cover image
Szövetség

A szövetség edzői licencrendszert vezet be

2015. március 2. 15:07

Akinek nincs megfelelő képesítése, rendelkezésére áll bizonyos idő, hogy megszerezze azt.

A Magyar Vízilabda Szövetség versenyrendszerében részt vevő felnőtt és utánpótlás-csapatok mellett 2017. szeptember 1-től, a területi bajnokságokban szereplő felnőtt és utánpótlás-csapatok mellett 2019. szeptember 1-től kizárólag a Magyar Vízilabda Szövetség által elfogadott képesítésekkel rendelkező szakember dolgozhat.

Az edzői licenchez elfogadott képesítések: a Magyar Vízilabda Szövetség által szervezett edzőképzés, a magyar vagy külföldi főiskolán vagy egyetemen szerzett edzői oklevél, szakedzői diploma.

Ez a száraz tény, a döntés okairól Kemény Dénes beszél.

"Ez az elnökségi döntés egy gondolatmenetnek a folytatása. A kezdete az volt, amikor a szövetség elindította saját edzőképző tanfolyamát, miután láttuk, tapasztaltuk, hogy a TF edzőképzésére a bejutás a szabályok miatt igen nehézkes volt. A célunk az, hogy minél több képzett edző dolgozzon a vízilabdában, és ne legyen akadály az, hogy a szakember hol végezte el a képzést. Ezt a gondolatot visszük most tovább azzal, hogy meghatározzuk, a szövetség versenyrendszerében a csapatok mellett ne dolgozhasson képzetlen szakember, ne lehessen pusztán rutinból vagy a játékospályafutásból adódó tapasztalatból foglalkozni a játékosokkal. Ezt csak egyféleképpen ellenőrizhetjük, a licencek kiadásával, amelyet a felsorolt képzések valamelyikével lehet megszerezni."

A szövetség elnöke elmondta, örül, hogy az elnökség egyhangúlag hozta meg a döntést, és emlékeztetett, hogy a Magyar Edzők Társasága is azon dolgozik minden lobbierejével, hogy a lehető legtöbb sportszövetségben ez legyen a gyakorlat.

"Nyilván ezután is lehetnek feszültségek, de egy szülő nyugodtabban bízhatja a gyerekét egy képzett szakemberre, jóval kevesebb a támadási felület. Ne feledjük, a felnőtt játékosok pályafutását is el lehet rontani, rossz irányba lehet terelni hibás pedagógiai koncepcióval vagy nem kellően alátámasztott sportbiológiai módszerekkel. A szövetség felelősséggel tartozik a versenyrendszerében sportolók irányába. A döntés egyébként egybecseng a nemzetközi gyakorlattal is. Dohában a FINA edzői bizottságának ülésén úgy döntöttünk, hogy öt év múlva Tokióban, az olimpián csak olyan edzők vehetnek részt az 5 vizes sportág eseményein, akik rendelkeznek FINA-licenccel. A döntést vélhetően még okézni fogja a FINA elnöksége. A FINA az erős, tradicionális nemzetek edzői szakképesítéseit elfogadja, ahol pedig nincs vagy nehézkes a szakemberek képzése, oda megszervezi azt. Mi a licencrendszert dinamikusan kívánjuk bevezetni. Azoknak az edzőknek, akik a vízilabdában szeretnének a továbbiakban is dolgozni, de még nincs szakképesítésük, fél évük van arra, hogy válasszanak, hogy a TF valamilyen szintű edzőképzésére vagy a szövetség következő, ősszel kezdődő képzésére beiratkozzanak" - foglalta össze az MVLSZ elnöke.
Szövetségi hírek
kemény dénes
edzőképzés
edzők
edző
edzői licenc