cover image
Egyéb

Madaras: csak nyerjen a Seattle! Biros: go, Pats!

2015. február 1. 10:51

A 49. Super Bowlt február 1-jére fordulva rendezik, magyar idő szerint fél egykor kezdődik. Az NFL nagydöntőjét a vízilabdázók is nagy izgalommal várják, merthogy értő drukkerek. Seahawks vagy Pats? Pats vagy Seahawks? És mi a helyzet a Chicago 76ers-szel?

A hétfő délelőtti vízilabdaedzéseken az egy főre jutó fáradt arcok száma könnyen lehet, hogy az átlagnál magasabb lesz. Merthogy a világ egyik legnézettebb sporteseményét a pólósok is rendre követik. A Super Bowl egyre nézettebb idehaza is, mint ahogyan az NFL, a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság teljes szezonja is. A 49. szezon döntőjében a Seattle Seahawks és a New England Patriots találkozik. Egy kis előzetes a vízilabdázóktól.

Merész András, a női válogatott kapitánya mélyen elfogultan nézi majd a döntőt:

„Az NFL-t én azóta nézem, mióta folyamatosan adja a televízió. Egyből Patriots és egyből Brady-fan lettem. Eredeti Brady-feliratú trikóm is van, igaz, egy kicsit szűk, de az más kérdés… Hogy miért a szerelem? A XXI. század sportja televíziós értelemben, rengeteg ismétlés, érdekesség, nagyon jól közvetíthető. Nagyon kedvelem a Patriots trükkös játékait, megoldásait, önmagában a futó quarterbackek játékát. Ilyen értelemben a döntő nagyon érdekes lesz, Wilson elég rendesen szokott szaladgálni, Brady nem. Óriási stratégiai játékról van szó. Voltam élőben mérkőzésen, Londonban, történetesen egy Patriots –Tampa Bay Buccaneers meccsen, nos, ott többet voltam a büfében a végén, mert élőben teljesen más, fél óránként történik valami érdekes. Szeretném, ha a Patriots nyerne, de a Seattle az elődöntőben nagy tartásról tett tanúbizonyságot, nem véletlen ők a címvédők. Szurkolok egy kicsit a hosszabbításnak, mert annál tovább tudnám nézni a meccset.”

A sok Patriots-rajongó egyike Szilágyi Kristóf, az Ybl-WPC játékosa, aki középen áll, egyik csapat győzelme esetén sem fanyalogna (a meccset csapattársaival és edzőjével nézi):

„A Super Bowl-ról nehéz elfogultság nélkül beszélnem, mert lassan tíz éve Pats szurkoló is vagyok. Úgy gondolom, hogy az elmúlt évek két legkiemelkedőbb és legkiegyensúlyozottabb teljesítményét nyújtó csapata jutott be a döntőbe. Nem hiszem, hogy lesznek majd fanyalgók, akik szerint a győztes nem érdemli meg vagy esetleg könnyű dolga volt. Stratégák és egyéniségek csatája lesz, ahol valamelyik csapat biztos sporttörténelmet ír. Döntő lehet, hogy a Seahawks támadóegysége milyen arányban hív majd hosszú lefolyású támadójátékokat, ami által kevés időt adnának Bradynak.”

A BEK-győztes dr. Szabó Zoltán Szegeden egy kávézóban nézi majd a döntőt, ott már este tíztől gyülekeznek a Pick kézilabdázói és a szegedi pólósok. Ő maga Atlanta- (és egy kicsit Pittsburgh-) drukker, de most toronymagas esélyesnek tartja a Seattle-t, nekik szurkol. Megvan a véleménye a Patriots-drukkerekről:

„Nem kérdés, divatszurkolók, akik nyilvánvalóan nem ismerik az NFL-t, és egy olyan csapatnak drukkolnak, aki már sokat nyert, a győztesnek mindig könnyebb drukkolni… A mostani döntő után át fognak állni a Seahawkshoz, mert a Seattle simán nyer, papírforma.”

