cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Világliga: vereség az ausztráloktól, 6. hely

2015. június 28. 10:47

Az ötödik hely volt a tét Bergamóban, a magyar válogatott az ausztrálok ellen azonban háromgólos vereséget szenvedett, így a 6. helyen zárt.

A magyar válogatott remek játékkal lepte meg az olaszokat szombaton, ennek 10-5-ös győzelem lett a következménye. Erről a meccsről itt lehet bővebben olvasni, nyilatkozatokkal. A másik ágon az ausztrálok a kínaiak ellen nem izzadtak meg, így a két válogatott csap össze az 5. helyért vasárnap, 17 óra 20 perckor.

Érdekesség, hogy a mieink mind a hat meccsüket ebben az időpontban játszották ezen a tornán, ez más csapatról nem mondható el. Az ausztrálok legalább annyira csalódottak voltak a negyeddöntő végén, mint mi, hiszen őket Brazília fosztotta meg az elődöntőtől. Meglepetés, meglepetés, de persze nem annyira, mint korábban, elvégre Ratko Rudic csapata  horvátok legyőzése után az elődöntőben sokáig remekül tartotta magát Szerbia ellen is.

Az ausztrálok keretében több jó ismerősünk is ott van: Aidan Roach és Joel Swift jelenleg is a Ferencváros játékosa, Tyler Martin korábban játszott a Fradiban, Aaron Younger egykori szegedinek, James Clark egykori debreceninek mondható. Különös, hogy itt edz a csapattal Joseph Kayes is. Az új-zélandi származású "Joe" azonban egy nappal a bergamói Szuperdöntő előtt tudta meg, hogy nem szerepelhet az eseményen, ugyanis több időt töltött el Magyarországon (most az OSC játékosa), mint Ausztráliában, valamelyik FINA-szabály pedig így nem teszi lehetővé, hogy az auszik színeiben pólózzon. Hogy mikor teheti ezt meg, egyelőre nem tudni - talán a Vodafone-kupán.

Merthogy a két csapat hamarosan Budapesten is összefut. Találkoztunk egymással a barcelonai világbajnokságon is 2013-ban, akkor döntetlen született, ehhez nagyon kellett Decker Attila remek védési mutatója. Meglátjuk, most ki véd, és hogyan. 

A magyar válogatott kerete:

1 Nagy Viktor, 2 Gór-Nagy Miklós, 3 Madaras Norbert, 4 Erdélyi Balázs, 5 Vámos Márton, 6 Hosnyánszky Norbert, 7 Salamon Ferenc, 8 Angyal Dániel, 9 Varga Dániel, 10 Varga Dénes, 11 Német Toni, 12 Hárai Balázs, 13 Decker Attila. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Az ausztrál válogatott kerete:

1 Joel Dennerly, 2 Richie Cambell, 3 George Ford, 4 Johnno Cotterill, 5 Nathan Power, 6 Jarrod Gilchrist, 7 Aidan Roach, 8 Aaron Younger, 9 Joel Swift, 10 Tyler Martin, 11 Rhys Howden, 12 William Miller, 13 James Clark. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic

A mérkőzés játékvezetői: Georgios Stavridis (görög), An Long Meng (kínai)

Az élő szöveges közvetítésünk itt kezdődik:
 
Ismét nagy melegben játszik majd a csapat, elég mákos a szervező-bizottság, mindössze a tegnapi brazil-szerb elődöntőn volt egy kis zápor, egyébként hamisítatlan nyári hangulat jellemezte a Szuperdöntőt. Reméljük, így lesz ez a Vodafone-kupán is.
 
Az olaszok megszerezték időközben a 7. helyet, miután 16-9-re legyőzték Kína válogatottját, utóbbi csapat még vezetett az első negyed végén 5-3-ra.
 
