cover image
Egyéb

Nem érett meg a szőlő: a Fradié a Komjádi Kupa

2014. december 21. 19:21

A Komjádi Kupa idei kiírását a Ferencváros nyerte meg elképesztő csata után, büntetőkkel legyőzve a Miskolc együttesét.

Némi meglepetésre a Miskolc jutott a Komjádi Kupa döntőjébe, de ha azt vesszük, az UVSE a harmadik helyért vívott meccset „simán” elvesztette a Szeged ellen, nem is olyan meglepő a miskolciak szereplése.

Még akkor sem, ha Bendes Viktor azt mondta az elődöntő után, hogy a lilák elleni meccs volt az első komolyabb meccsük a sorozatban. Rengetegen jöttek el Miskolcról a döntőre (még Kriza Ákos polgármester is), ha az ob I/B-s csapatuk feljut az ob I.-be, alighanem a leghangosabb bajnokikat a borsodi városban rendezik majd – de ez a jövő zenéje.

De a jövőről szól a Komjádi Kupa is, elvégre a felnőttcsapatok sarkában lévő játékosok sorozata ez. Tavaly a Vasas nyert, most a Ferencváros a negyeddöntőben kiverte a piros-kékeket, így ők nem védhették meg címüket.

Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor

A döntő előtt a finálé két résztvevője megkoszorúzta Komjádi Béla szobrát az uszoda előcsarnokában.

watch?v=JUs1Q_Xuh3Y&feature=youtu.beKiváló hangulatban, sok nézővel indult a meccs (az „Érik a szőlő” klasszikust többször is meghallgathattuk a miskolciak jóvoltából), amelyen az első gólt Jansik Szilárd szerezte. A következő akcióból Kovács Zoltán centerből volt eredményes (1-1). Kolozsi Marcell gólja után labdát szerzett a Fradi, és Major Martin 3-1-re növelte a zöldek előnyét. Sőt, Jansik újabb találata után (szabaddobás) nagyjából 10 másodpercre elhalkult a miskolci közönség. Aztán folytatták tovább az elképesztő drukkolást, és azonnal meghálálta ezt Kerschbaum Norbert (2-4).

miks.JPGEgészen látványos volt a meccs – köszönhetően a kísérleti szabályoknak is -, szinte minden támadásból gól született, változatos körülmények között. Az is feltűnő volt, hogy a kapusok még nem találták el a ritmust, igazi bravúrt nem tudtak bemutatni ebben a szakaszban. Nem tudott elhúzni a végig vezető Fradi, a Miskolc mindig tapadt rájuk, a 7. perc elején például a gólkirály-jelölt Jakab László 5 méteresével – nem sokkal később ismételt. 7-6-os Fradi-előnnyel zárult a negyed.

watch?v=-3E0MA_v9L4&feature=youtu.beA második negyed eleje már Bendes Viktorról és Jókai Miklósról is szólt, elkezdtek labdákat fogni. A negyed 4. percében Kolozsi Marcell 9-6-ra javította az ideiglenes jegyzőkönyvet, a Fradi stabilizálta előnyét. Jakab aztán laposan lőtt váratlanul a hálóba (7-9), aztán az utolsó percben ugyanő emberelőnyből lőtt a kapuba – nem sokat tétovázott, egyben megszerezte a sorozat gólkirályi címét is ekkor már.

Kerschbaum Norbert egyenlítőtalálata aztán megadta az alaphangulatot a harmadik negyed elején, nem mintha nem lett volna eleve hangulatos a meccs. Pohl Zoltán újra a Fradit jutatta előnyhöz, a folytatásban viszont inkább az idegeskedés uralkodott, ez a negyed a gólszegénységről szólt. 44 másodperccel a vége előtt Szilágyi Péter, a Miskolc edzője időt kért, meg is érte: az előnyt Jakab lőtte be.
 
