cover image
Egyéb

Új szakmai anyag: „Óriási lehetőség ez a fiataloknak”

2015. március 31. 13:56

A hétfőn bemutatott, centerekről szóló videóanyag és a kapitány előadása után minden érintett egyetért abban, óriási lehetőséghez jutottak a fiatalok. Benedek Tibor, Molnár Tamás, Horkai György és Német Toni véleménye.

Ahogyan arról írtunk, majdnem száz, egészen pontosan 91 szakember vett részt a hétfői prezentáción, volt, aki több száz kilométert utazott, hogy meghallgassa a kapitányt. Benedek Tibor arról a szakmai anyagról tartott előadást, amelyet Horkai Györggyel, négy korábbi klasszis centerrel és az utánpótlás válogatott tagjaival készített a centerek képzéséről.

Hogy a szakmai anyag olyan lett amilyen (magas nívójú), főszerepet játszott például a centerek centere, a háromszoros olimpiai bajnok dr. Molnár Tamás. Az esztendeje visszavonult klasszis (aki természetesen nem szakadt el a sportágtól, hiszen a Játékvezetői Bizottság elnöke, játékvezető, MVLSZ-elnökségi tag és a Szeged ügyvezetője) szívesen segített, szívügye a vízilabda, a maga módján igyekszik tudását átadni a jövő nemzedékének.

„Az alapokat meg lehet tanulni, de pont az ilyen anyagok kellenek ahhoz, hogy előbbre lépjünk – fogalmazott az uszodákban csak Papeszként elhíresült bajnok. – Az én pályafutásom alatt volt egy-két centertrükk, amit Kemény Déneshez vagy Faragó Tamáshoz tudok kötni, de többségben az ösztön működött. A most elkészített anyag kiváló mankót nyújt azoknak, akik többet és többet akarnak, akikben él a belső indíttatás, mert enélkül mit sem ér az egész. Sok, nagyon sok gyakorlás kell ahhoz, hogy elmondhassuk, készség szintjén működik az egész. Nincs annál jobb érzés a sportban, amikor azt veszed észre, hogy a milliószor gyakorolt mozdulat, amely sok apróságból épük fel, tudatosan köszön vissza. Lehet, éveknek kell eltelniük ahhoz, hogy éles helyzetben így történjen, ezért említettem a belső indíttatást, mint a siker egyik kulcsát."

Molnár Tamás elárulta, az anyag készítésekor vette igazán ő is észre, mennyi mindent csinált ő is „csupán” ösztönből. Az egyik mozdulatnál Horkai György megkérdezte tőle: „Tamás, de hol van a bal kezed közben?”

Molnár Tamás és Steinmetz Ádám (Fotó: MTI)

Molnár Tamás és Steinmetz Ádám (Fotó: MTI)

A válasz sem késett soká: „Nem tudom, Hores!”

„Ez így volt, jót mosolyogtunk. Lassan, nagyon lassan kellett megcsinálni a mozdulatot, hogy kielemezzük, rendszerbe szedjük – árulta el Sydney, Athén és Peking bajnoka, aki nem titkolta, némileg hiányolja a mai fiatalságból azt a fajta energia-befektetést, amely még jobbá tehetné őket. – Tudom, hogy sok a vízilabdázó, kicsi a vízfelület, de azt gondolom, aki edzés után ott akar maradni fakultatív gyakorolni, azt meg tudja oldani valahogy. Talán az effajta szakmai anyagok rádöbbentik a játékosokat az egyéni képzés fontosságára. Az edzéseken nincs idő erre, igazán csak elaprózná a történetet. Sokkal fontosabb, hogy az egyénben meglegyen az az alázat, amely ahhoz szükségeltetik, még jobb játékos váljék belőle. Örülök, ha a magam módján, ma társaimmal közösen segíteni tudtam, bízom bennem sokan élnek a lehetőséggel.”

Ezt reméli a szövetségi kapitány is.

„A legnagyobb tanulsága az anyag elkészítésének, hogy tényleg a legjobbaktól tudunk tanulni. Ez hatalmas érték. Az, hogy ez a négy klasszis ennyire őszintén és nyíltan beszélt a tapasztalatairól, és megosztja velünk, valamint a fiatalokkal a tudását, nagyon nagy dolog. Nekik ugyanis 25-30 év alatt kellett rájönni a centerjátékban rejlő lehetőségekre, ezt a tudásanyagot most megkapják a 18-20 éves játékosok is, sőt, a 9-10 éves vízilabdázók is. Ezzel a lehetőséggel élni kell, ez óriási előrelépést jelenthet. A sportágunk nagyon sokat fog ebből kamatoztatni” – mondta Benedek Tibor.

