cover image
Egyéb

Szolnok: szerencsés, de dolgos sikerrel a csoport élén

2015. március 25. 16:27

A csoportelsőség szempontjából is fontos meccset nyert meg a Szolnok, ezzel fel is ugrott az első helyre a BL B csoportjában.

A szerdai fordulót bevezető cikkünket itt lehet elolvasni. Ebben megjegyeztük, hogy két meghatározó játékosa, Paolo Obradovic és Andro Buslje nélkül érkezett Szolnokra a Jug Dubrovnik, amely az "odavágón" 11-9-re verte a Szolnokot.

A csoportban ezzel együtt második helyen áll a magyar bajnokság jelenlegi listavezetője, tekintettel arra, hogy a másik horvát együttest, a Primorje Rijekát mindkét mai szereplő megverte egy alkalommal.

A Bajnokok Ligája szerdai játéknapja előtt ez volt a két csoport állása:

A csoport:

1. Pro Recco 18 pont
2. ZF-Eger 10 pont
3. Barceloneta 8 pont
4. Radnicski 6 pont
5. Brescia 5 pont
6. Olympiakosz 4 pont

B csoport:

1. Jug Dubrovnik 15 pont
2. Szolnoki Dózsa-Közgép 15 pont
3. Primorje Rijeka 12 pont
4. Partizan Belgrád 6 pont
5. Galatasaray 3 pont
6. Spandau 3 pont

ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉSÜNK AZ ALÁBBIAKBAN OLVASHATÓ:

Minden mérkőzés követhető a LEN hivatalos weboldalán, erre a linkre kattintva.
 
1. NEGYED:

Horvát előnnyel indult a meccs, amely kimaradt, aztán nem sokkal később Varga Dénes iratkozott fel először a góllövők közé. Niksa Dobud faultolt 5 méterest érően, azt értékesítette Varga, 1-0. 

Remekül védekezett az első negyedben a Szolnok, s miután Vámos Márton is betalált, hosszabb gólcsend következett. Egészen a 7. percig, akkor éppen Vámos talált be, Bijac kapus képtelen volt ezt hárítani, 3-0. 
 
Pazar volt a védekezése a szolnokiaknak, a találkozó utolsó emberhátrányos szituációját is megúszta a magyar csapat. Ez 3-0-s első negyedet eredményezett. Soha rosszabbat, a srácok alaposan felszívták magukat ma estére.

Az egriek mérkőzése nem sokkal ezelőtt befejeződött, 8-6-ra nyert az Olympiakosz Pireusz, ezzel a görögök versenyben maradtak a továbbjutásért. Arról a meccsről itt lehet bővebben olvasni.
 
2. NEGYED:

Elhozta a Szolnok a labdát a ráúszásnál, Madaras Norbert még kiélezett helyzetből is képes volt eldobni, Bijac fogta. Janovic kínálta meg Nagy Viktort, ezen az estén ő védte a szolnoki kaput. Jött egy hátrány, amelynek végén Madaras szerzett remekül labdát.
 
Markovics kapufája jelezte, ezen az estén talán a szerencse sem áll majd a Jug mellé, ezt mi persze nem bántuk. Cseh Sándor kért időt a negyed közepén, amely után Varga Dánielnek volt egy próbálkozása, nem volt sikeres, de nem minden papsajt, ugyebár. Miho Boskovic lövése Nagy Viktorban akadt el, majd az 5. percben Varga Dénes lőtt szemtelen gólt: megkapta elöl, kivárt, kivárt, aztán a bal sarokba ejtette, 4-0! 

Képtelen volt betalálni a Jug, egy érvénytelen gólra futotta nekik a 6. percben, ezt követően Varga Dániel lőtt, de az nem akadt be. Nem úgy Nikola Janovic lövésénél, 14 perc után szerezte első gólját a Dubrovnik, 4-1. Egy emberelőnyös szituáció után, Ivankovicot küldték ki, visszaállhatott volna a négygólos különbség, de ez elmaradt a második negyed 7. percében.

A 8. percben épp Ivankovic szépített, bosszantó volt, mert az egyik szolnoki kézről került ki hozzá a labda a bal szélre, 4-2. Milan Alekszics lőtt el egy labdát nem túl meggyőzően, még volt egy támadásra ideje a Jugnak, de aztán eladták a labdát, nem maradt másra idő. A nagyszünetben 4-2 maradt az állás.
Fotó: Illyés Csaba

Fotó: Illyés Csaba

 
3. NEGYED:

Varga Dániel szabálytalankodott 5 méterest érően, aztán azt mutatta társainak, hogy nem beszéltek egymással a vízben. Boskovic lőtte be korábbi vasasos csapattársának a hálóba, rögvest 4-3-ra jött fel a horvát csapat. Egy sikertelen szolnoki akció után elvették a labdát a vendégektől, kezdett feszültté válni a találkozó.
 
Ante Viskovic lőtt nagy kapufát a 3. perc elején, aztán Varga Dániel bepasszát húzta le Aaron Younger. Varga aztán testvérének adta középre, Dénes nagyon kiemelkedett a vízből, de annyira már nem tudott, hogy megszerezze a labdát, és irányítsa. Időt kért a horvátok mestere, mert érezte, megvan az esély az egyenlítésre. Ez nem jött össze, ugyanis eladták a labdát, hogy aztán Zivko Gocics lőjön nagy gólt a jobb oldalról, 5-3!
 