Ezúttal gyerekekkel álltak fel a csapatok a bemutatáshoz, eddig ez nem volt gyakorlat itt a helyszínen. Vannak viszont himnuszok.
hunaus5.JPG  
1. NEGYED

1. PERC: Nagy Viktor kezd a kapuban, mellette Gór-Nagy, Madaras, Salamon, Varga Dénes, Varga Dániel, Hárai a kezdőben. Az első támadás az ausztráloké, lejár viszont az akció.
 
1. PERC: Az első perc végén Salamon pöcizte be Varga Dénesnek középre (!), onnan egy ütemkihagyás után juttatta a hálóba a labdát a magyar 10-es. 1-0! 
 
2. PERC: Nagy Viktor védése után kétszer is az ausztrál blokk mentett. Angyal kiállítása után kivédekezett magyar hátrány következik. Varga Dénes lövi el a magyar támadás végén, Dennerly véd.
 
4. PERC: Campbell lő messziről, Nagy a helyén! Elhibázunk egy akciót aztán, az ausztrálok támadóideje pedig lejár.
 
6. PERC: Madaras lő fölé, egyelőre a támadások mindkét oldalon akadoznak. Aaron Younger lő messziről, nem volt erő a lövésben, Nagy úszik és véd. Időkérés következik. Labdát szereznek Vámos labdaeladása után az ausztrálok.
 
7. PERC: Egyenlítenek az ausztrálok, villámgyorsan kihasználnak egy fórt, Power húzza be, 1-1! 
 
8. PERC: Vezetnek az ausztrálok, egy emberelőny végén a támadóidő lejártának pillanatában Aaron Younger lő nagy gólt, 1-2!
 
2. NEGYED:
hunaus12.JPG  

1. PERC: Elveszítjük a labdát az első támadásnál. Aztán visszaszerezzük. Az újabb akció után Erdélyi ad középre, rosszul. Aztán a másik oldalon Cotterill lő gólt Madaras mellől, 1-3.
 
3. PERC: Vámos Márton szépít, nagy gól volt. 2-3. 
 
4. PERC: Kivédekezünk egy emberhátrányt, majd Angyal kapja meg remekül a másik oldalon, de elnyomják, nincs ítélet. Német Toni harcol ki aztán emberelőnyt középen, jó nagyot ordított előtte védőjével közösen.
 
6. PERC: Egyenlítünk, Varga Dénes húzza be Hosnyánszky Norbert remek passza után, emberelőnyben. 3-3!
 
7. PERC: Labdaszerzés után Angyal Dániel passzolja el a labdát. A másik oldalon Howden lövését védi Nagy Viktor.
 
8. PERC: Időt kér Elvis Fatovic, de kivédekezi a támadást a magyar válogatott. Még marad idő egy akcióra, de gyorsan elpuskázzuk, nem is örül Benedek Tibor. Nagyszünet.
 
3. NEGYED:
 
1. PERC: Miénk az első akció. Elveszítjük a labdát, ítéletet vártunk. Aztán labdaszerzés, és gyorsan felúszunk, Varga Dánielre nem jönnek, ő meg köszöni a területet, vezetünk, 4-3!
 
2. PERC: Hárait állítják ki, majd jön egy újabb kiállítás, Richie Campbell távolról használja ki a lehetőséget, 4-4!
 
3. PERC: Nem tudtunk kibontakozni támadásban, Varga Dénesnek kellett ellőni a végén, blokk. A másik oldalon bezzeg bemegy a lövés, ismét Campbell, 4-5.
 
4. PERC: Sajnos rossz passz magyar oldalon, de kontrát fújnak utána, jöhetünk az egyenlítésért. Hosnyánszky lő el egy szabaddobást, alig mellé, jó gondolat volt. Nagy Viktor fog egy labdát, kellett!
 
5. PERC: Hárai harcol ki emberelőnyt, de Vámos nagyon hamar ellövi. Nagy Viktor jelzi aztán, hogy megrúgták, ehelyett ausztrál emberelőny következik, időt is kér az ellenfél. Sajnos, kihasználják, Campbell, ismét. 4-6.
 
