cover image
Egyéb

Parádézott az Eger!

2015. január 28. 19:44

Ahogy Dabrowski Norbert megjósolta, sokgólos mérkőzést láthatott a publikum, amely örülhetett a végén. Örülhetett, mert a hazai csapat őrült jól játszva 10-9-re legyőzte a BL-ben a görög Olympiakoszt, és már továbbjutó helyen áll.

„Sokgólos meccs lesz, hét lőtt gól elég volt Bresciában, itt biztos nem lenne elég a győzelemhez.”

Hiába, no, Dabrowski Norbert, az egriek edzője ért a vízilabdához.

Már az első negyed igazolta jóslatát: az Egerhez hasonlóan továbbjutásra pályázó Olympiakosz ragadt a hazaiakra, minden gólra gól volt a válasza – emberelőnyből. Miután az olasz, szerb bírópáros fújta rendesen a kiállításokat, még inkább döntő volt azok értékesítése. Az elsőt nálunk Hárai Balázs tette be (említsük meg: Szivós Márton labdát szerzett, megúszott vele, majd kiharcolta a kiállítást), náluk az első kimaradt, de utána Mallarach volt eredményes. Bedő Krisztián remek akciógóljára Funtulisz válaszolt, majd Erdélyi Balázs fórgólját újra Funtulisz egalizálta. Az újabb egri emberelőnyt Hosnyánszky Norbert suhintotta be középről, ám a negyed végén újra lehetősége volt a görög együttesnek, de nem járt sikerrel.

A 4–3-as vezetést követően a másodikban már kettővel ment az Eger: miután Braniszlav Mitrovics hátrányban védett nagyot, elöl Uros Csucskovics a támadóidő lejárta előtt mindegy-mindegy alapon elengedett bombája akadt be Deligiannisz kapujába – így állt 5–3 a táblán!

Miután egyre szorosabb lett az egri védekezés, és Mitrovics is alaposan elkapta a fonalat (a szerb kapus, emlékezhetünk rá, Bresciában őrületeset produkált), kézben tartotta a partit a hevesi társaság.

Olyannyira, hogy az időkérés után pont úgy játszotta meg soros emberelőnyét a csapat, ahogy megbeszélte, a végén Hosnyánszky lőtt középről pontosan, a 6–3-as vezetés, de főleg a játék képe rendkívül bíztatónak tűnt. Noha az Olympiakosz Milonakisz révén közelebb férkőzött, nem volt gond, hiszen Hárai ötméterest harcolt ki, Hosnyánszky pedig harmadik találatát szerezte. A jól működő egri zóna sajnos a negyed vége előtt néhány másodperccel kicsit bealudt (tegyük hozzá, Erdélyi gólját előtte talán nem kellett volna érvényteleníteni szabálytalanság miatt…), Funtulisz lőtte harmadik gólját, így 7–5-ös állással mentek a felek a nagyszünetre.

Fotó: Fehér Kálmán

Fotó: Fehér Kálmán

Pazarul folytatódott a parti: kivédekezte a görögök támadását a hazai együttes, majd egy szenzációs akció ment végig a medencében, amikor is Szivós Angyal Dánielt, ő pedig Bedőt hozta helyzetbe, a center pedig higgadtan, gyönyörűen lőtt a kapuba. A vendégek nem bírtak az Eger védekezésével, a zónát képtelenek voltak áttörni, arról nem beszélve, hogy a blokkok is kifogástalanul segítették Mitrovicsot. Egyedül Funtulisz járt túl rendre a védők és a kapus eszén, ötméterest érékesített, és irtózatos távolit is beakasztott (ezt követően Dabrowski mester szólt is fiainak, a srácra figyeljenek jobban), de miután előbb Borisz Vapenszki varrt be rögtön egy fórt, majd Biros Péter mutatta meg, jó az „öreg” a háznál (az a bal felső sarkos lövés meseszép volt!), őrizte előnyét a magyar gárda.

A görögök a negyedik negyedben igazolták, hogy szívós, jó csapatot alkotnak: nem adták fel, Gunasz, majd Murikisz révén kétszer betaláltak, felzárkóztak 10–9-re. Sőt három perccel a vége előtt az egyenlítésért támadtak, hiszen az Eger mintha kicsit elfáradt volna a maga által diktált iramba, a támadásai nem jártak sikerrel. A vége izgalmas lett, az Olympiakosz időkérése után a végén a pontszerzésért támadott, ám a védelem állta a strapát, fegyelmezetten, keményen tette oda magát, így igazságos eredmény született, révbe ért a magyar együttes!

Fontos, rendkívül fontos három ponttal gazdagodott a ZF-Eger, és megelőzte a tabellán ellenfelét!

„A szoros végjáték nem kellett volna, de ha mindig így lesz, nem szólok egy szót sem. Igazságtalannak éreztem volna, ha döntetlen az eredmény, ezt gondoltam az utolsó támadás előtt. Láttuk az elején, hogy a kapusok nem annyira kapta el a fonalat, megbeszéltük, lőjünk neki bátran. Örülök, hogy nagyon fegyelmezettek voltunk!” – értékelt a meccs után Dabrowski Norbert szakvezető.

„Végig jól, fegyelmezettek voltunk, amikor azonban le lehetett volna döfni az ellenfelet, mindig adtunk neki egy pszichés lökést. Nem zártuk le a meccset, a végén így lett szoros, de nyertünk, ez most a fontos. Látni egy bizonyos tendenciát a csapatnál, ami nagyon pozitív” – fogalmazott a három gólig jutó Hosnyánszky Norbert.


Eredmény – Bajnokok Ligája, A-csoport, 4. forduló

ZF-Eger–Olympiakosz (görög) 10–9 (4–3, 3–2, 3–2, 0–2)
Gólszerzők:
Hosnyánszky 3, Bedő 2, Hárai, Erdélyi, Csucskovics, Vapenszki, Biros, ill. Funtulisz 5, Mallarach, Milonakisz, Gunasz, Murikisz


További mérkőzések:

AN Brescia (olasz)–Radnicski Kragujevác (szerb) 9–6 (1–1, 3–2, 3–2, 2–1)
Gólszerzők:
Presciutti 5, Napolitano 2, Molina, Rizzo, ill. Dedovics 2, M. Csuk 2, Markovics, Petkovics

Barceloneta (spanyol)–Pro Recco (olasz) 7–15 (0–4, 1–3, 4–5, 2–3)
Gólszerzők:
Roca Barcelo 2, Tahull Compte 2, Szirányi, Espanyol, Echenique, ill. Ivovics 3, Pijetlovics 2, Jokovics 2, Figlioli 2, Prlainovics 2, Filipovics 2, Giacoppo, Fondelli


A mérkőzések jegyzőkönyvei a LEN oldalán:
http://waterpolo.hu/hir/3323/bl-nap--belgrad-nyit--barcelona-zar
Az állás

1. Recco 12 pont
2. Eger 7 pont
3. Brescia 5 pont
4. Olympiakosz 4 pont
5. Radnicski 3 pont
6. Barceloneta 2 pont

Vízilabda hírek
Bajnokok Ligája
eger