cover image
Egyéb

A címvédő Szentes a fináléban

2015. május 4. 16:56

A női elődöntő második összecsapásán a Dunaújvárosi Főiskola otthonában a hat gólig jutó Bujka Barbara vezérletével 12-8-ra nyert a Hungerit-Szentesi VK, így bejutott a fináléba.

Kezdjük a legfontosabbal: Mihók Attila, a Dunaújvárosi Főiskola vezetőedzője három meccses eltiltást kapott, mert a felek első összecsapása után (ezt 10-9-re a Szentes nyerte meg) a jelentés szerint fizikailag inzultálta Németh András játékvezetőt.

Helyét segítője, Zsámbok Lili veszi át, ő irányítja majd az egyenlítésre hajtó csapatot.

A játékvezetők Vojvoda István és Csanádi Zsolt lesznek.

A Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesület a mérkőzésre játékgyűjtési akciót szervezett "Hozz magaddal Te is egy plüss állatot, játékot!" címmel. A felajánlásokat - még a szövetségi kapitány, Merész András is egy londoni kabalafigurával a kezében érkezett - a Szent Panteleon Kórház Gyermekosztályának adományozza. Nemes gesztus!

A találkozó 17.30-kor kezdődik, honlapunk ÉLŐ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSSAL jelentkezik a helyszínről.

1. NEGYED:
 A hazaiak hozzák el a labdát, a támadás végén Szilágyi Dorottya ejt pontosan a kapuba - 1-0.

Horváth Brigitta labdaszerzése után Gurisatti Grétának kell lőnie az utolsó pillanatban, de sokan állnak előtte, blokkolják. Kasó Orsolya védése, indítás után Horváth Brigitta úszik meg, pontos a befejezés - 2-0.

Kiállítás Bujka Barbaráról, de van der Sloot lövése nem jó. A másik oldalon Szilágyi találja el a kapufát fórban. Újabb szentesi fór: Horváth Brigitta labdát szerez. Nagy adok-kapok után szentesi időkérdés, és előnyben Miskolczi Kitti pontos - 2-1.

Brávik Fruzsina kibrusztol egy ötös, Menczinger Kata értékesíti - 3-1.

Bujka Barbara behúz egy fórt - 3-2.

Hazai kapufa után kontra a vendégeknél, majd egy labdaszerzés. Nagy a feszültség, érződik a nagy tét.
Bujka szabaddobást ejt fölé, átellenben kontrát fújnak a center ellen. Szentesi fór: Miskolczi elpattintja. Menczinger ejtését fölé üti Bolonyai Flóra, sarokdobás. Huszti kiállítása után nem pontos a labda Hevesi Anitának, így csal a fára tudja húzni - visszaúszás közben kiállítás (van der Sloot), hazai időkérés. Slagert lövését kiüti Bolonyai, Szilágyi ellen azonban tehetetlen - 4-2.

Bujkáról újabb kiállítás, Kövér-Kiss Réka a kapufát találja telibe - vége a negyednek.

2. NEGYED:
Bujka Barbara ravasz góljával indult - 4-3.

Menczinger előnyben leadott lövését védi Bolonyai. Pócsi Bianka fórt harcol ki, Miskolczi Kitti belövi - 4-4.

Horváth Brigitta kiharcolja, majd lövésével elrontja a hazai fórt. Gémes a támadóidő végén messziről ejt, sarokdobás. Hazai labdaszerzést követően Vályi Vanda ejtését könnyűszerrel fogja meg Bolonyai. A másik oldalon Győri Eszterről kiállítás, Tóth László időt kér. A fórmegjátszás nem jó, annak végén van der Sloot kiszorított helyzetből lő, Kasó a helyén. Átellenben a születésnapos Ziegler Diána mellé lő, majd Bárvit kiállítás után Catharina van der Sloot már hat a hat ellen lő a kapuba - 4-5.

Elrontja támadást a házigazda, majd kontra Bujka ellen. Horváth nem kap ítéletet, hiába nézi ki a bíróra, Bujka pedig öt méteren belülről lövi el a szabaddobást. Hazai labdaeladás után Bujka harcol ki egy ötméterest, amelyet ő maga lő be - 4-6.