„Elég jól állunk” – tette hozzá akkor, amikor arról érdeklődtünk, lesz-e még hasonló anyag a későbbiekben is. „Az első videóanyag egy általános szakmai anyag volt, de készült a bekkekről, valamint Gergely Pisti révén a kapusok felkészítéséről is egy összeállítás. Ezeket persze lehet tovább fejleszteni, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben is lesznek kiegészítések, újabb szakmai anyagok, hiszen látszik, hogy van igény rá.”

A kapitány elmondta, még mindig vannak olyanok, akik az első anyag letöltéséről érdeklődnek, a szakemberek közötti kommunikáción szerinte is van még mit fejleszteni. Ennek érdekében készített Gergely István egy kérdőívet, amit sokan ki is töltöttek.

„A közös munka mindenkinek az érdeke. Ha valaki úgy érzi, hogy hozzá tud tenni valamit az elkészült anyagokhoz, akkor várjuk tőle a megkeresést. Fontos, hogy a klubokban is kövessék az elmondottakat, hiszünk abban, hogy az egységesség viszi előre a sportágunkat, másképp nem dolgoztunk volna ennyit ezen az anyagon sem” – tette hozzá Benedek Tibor.

Horkai György is elégedett.

„Talán nagyképűség nélkül mondhatom, hogy nagyon jól sikerült ez a videóanyag. Bárkivel beszéltem eddig, mindenkinek ez volt a véleménye. Kiderült ugyanis egy csomó olyan finomság, amit azok a világklasszis centerek osztottak meg velünk, akik mindezekre a hosszú-hosszú pályafutások során rájöttek, amiket kidolgoztak. Varga Tamás külön felhívott és elmondta, mennyire jó, hogy rendszerbe, egységbe lett foglalva a centerjáték lényege”.

„Hatalmas dolog, hogy ezek a centerek továbbadják a tapasztalataikat. Egyébként láttam is már jeleket arra vonatkozóan, hogy alkalmazzák a friss tudást is. Molnár Tamás elmozgását például Teleki András már megmutatta a Montenegró elleni felkészülési meccsen. Jó dolog, ha az ember azt látja, a fiatalok befogadóak. Nagyon remélem, hogy tényleg használni fogják az anyagot, a klubokban is.”


Horkai Györgyben van egy kis aggódás is: „Inkább az a félelmem, hogy annyira jó az anyag, hogy nem kéne engedni, hogy kijusson külföldre. Tartsuk ezt meg magunknak, hisz ez a miénk!”

A szakemberek közel fél évig dolgoztak az anyagon, amelynek elkészítésében sokat segített Katona Norbert is. Horkai György neki is köszönetet mond, valamint bátorítja a kollégákat.

„Fontosak a visszajelzések is, a kérdőívet, amelyet Gergely István készített, sokan kitöltötték. Ha jól emlékszem, 15-18 olyan volt, amelyben konkrét ötleteket is megfogalmaztak. Ez nagyon fontos, nyitottak vagyunk. Mi is egy videókamerával vettük fel a szakmai anyagot, azt javasoljuk a kluboknak, edzőknek is, ha van olyan gyakorlat, amit megfontolásra küldenének, küldjék el nekünk. Egy hajóban evezünk, mindig lehetnek újabb hasznos, érdekes vélemények, finomítások.”

Német Toni is szerepelt többek között a videóanyagban.

„Nagyon örültem, hogy felkértek az anyag elkészítéséhez. Mégis más Varga Zsolttal vagy Steinmetz Ádámmal szemtől szemben a vízben bemutatni ezeket a gyakorlatokat. Ádi a csapattársam a Vasasban, valamennyire látom, mit csinál a vízben, de azért most más volt a helyzet, nagyon élveztem, jó lehetőségnek tartottam a személyes fejlődésem szempontjából is a bemutatott elemek. Amiket persze folyamatosan gyakorolni kell. Nagyon tetszik az, hogy ezeket a játékelemeket bárki a maga stílusára formálhatja, az ugyanis egyértelműm, hogy minden centernek saját stílusa van. Mégis, mindannyian tanulhatunk egymástól” – fogalmazott a felnőtt válogatottban egyre többször foglalkoztatott fiatal centerreménység.
Vízilabda hírek
Benedek Tibor
horkai györgy
szakmai előadás
német toni
molnár tamás