Nagy meccsek folytak a vízben, nagy párharcok, nehéz volt befejezni egy-egy akciót. A 7. percben Alekszics befejezte, egy időkérés után, amely alatt egyébként Cseh Sándor valamit nagyon magyarázott a szerb klasszisnak. Megfogadta, vélhetően a tanácsot, 6-3-ra vezetett a Szolnok bő másfél perccel a negyed vége előtt.
 
Fatovic szépített a negyed utolsó percében, Janovictól nagy passzt kapott, 6-4. Ez is maradt a vége.
 
4. NEGYED:
 
A szolnokiaké volt az első akció, amelynek során Tóth Mártont gyötörték meg nagyon keményen középen, jöhettek a horvátok előre. Gocic kiállítása után fontos előnyhöz jutott a Jug, ekkor már egy perc eltelt a negyedből. Aaron Younger távoli lövésével használta ki ezt, 6-5.
 
Hatalmas lendülettel vetette be magát a Jug, ennek is volt eredménye, hogy újabb fórt harcoltak ki, azt Younger már nem tudta belőni. Gólt kellett lőnie a Szolnoknak, Varga Dániel vállalkozott lövésre, Bijac kitolta.

Mezei ellen fújtak, ismét egyenlíthetett a Dubrovnik, a negyed 4. percében jártunk ekkor. Nagy Viktor Macan védést fogta, majd épp őt állították ki a másik oldalon. Stefan Mitrovics értékesítette a fórt, újra két gól volt az előny. A gól után Kósz Zoltán piros lapot kapott. 7-5!
 
A vége előtt 3 és fél perccel Fatovic vesztett fontos helyzetben labdát, a Szolnok a háromgólos előnyért támadhatott. Fórt is kapott, de eladta a labdát a magyar csapat, így nem sikerült még ekkor eldönteni a mérkőzést. Más kérdés, hogy a meccsen remeklő Zsivko Gocics labdát szerzett. A 6. percben 5 métereshez jutott a Jug, Madaras hibája után Boskovic lőtte a büntetőt, pontosan, 7-6.
 
Másfél perccel a vége előtt Vámos lőtt el egy emberelőnyös helyzetet, kimaradt, hogy aztán Vámos ellen 5 méterest érően szabálytalankodott, legalábbis a játékvezetők szerint. Janovic belőtte, 7-7. Először egyenlített a Jug.
 
Stefan Mitrovics lőtte el 45 másodperccel a vége előtt a szolnoki támadást, jött az időkérés. Meg kellett úszni valahogy az utolsó pillanatokat! Lepörgött a horvát akció, maradt 15 másodperc. Aztán 5 másodperc, mikor is szándékosan eldobta a labdát az egyik horvát játékos. Ezért 5 méteres jár, Viskovic nagy hibája volt ez. Milan Alekszics állt oda, és belőtte, 8-7!
Fotó: Illyés Csaba

Fotó: Illyés Csaba


A végeredmény is ez, a csopot élére ugrott a Szolnok.
 
Nagy Viktor a mérkőzés után így értékelt a Sport 2 riporterének:

„Sok minden bosszant, de ha kimegyek az uszodából már örömteli gondolataim lesznek, ha visszatekintek a mérkőzésre. Ez egy nagyon nehéz mérkőzés volt, számomra főleg fejben. Rég nem védtem ilyen fontos meccsen. Mindenki szívét, lelkét beletette, nagyon jól játszottunk. A szív dolgozott folyamatosan. Őszintén mondom, a végén, ami történt, azt megérdemeltük, a győzelmet is. Összességében nagyon örülök. Ami bosszant, hogy háromból kétszer nem hallgattam az első hangra. Nagyon köszönjük az egri szurkolóknak, hogy itt voltak, és ilyen hangulatot teremtettek.”

Cseh Sándor vezetőedző véleménye a találkozót követően:

„Örülök persze, amikor a csapat létrejött, nagy célok elé lett állítva. A klub kijelentette, szeretné, ha megnyernénk a magyar kupát, a bajnokságot és bejutnánk a Final Sixbe. Ebből kettő már sikerült. Ha visszagondolok az elmúlt évek magyar BL-szereplésére, büszke vagyok arra, hogy a két nagycsapatot, a Rijekát és a Jugot is megvertük idehaza. A centereink nagyon nagyot küzdöttek, de a csapat stabilitását a centerek határozzák meg. Ehhez képest amilyen felfogásban vezettek a játékvezetők, és ahogy a védők játszottak, kis túlzással center nélkül játszottunk. Ez nagyon kemény, a negyedik negyedben fel is őrlődtünk. 7 gólt kapni hazai pályán nem sok, a 8-nél egy kicsit lehetne többet lőni.”


Eredmény – Bajnokok Ligája, 7. játéknap:

Szolnoki Dózsa-Közgép-Jug Dubrovnik 8-7 (3-0, 1-2, 2-2, 2-3)
Gólszerzők:
Varga Dénes 2, Vámos 2, Alekszics 2, Gocics, Mitrovics, illetve Janovic 2, Boskovic 2, Younger, Fatovic, Ivankovic
 
A csoport többi mérkőzésén:

Spandau (német)-Galatasaray (török) 10-9 (2-1, 3-3, 3-3, 2-2)
Primorje Rijeka (horvát)-Partizan 14-8 (0-0, 3-2, 7-5, 4-1)

A csoport állása:

1. Szolnoki Dózsa-Közgép 18 pont
2. Jug Dubrovnik 15 pont
3. Primorje Rijeka 15 pont
4. Partizan 6 pont
5. Spandau 6 pont
6. Galatasaray 3 pont
Vízilabda hírek
Bajnokok Ligája
eger
szolnok