogatását is élvező rivális képtelen volt megtörni a csapatunkat, sőt messze járt tőle. Hanem aztán egy csapásra minden megváltozott – és került így végtelen nehéz ágra válogatottunk.

Más kérdés, nem csak ezen a találkozón múlt, hiszen Kína ellen is meg volt az esély, mégsem élt vele a társaság.

Hogy mindez mit eredményezett? A végtelen letörtségen kívül azt, hogy egyrészt holnap ki-ki meccs követezik a 12 közé jutásért Franciaország ellen, majd a nyolc közé jutást az Egyesült Államok ellen kellene kivívnia a csapatnak. S ha az sikerül, jöhetnének minden bizonnyal a négy közé jutásért a spanyolok.

„Ennél nehezebb utat nem is választhattunk volna…” – fogalmazott Merész András szövetségi kapitány, aki stábjával a mérkőzés kielemzése után igyekezett levonni a tanulságokat. Egyúttal a folytatásban változtatások várhatóak, akár szerkezeti, akár taktikai téren. És a folytatás nem a franciák elleni mérkőzést jelenti, hiszen bármennyire is „leértékelte” esetleg magát az előző két mérkőzés után női válogatottunk, a franciák elleni összecsapást – ahogy mondani szokás – az ellenfelet nem lebecsülve álmából felkeltve is illik hoznia.

Éppen ezért ma délelőtt és kora délután is edzést tartott a kapitány, nem titkolta, az amerikaiak elleni variációkat gyakoroltatta. Mindazonáltal a várható fizikális különbséggel kapcsolatban szarkasztikusan megemlítette, ha Märcz Tamás és Németh Zsolt, két segítője is beállna védekezni (előbbit a délutáni edzésen láttuk a vízben, mit mondjunk, még mindig jó keze van…), akkor is csupán két játékost tudnának lemodellezni az ellenfél tagjai közül…

„Azért nyilvánvalóan ők sem feltétlen örülnek nekünk”
– tette hozzá a kapitány, utalva arra, az olaszoktól vereséget szenvedő amerikaiak egyáltalán nem mehetnek biztosra. Az sem lehet véletlen, hogy a délelőtti edzés végét azonnal titokzatosabbra vették, látván, hogy megérkeztek a mieink is a téringre. Egy szó, mint száz, az esély még ott van, bár annak beváltásához jobb, sokkal jobb, kiegyensúlyozottabb teljesítményére, négynegyednyi remeklésre lesz majd szükség.

Persze előbb győzzük le a franciákat holnap – meccs magyar idő szerint 11.10-től.

A női válogatott eredményeit követő, sorsáról többször is érdeklődő olimpiai- és világbajnokunk, Varga Dániel a Dél-Afrika elleni ma mérkőzés (17-4) után mindenesetre csak ennyit mondott: „Lehet, most indulnak majd be csak a lányaink. Ami eddig nem sikerül, miért ne sikerülhetne a folytatásban?”

Valóban, miért ne?!
 
Világbajnokság, nők, D csoport, az állás
1. Oroszország 4 pont
2. Kína 4 pont
3. Magyarország 0 pont
4. Franciaország 0 pont
 
A 3. forduló - csütörtök
Magyarország-Franciaország, 11.10 (magyar idő szerint)
Oroszország-Kína, 17.50
Vízilabda hírek
Női válogatott
Merész András
vb
kazany