Rossz bejátszást követően ismét támadhat a Szentes, de ront. Maradt egy támadásnyi ideje a házigazdának, emberelőnybe kerül, Zsámbok Lili időt kér. Szilágyit blokkolja Bujka, majd Gurisattit is, aki aztán a visszapattanó labdát egy másodperccel a vége előtt beejti Bolonyai fölött a kapuba - 5-6.

Szünet.

3. NEGYED:
A vendégek támadtnak először, de nem járnak sikerrel, lejár az idő. Horváth fórban lő mellé, majd kontra Bujka ellen. Gurisatti Gréta ötöst harcol ki van der Sloot ellen, de kihagyja, Bolonyai Flóra véd!
Bujka akciója szép, de mellé megy a labda, Gurisatti újabb forgatása után néma marad a síp. Bujkáról kiküldik Szilágyit, Kövér-Kiss Réka belövi a fórt - 5-7.

Újabb fórt ront el a házigazda, de Pengő Nikoletta a piros zászló (harmadik hibája) után visszatér a medencébe, ötméteres: Menczinger Kata kapufára lövi.
Bujka "szállítja" a soros emberelőnyt, időkérés: a fórmegjátszás nem jó, nincs lövés, a támadóidő végén azonban egy sarokdobást sikerül a vendégeknek kiharcolniuk. Páros kiállítás (Ziegler és Bujka), majd letelik a szentesiek ideje, jöhet az Újváros. Fórban, Kövér-Kiss van kiállítva, de eladják a labdát a hazaiak. Sokba kerül nekik: átellenben Bujka Barbara ver meg mindenkit - 5-8.

Brávik szerez kiállítást, Gurisatti Gréta belövi - 6-8.

Szentesi fór, Miskolczi Kitti-gól - 6-9.

Újabb kiállítás, Szilágyi Dorottya belövi - 7-9.

Lejár a Szentes ideje, még van egy támadása a házigazdának. Hiába, Szilágyi lövése a kapufán csattan - vége a negyednek.

4. NEGYED:
Horváth lövése a kapufáról fölé pattan, majd kontra Bujka ellen. Horváth nem adja fel, megint lö középről, de most Bolonyai véd. Visszaúszás közben kiállítják a bal kezes tehetséget, Bujka Barbara pedig magabiztosan lő a kapuba - ötödször! - 7-10.

Garda Krisztna mellé lő. Garda kipontozódik, van der Sloot belövi - 7-11.

Slagter fölé pattintja a fórt, Ziegler a következőt a fára lövi, nagy bajban a hazaiak.
A nagy fel-le úszás után Tóth László időt kér - 3.56 van hátra.
Újabb fórt puskáz el a Dunaújváros, rossza  passz.
Ismét előnyben a hazaiak, időt kérnek: Horváth Brigitta belövi - 8-11.

Újabb szentesi baki: van der Sloot is három hibával jön vissza, újabb ötöméteres: Slagter is kihagyja...

Fórban a Szentes, Bujka mellé lő. Menczinger ejtését leszedi Bolonyai, a Szentes ront, de aztán a hazaiak is. 1.18 van vissza. Bujkáról kiállítás, de rossz a passz. Újabb fórját rontja el a Dunaújváros, Bolonyai aí helyén, majd Bujka Barbara teszi fel a koronát a teljesítményére - 8-12.

Vége, a bajnoki címvédő 2-0-ra nyeri meg a párharcot, így bejutott a döntőbe.

Rövid összefoglalás: ugyan remekül kezdett a házigazda, ám a gyors játékra, a gyorsan ellőtt fórokra, illetve a szoros emberfogásra épülő játékát szép lassan felőrölte a rutinosabb Szentes. Oly sok volt a kiállítás, hogy két esetben is visszajött a vendégek kipontozódó játékosa - más kérdés, a Dunaújváros a négy ötmétereséből hármat is kihagyott. Ez pedig sokkba került neki. Bolonyai Flóra ezúttal kapustársa, Kasó Orsolya fölé nőtt, igaz őt a blokkok is jobban segítették. A hazaiak fiatal tehetségei (különösen a Szilágyi, Gurisatti, Horváth trió) próbálkoztak becsülettel, Menczinger is igyekezett csapata motorja lenni, de a másik oldal nagy hármasát, a Bujka, Miskolczi, van der Sloot trió rutinjával is élve eldöntötte a párharcot.


