cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Hatodik hely – egyszer ennek is lehet hozadéka

2015. június 28. 21:23

A magyar válogatott a 6. helyen zárt Bergamóban, a Világliga Szuperdöntőjében, miután az utolsó, vasárnapi találkozón 9-6-ra kikapott Ausztráliától. Az utolsó meccs utózöngéi a helyszínről.

Német Toni „együtt mozgott” a brazil-amerikai bronzmérkőzéssel. Csapatunk fiatal centerét ugyanis az 5. helyért játszott mérkőzés után azonnal a doppingszobába vitték, mintát kellett produkálnia. Na, ez az, ami nagyon nem ment, nagyon sokáig.

Nem könnyítette meg a bronzmeccs sem a dolgot a helyiségben, pedig tökéletesen alkalmas volt arra, hogy az ember izguljon alatta, tekintve, hogy a brazilok nagy hátrányból, 10-10-re mentették a találkozót, hogy aztán maratonira sikeredjen a büntetőpárbaj. A végén 14-13-ra nyerték azt a brazilok, a mérkőzésen 4 gólos, rutinos Tony Azevedo hibázott az amerikaiaknál, a hivatalos jegyzőkönyvbe így 24-23 kerül, kész kézilabda-eredmény – no, abban mondjuk nem jók az amerikaiak. A pólóban nagyon is, ezt megtapasztaltuk pénteken.

Szóval már ünnepeltek a brazilok, de Német Toni még mindig nem jött ki az ellenőrzésről, csak a horvát-szerb döntő elejére sikerült teljesíteni a követelményeket, miután kimerítette az ásványvíz-készleteket. „A végén már toporzékoltam, hogy pisilni tudjak” – mondta a bergamói uszoda aulájában az első felnőtt világversenyén szereplő játékosunk.

watch?v=zA8AvCG1zpE&feature=youtu.beÍgy hát, ő nem volt ott a FINA hivatalos fotósa által elkészített csapatképen, amit az ausztrálok elleni mérkőzést követően készítettek. Erre mondják, sokat nem veszített, hiszen nem kifejezetten boldog az a felvétel, legalábbis mosolyt nem nagyon lehet rajta észrevenni. Érthető.

„Sokat nem veszítettek” – ha már itt tartunk, ezt a fordulatot használta Nagy Viktor is a meccset követő interjújában arra utalva, hogy odahaza nem közvetítette a televízió a meccset, így azt nem láthatták otthonról, majd így folytatta:

watch?v=d7E6v3uUpP4&feature=youtu.be„Nagyon rosszul játszottunk, sajnos. Elöl semmi nem ment be, nem mentek a lövések. A védekezés az elején jól ment, aztán a második félidőben már az sem. Szétestünk, nekik bejöttek a dolgok, nekünk nem. Ez így alakult, nem tudunk mit tenni, csak azt, hogy ebből az egy hétből leszűrünk tanulságokat, azáltal felkészültebbek és tapasztaltabbak leszünk abban, hogy miket nem szabad elkövetni a világbajnokságon. Sajnálom, szomorú vagyok, de hiszek abban, hogy mindennek van oka, ennek is biztosan. És azért, hogy mi erősebbek legyünk az egy hónap múlva kezdődő világbajnokságig. Csak erre tudok gondolni, és továbbra is pozitívan, előre”.

hunaus20.JPGBenedek Tibor meccs utáni értékelésében ezzel együtt felmentette a játékosait, hiszen így fogalmazott:

„Egyszerűen fizikálisan nem bírtuk ezt a mai mérkőzést, ez volt az érzésem az amerikaiak ellen is, mindkét csapat jobb állapotban volt, mint mi, ebben a tekintetben. A végére már sajnáltam a saját játékosaimat, küzdöttek, mentek, de támadásban és védekezésben is máshová álltak, mint ami meg volt beszélve, egyszerűen azért, mert elfogyott az oxigén. Nagyon küzdöttek a srácok, de ez a fiatal ausztrál csapat sok helyzetben frissebb volt. Látszik rajtuk és az amerikaiakon is, hogy az elmúlt két évben teljesen máshogy, szisztematikusan építkeztek, félretéve az eredménykényszert. Dolgoztak, dolgoztak, és ez látszik, nagyon fel kell kötni a gatyánkat, hogy bírjuk ezt a ritmust.”

