cover image
Egyéb

Az Országgyűlés is támogatja a 2024-es olimpiai pályázatot

2015. július 6. 16:08

A Parlament elsöprő többséggel megszavazta a 2024-es olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándék támogatásáról szóló határozati javaslatot.

A határozati javaslatban az áll, hogy az Országgyűlés támogatja a Fővárosi Közgyűlés, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság arra vonatkozó szándékát, hogy megpályázza a 2024-es ötkarikás esemény rendezését.

A javaslat tartalmaz egy 12 pontból álló intézkedési tervet is, amelyben a többi közt szó van egy olimpiai pályázati bizottság létrehozásáról, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által múlt decemberben elfogadott Agenda 2020 reformprogramhoz – a gazdaságos, olcsó és megtérülő olimpiához – illeszkedő pályázatról, kormánytámogatásról és a kormányzati feladatok, valamint az egyes miniszterek pályázatot támogató feladatainak meghatározásáról.

A javaslat tartalmazza azt, hogy az olimpiából származó költségvetési többletbevételeket döntően az egészségügyre kell fordítani, illetve azt, hogy az Állami Számvevőszék az átláthatóság érdekében – rendezés esetén – készítsen ellenőrzési tervet, a pályázat előkészítőinek pedig nyújtson szakmai támogatást „a közpénzek törvényes, szakszerű, gazdaságos, és hatékony” felhasználásához.

A határozati javaslat kiemelt szempontként rögzíti a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások munkához jutását a pályázattal és a rendezéssel kapcsolatos feladatok tekintetében.
Fotó: MOB/MTI

Fotó: MOB/MTI

A javaslatról 151 igen, 33 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett döntöttek a képviselők. A szavazáson az Országgyűlés meghívására mintegy 60 sportoló (köztük például Kárpáti György, Gergely István), Borkai Zsolt vezetésével a Magyar Olimoiai Bizottság tisztségviselői, továbbá Tarlós István főpolgármester is részt vett.
A Ház felkérte a fővárosi önkormányzatot, a MOB-ot és a kormányt, hogy a pályázatot vidéki helyszínek minél szélesebb körű bevonásával, a környezetvédelmet szem előtt tartva, döntően a meglévő, illetve a 2024-ig - az olimpiától függetlenül - megépülő infrastruktúrára alapozva, a felesleges, később kihasználatlan fejlesztéseket kerülve készítse el. A Ház a teljes átláthatóságot, valamint a civil és szakmai szervezetek bevonásának fontosságát is hangsúlyozta a határozatban.

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése június 10-én, majd a Fővárosi Közgyűlés június 23-án döntött úgy, hogy támogatja a 2024-es budapesti olimpiarendezésről szóló szándéknyilatkozat benyújtását.

Egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás szerint a magyar emberek kétharmada állna a magyarországi pályázat mellé, emellett több mint ötven médium és öt partnerszervezet csatlakozott a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért kezdeményezéshez.

Budapest városának és a Magyar Olimpiai Bizottságnak szeptember 15-ig kell hivatalosan jeleznie a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé, hogy kandidálna a 2024-es játékokra. 
A magyar főváros riválisa lehet Boston, Róma, Párizs, Hamburg, Isztambul, Baku és Doha.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a végső döntést 2017 szeptemberében hozza meg a házigazdáról.


mob.hu
Vízilabda hírek
olimpia 2024
olimpia
gergely istván