Mihók Attila (Dunaújváros): „A mérkőzésre a győzelem reményében kitalált taktikának magában hordozta a veszélyét egy nagyobb vereségnek is – ez lett a vége. A szoros emberfogást három negyedig azt gondolom, jól megoldottuk, ám az ebből adódó helyzetinket nem lőttük be, gondolok itt a sok kihagyott fórunkra, valamint három ötméteresre. Különösen azt utóbbiak rendkívül fájóak, hiszen ezeket követően más lélektani állapotban játszottak a játékosok. Az ellenfél három meghatározó játékosa, Bujka, van der Sloot és Miskolczi a végén már felszabadultan kis túlzással azt csinált, amit akart. A párharc előtt eldöntöttük, semmit sem foghatunk a fiatalságra, mindazonáltal azt nem árt azért megjegyezni, mennyivel rutinosabb az ellenfelünk, amelyet sikerült nagy csatára késztetnünk.”

Tóth László (Szentes): „Alaposan felkészültünk a Dunaújvárosból, éppen ezért ez a mérkőzés talán egy fokkal könnyebb volt, mint a hazai. A védekezésünk néhány hibától eltekintve rendben volt, centerben többen is remekül játszottak, mindenki hozzátette a magáét a győzelemhez. Úgy látom, talán mostanra érett össze igazán a csapat, rendkívül egységes, ez pedig biztató a jövőre nézve. Várjunk ellenfelünket, addig pedig edzünk, mert a fináléban a címvédés a célunk.”

Gurisatti Gréta (Dunaújváros): „Megpróbáltuk, nem jött be, nem sikerült. Igyekeztünk nagyon gyorsan játszani, szoros védekezni. A három kihagyott ötméteres sajnos sokba került. Ellenfelünk rutinosabb csapat, bízom benne, majd jövőre másként alakulnak az ilyen meccseink.”

Bujka Barbara (Szentes): „Gigászi csata, verekedős meccs volt, de mi jobban bírtuk. Jobban bírtuk, mert azt gondolom, jobb csapat vagyunk, ez a két mérkőzésen be is bizonyosodott. Örülök, hogy jól ment, igen, jót tesz a lelkemnek is a szezon korábbi történései, a kihagyás miatt végre segíteni tudom a csapatot. Nagyon együtt vagyunk, bárki legyen a döntőben az ellenfelünk, jó esélyünk van a végső sikerre is.”

Merész András (szövetségi kapitány): „A női vízilabda méltó hírverése volt a találkozó. Jó színvonal, jó meccs. Mindkét csapat nagyon akarta a győzelmet, ettől kissé férfiassá vált a csata, bár halkan megjegyzem, a megszámlálhatatlanul sorjázó kiállítások furcsává is tették. Más kérdés, ez cseppet sem befolyásolta a végeredményt, hiszen a Szentesnél a több jó egyéni teljesítmény döntőnek bizonyult.”

Eredmény – Női elődöntő, 2. mérkőzés
Dunaújvárosi Főiskola–Hungerit-Szentesi VK 8–12 (4–2, 1–4, 2–3, 1–3)

Dunaújváros, 300 néző. Vezette: Vojvoda, Csanádi
DUNAÚJVÁROS: Kasó – Szilágyi 3, Menczinger 1, Gurisatti 2, Horváth B. 2, Slagter, Garda. Csere: Huszti, Ziegler, Vályi V., Brávik F., Vályi F. Megbízott edző: Zsámbok Lili
SZENTES: Bolonyai – Hevesi, van der Sloot 2, Miskolczi 3, Bujka 6, Kövér-Kiss 1, Pengő. Csere: Győri, Farkas T., Pócsi, Kádár, Rácz, Gémes. Vezetőedző: Tóth László
Gól – emberelőnyből: 4/15, ill. 7/17
Gól – ötméteresből: 1/4, ill. 1/1
A két győzelemig tartó párharc végeredménye: 2–0 a Szentes javára
Vízilabda hírek
szentes
dunaújváros
női bajnokság