Varga Dániel
csapatkapitányként vette át az ausztrál meccs után a 6. helyért járó „ajándékcsomagot” és ezüstözött tálat, nyilván másnak jobban örült volna. Előtte megkérdezte Benedek Tibort, mi a program, ő azt válaszolta, szabadon dönthet a csapat, marad-e a bronzmeccsre és a döntőre, vagy sem. Német Toni maradt ugyebár kényszerű okok miatt, a többiek körében közvélemény-kutatást tartott Varga Dániel, a többség pedig úgy döntött, hazamegy a szállodába – hétfőn egyébként korán indul haza a válogatott.

hunaus14.JPGAz eligazítás után aztán a 9-es sapka birtokosa őszintén és reálisan értékelt, szerinte más okok is közrejátszottak abban, hogy az ausztráloktól is kikapott a csapat.

„A fejlődés szempontjából hasznos, hogy ilyen tétmeccseket játszottunk a kemény ellenfelekkel szemben. Láthattuk, hogy az ellenfelek hol tartanak, nekünk ez egy fontos visszajelzés, hiszen ezáltal azt is látjuk, hogy mi hol tartunk. Remélem, hogy ez a mélypontja a négy évnek, és azt is, hogy egyszer úgy fogunk visszaemlékezni erre a tornára, hogy nagyon jó, hogy megtörtént.”

Most ezt még érthetően nem gondoljuk így, bár Benedek Tiborral beszélgetve egyáltalán nincs világvége hangulat a kapitány fejében. A kérdésre, miszerint a torna megkönnyítette-e a helyzetét a világbajnoki keret kialakításában, még nem válaszolt, és egyelőre még az is nyitott, hogy a jövő héten hogy készül majd a csapat.

A kapitány szerint muszáj pihenőt adni a játékosoknak, még az a kérdés, mennyit – bár minden bizonnyal este már közli a játékosokkal a programot Benedek Tibor.

A srácokat legközelebb odahaza láthatjuk, méghozzá a Vodafone-kupán, ahol az olasz, a spanyol és az ausztrál csapattal játszanak, remélhetőleg nagy közönség előtt, a kupáról információkat itt lehet olvasni.
 
Az esti döntőben aztán Szerbia 9-6-ra legyőzte Horvátországot, ezzel kijutott a riói olimpiára.

Dobos Sándor (Bergamo)

Eredmények – Világliga Szuperdöntő:


A 7. helyért:

Kína-Olaszország 9-16 (5-3, 1-6, 2-2, 1-5)
Gólszerzők:
Dong 3, Liang 2, Chen, Xie, Lu, Tan, illetve Giorgetti 3, Fondelli 3, Baraldi 3, Aicardi 2, Di Fulvio, Figlioli, Presciutti, Luongo

Az 5. helyért:

Magyarország-Ausztrália 6-9 (1-2, 2-1, 2-4, 1-2)
Bergamo, 400 néző, vezette: Stavridis (görög), Meng (kínai)


Magyarország:
Nagy V. – Gór-Nagy, Madaras, Salamon, Varga Dániel 2, Varga Dénes 2, Hárai. Csere: Erdélyi 1, Vámos 1, Hosnyánszky, Angyal, Német. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Ausztrália: Dennerly – Campbell 3, Ford, Roach 1, Younger 2, Swift, Howden. Csere: Cotterill 1, Power 2, Gilchrist, Tyler, Miller. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic
 
Gól/emberelőny: 2/10, illetve 4/11
Cserével kiállítva: Gilchrist, illetve Madaras


A bronzmérkőzésen:

Brazília-Egyesült Államok 10-10 - 5 méteresekkel 14-13 (1-3, 1-3, 3-2, 5-2)
Gólszerzők:
B. Gomes 4, Vrlic 2, G. Gomes, Delgado, Santos, Perrone, illetve Azevedo 4, Obert 2, Bonanni 2, Cupido, Bowen
brazilok.JPG  
A döntőben:

Szerbia-Horvátország 9-6 (1-1, 1-3, 3-1, 4-1)
Gólszerzők:
Pijetlovics 3, Mandics 2, Prlainovics 2, Jaksics, Csuk, illetve Jokovic 2, Sukno 2, Vukicevic, Bukic
szerbia.JPG
A Világliga Szuperdöntő végeredménye:


1. Szerbia - kvalifikált a riói olimpiára
2. Horvátország
3. Brazília
4. Egyesült Államok
5. Ausztrália
6. Magyarország
7. Olaszország
8. Kína
 
A torna legjobb kapusa: Josip Pavic (Horvátország)
A torna legjobb játékosa: Dusan Mandics (Szerbia)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor
világliga
bergamo