Még mielőtt komolyabb esélylatolgatásokba bocsátkozna, egy rövid megjegyzése azért akadt, egy kis üzenet:

„Sajnálom, hogy Szivós Marci barátomat nem kérdezték meg a meccsről, mert a kedvenc csapata, a Chicago 76-ers biztosan győzne a mai Super Bowlon…” :)

És akkor még egy kis érvelés a Hawks mellett:

„Nem is csak egy dolog miatt gondolom, hogy ők nyerhetnek. Úgy érzem, az ahogy bekerültek a döntőbe, valamilyen módon sorsszerű volt. Ez egy olyan lélektani gátat szabadíthatott át ott több emberben, akik ott azon a meccsen megélték a poklot, például Wilson, ami most kifizetődhet. Ez lehet különbség: azt a borzalmas játékot, amit műveltek az elődöntőben, nem ismétlik meg. Ezt a meccset a Wilson és Brady közti teljesítménykülönbség is döntheti el, Wilson javára. Egyfajta generációváltást is várok a mérkőzéstől. Arizonában dómban játszanak, nem nyitott pályán, ez elveszi a Patriots előnyét. Szóval a Lynch, Wilson, Sherman hármas elvégzi a dolgát ma. Szét fogják futni a Patriotsot, nagyon komolyan.”

Petrovics Mátyás, a BVSC női csapatának edzője is New England-drukker, már jó ideje. Vélhetően nem alszik majd, hétfőn így vezeti a kora reggeli edzést.

„Annyi zrikát kap az ember, amennyit ad, mostanában egy kicsit kevesebbet, de Zolinak üzenem: az igazi jó dolgok sosem mennek ki a divatból. :) A New Englandnek drukkolok sok-sok éve, de a mai meccs azért lesz jó, mert a Seattle is olyan típusú csapat, amelyiket kedvelek játékstílusa, mentalitása miatt. Ez egy álomdöntő lesz nekem. A Seattle mellett szól, hogy még egyszer nem lehet annyira gyengén játszani, mint az elődöntőben, a New England mellett pedig az, hogy a rájátszásban olyan csodákat művelnek, olyan támadásokat vezetnek, hogy könnyen lehet, megint előhúznak valamit a tarsolyból.”

Egyébként családi meccsnézés lesz a menü, minden találkozót feleségével szokott végigizgulni, aki szintén nagy rajongó. Most kicsit szomorúak, mert nem jött meg a New Englandes-trikó, amit rendeltek, de azért ennek ellenére is jó lesz a hangulat.

„Ő a nyugodtabb meccsnéző, én ugyanazt a habitust képviselem, mint a kispadon. Biztos így telik a ma este is, aztán reggel hatkor már edzést tartok. Aludni nem fogok, főleg, ha egy igazán elhúzódó döntő lesz.”

Nos, Biros Péter biztosan alszik majd, ugyanis kedden szuperrangadót játszik az Eger a Szolnokkal. A háromszoros olimpiai bajnok is nagy Patriots-szurkoló:

"Igen, a New England az én csapatom, 2005 óta, mióta elkezdtem nézni az egészet. Nyilván várom a meccset, de nem fogom megnézni, mert ha megnézném, nem aludnék. Ha a New England nyerne, akkor azért, ha nem nyerne, akkor meg azért nem. Mikor hétfőn reggel felkelek, remélem, boldogan, akkor tudom meg az eredményt. Egerben annyira nem jellemző a csapatban az NFL-mánia, a vízilabda szélesebb berkeiben természetesen már jobban, és tudom is, ki kinek szurkol. Seattle-fanról speciel nem nagyon tudok. Mikor a New Yorkkal játszott a Patriots, akkor kicsit mozgalmasabban teltek a napok, hiszen Madaras Norbi nagy Giants-drukker, és akkor piszkáltuk egy kicsit egymást. Akkor ő nyert kétszer, most remélem, én fogok."
watch?v=UCjLHad_yjQ&feature=youtu.be
Ha már megemlíttetett a kétszeres világbajnok!

Madaras Norbert köztudomásúan az egyik legnagyobb NFL-rajongó, imádja a Giants csapatát. A Vasas elleni szombati bajnoki után tett nyilatkozatával zárjuk kicsit rendhagyó felvezetésünket. Hogy aztán hétfőn ki csobbanhat a délelőtti edzésen boldogabban, kiderül a döntő után, amelyet egyébként a Sport 2 közvetít, már 22 órától, a stúdióban szakértőként lesz ott Lévai Balázs, az Ybl klubelnöke. 
 
Dobos Sándor
Vízilabda hírek
biros péter
madaras norbert
szabó zoltán
Merész András
petrovics mátyás
szilágyi kristóf
nfl