6. PERC: Emberelőnybe kerülünk, Vámos vállalja el sok lóba után, Dennerly odaér a bal sarokba. Nagy Viktor véd a másik oldalon fontos helyzetben, majd Varga Dániel kegyetlenül bevágja, 5-6.
 
7. PERC: Vámos Mártonnak kell kijönnie a vízből, mert a szem megint megsérült. Hátrányba kerülünk, ausztrál kapufa, majd visszapattan hozzájuk, Gilchrist beadja középre, Power belövi, 5-7.
 
8. PERC: Német Toni csavar egyet nem túl sikeresen, jöhetnek az ausztrálok, még egy támadásra lesz időnk ezen kívül. 19 másodpercnél kér időt Benedek Tibor. Előnybe kerültünk, de megint hamar jött a lövés, Hosnyánszkytól ezúttal. Kétgólos hátrány az utolsó negyed előtt.
 
4. NEGYED:

1. PERC: Kivédekezzük az első ausztrál akciót. Hárai kapja meg középen, kiharcolja a fórt, majd Madaras ellövi, középre, ismét hamar.
 
2. PERC: Kettős emberelőnyben az ausztrálok, Aaron Younger behúzza, három góllal megy az ellenfél, 5-8. Salamonhoz kerül a labda az ausztrál kapu előtt, éles volt a szög, Dennerly véd. Aztán Hárai kiharcolja az előnyt, Erdélyi lőtte el megint kicsit furcsa szögből, jöhetnek az ausztrálok. És jönnek is, Aidan Roachra nem figyel a védelem, 5-9.
 
4. PERC: Most mi kerülünk kettős emberelőnybe, Erdélyi használja ki, 6-9. Jön egy ajándékelőny az ausztráloknak, Varga Dánielnek kell kimennie, Vámos blokkja után kerül a labda Nagy Viktorhoz.
 
5. PERC: A dudaszó pillanatában lőtt gólt Varga Dániel, először megadták, aztán visszavonták, az ausztrál kapitány még kap reklamálásért egy sárgát, megérte. Német Tonit ölik meg, cserés kiállítás Gilchristnek, de az előnyt Varga Dénes a kapufára lövi.
 
6. PERC: Younger lövését védi Nagy Viktor. Varga Dénest állítják ki a 6. perc végén, időt kér Elvis Fatovic. Veszni látszik a mérkőzés.
 
7. PERC: Varga Dániel blokkolta az időkérés utáni ausztrál löketet. A másik oldalon ő adja testvérének, de lehúzzák a kezéről a labdát. Lejár aztán az ausztrálok támadóideje, de Madaras Norbertet kiállítják a túloldalon. 
 
8. PERC: Vége a mérkőzésnek. Hatodik a magyar válogatott.
 
Benedek Tibor értékelése a mérkőzést követően:

„Egyszerűen fizikálisan nem bírtuk ezt a mai mérkőzést, ez volt az érzésem az amerikaiak ellen is, mindkét csapat jobb állapotban volt, mint mi, ebben a tekintetben. A végére már sajnáltam a saját játékosaimat, küzdöttek, mentek, de támadásban és védekezésben is máshová álltak, mint ami meg volt beszélve, egyszerűen azért, mert elfogyott az oxigén. Nagyon küzdöttek a srácok, de ez a fiatal ausztrál csapat sok helyzetben frissebb volt. Látszik rajtuk és az amerikaiakon is, hogy az elmúlt két évben teljesen máshogy, szisztematikusan építkeztek, félretéve az eredménykényszert. Dolgoztak, dolgoztak, és ez látszik, nagyon fel kell kötni a gatyánkat, hogy bírjuk ezt a ritmust.”

 
hunaus16.JPG Eredmény - Világliga Szuperdöntő, az 5. helyért:


Magyarország-Ausztrália 6-9 (1-2, 2-1, 2-4, 1-2)
Gólszerzők: Varga Dániel 2, Varga Dénes 2, Erdélyi, Vámos, illetve Campbell 3, Power 2, Younger 2, Cotterill, Roach
 
További részletek, nyilatkozatok később.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor
világliga
bergamo