cover image
Egyéb

Példázat a kiskapuról

2015. március 17. 15:10

A fura alkotmányt maga a főnök cipelte rendeltetési helyére.

Gyarmati Dezső hurcolta végig az uszoda folyosóján. Szabályos méretű pólókapu volt, a lécek piros fehérrel csíkozva. A keret közepét azonban kékre festett deszkákkal szögezték be s csak a kapu négy sarkán maradt egy-egy rés. Akkora, hogy egy jól irányzott labda éppen beférjen.

A sportiskolások körülnyüzsögték az edzőt, a Császárban senkinek sem kellett magyarázni, mire való ez a különös, még soha nem látott, de azonnal felismerhető és megérthető
alkotmány.

- Ugye, rögtön kipróbáljuk, Suta bácsi? - kiabáltak a srácok és aznap rekordidő alatt úszták le a bemelegítő ezerötszázat.

- Gondolkoztunk, hogyan javíthatnánk a lövések pontosságát - mondta Gyarmati. - Végül kiötlöttük ezt a segédeszközt. A kapus mozgási lehetőségeit figyelembe véve, száz százalékig biztos gólnak tekinthető, ha sikerül eltalálni a négy sarok valamelyikét. Ha a gyerekek "belövik magukat", bizonyos, hogy a meccsen sem hagyják ki a ziccereket.

Az elv nem egészen új. Egy német egyesületnékl láttunk hasonlót. Futballkaput festettek egy falra és bekockázták az egészet. Az egyes négyzeteket számok jelölték, a négy sarokkocka 10-10 pontot ért, a kapu közepe felé eső négyzetek pontértéke aztán fokozatosan csökkent.

- A mi megoldásunk talán annyiban jobb, hogy az eredményt valóban érzékelhetik a gyerekek. Ha eltalálják a sarkot, ott tényleg bemegy a labda. A sikermomentum, főként ennél a korosztálynál, igen jelentős pszichológiai tényező. Pontatlan lövés esetén viszont visszapattan a labda, azonnal újra birtokba lehet venni, rá lehet úszni.

Az első negyedóra szabad lövöldözéssel telt el. Afféle "jamsession", örömpóló volt ez. Minden gólt harsány indiánordítás kísért.

Később komolyra fordult az ügy. Jobbal-ballal lőttek, aztán felúszásból, majd pöckölve.

- Még magunk sem vagyunk tisztában az új segédeszköz lehetőségeivel. Alaposan ki kell dolgoznunk a módszertanát.
Ami ebben az egészben különösen örvendetes: lám, vannak, akik elmélyülten gondolkoznak a sportág lehetőségei felett.

A srácok végül hátat fordítottak a kapunak, csavarral célozgatták a sarkot. Ez rázósabb dolog volt, hosszú perceken át csak a deszka döngött.

Végül Olajos betalált, mire rögtön kapott egy Tibi-csokit.

Vagyis: minden nagykapun van egy kiskapu, csakhogy olykor meglehetősen nehéz rátalálni.

Viszont, aki mégis megtalálja - az sosem fizet rá.

Egy Tibi okvetlenül leesik.
 
Az írás a Képes Sport 1966. januári számában jelent meg. Retro rovatunkba várjuk fotóikat, emlékeiket, történeteiket a régmúőlt vízilabdájáról. E-mail címünk: media@waterpolo.hu.
Vízilabda hírek
Retro póló
retro
Gyarmati Dezső