10-10-zel következhetett a zárónegyed, az első érdemleges esemény pedig Bendes védése volt, Major lövését fogta meg. Jansik Szilárd lőtte a 11. Fradi-gólt emberelőnyből (10-11), 5 és fél perc volt hátra. Jókai óriási bravúrral védett egy hátrányból leadott lövést, kisvártatva viszont Berki Richárd kipontozódott, s 5 méterest kapott a Miskolc, Jakab belőtte (11-11). 3 és fél perccel a vége előtt aztán szétrobbant a Komjádi-uszoda, ugyanis Salamon Attila gólt lőtt, ezzel átvette a vezetést a Miskolc.
 
Azonnal egyenlített Pohl, 12-12. 2:41-gyel a vége előtt ismét a Miskolcnál volt az előny, de a hatalmas küzdelemben nem lehetett megjósolni, mi lesz a vége. Kolozsi egy Fradi-kapufa után már nem hibázott, másfél perccel a vége előtt 13-13 állt az eredményjelzőn. Egy elhaló miskolci akció után beléptünk az utolsó percbe: a Fradi labdát vesztett, a miskolciaknak viszont lejárt a támadóidejük. 9 másodperccel a vége előtt Kolozsi talált be, ezzel majdnem vége lett a meccsnek. De maradt még egy rövid akcióra ideje a Miskolcnak, jött az időkérés.

És igen: a Miskolc egyenlített! Ki más, mint Jakab László!! Jöhetett a büntetőpárbaj!! Elképesztő végjáték!
 
A büntetők története:

Pohl Zoltán: bent van, 14-15.
Jakab László: kapufa, gólvonal, 14-15. (Reklamáltak a miskolciak, hogy bent volt a labda.)
Csapó Miklós: belőtte, 14-16.
Salamon Attila: bent van, 15-16.
Kolozsi Marcell: belőtte, 15-17.
Kerschbaum Norbert: bent van, 16-17.
Jansik Szilárd: bement, 16-18.
Szilvasán Patrik: bent, 17-18.
Major Martin: BELŐTTE, 17-19. 

KOMJÁDI KUPA-GYŐZTES A FERENCVÁROS!

Eredmények – Komjádi Kupa:

A döntőben:


Miskolci VLC-Ferencváros 17-19 - bünetőkkel: 3-5 (6-7, 2-2, 2-1, 4-4)
Gólszerzők: Jakab 7, Kerschbaum 3, Salamon 2, Kovács, Somlai, illetve Jansik 5, Kolozsi 4, Pohl 3, Major 2
 
A legjobb kapusnak járó Bródy György-díjat Jókai Miklós (Ferencváros) nyerte.

A harmadik helyért:

UVSE-Szegedi Vízipóló Suli 12-19 (4-5, 3-4, 3-5, 2-5)
Gólszerzők:
Irmes 4, Kereszturi 3, Márkus, Szatmári, Hertzka, Knézy, Nagy, illetve Manhercz K. 7, Palotás 6, Sánta, Mikházi, Török A., Török K., Manhercz Á., Berkó
 
Manhercz Krisztián véleménye a szegedi bronzéremről: "Az egész csapat úgy gondolta, hogy a döntőben lenne a helye, a Fradi nem volt annyival jobb nálunk, hogy egyértelműen azt mondjuk, nekik van ott a helyük. Azon a meccsen kikaptunk, most igyekeztünk úgy zárni az évet, hogy jó szájízzel menjünk neki a következő napoknak. Szerencsére sikerült egy olyan meccset játszanunk, ami a végére szétnyílt, nem az utolsó két percben dőlt el. Gratulálok az egész csapatnak. Tetszett a kisebb pálya, a kisebb labda, egy valamiben nem: fárasztóbb, jobban elfáradok én is a meccsek közben. Pörgősebb, izgalmasabb a játék, a nézők jobban élvezik."
 
Dobos Sándor
Vízilabda hírek
komjádi kupa
miskolc
ftc
ferencváros
szeged