cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Vereség az olaszoktól

2014. december 16. 18:59

Női válogatottunk jó kezdés után érthetetlenül megtorpant, támadásban semmi sem sikerült, így nem csak egyenlített, fordított, és két góllal, 11–9-re győzött is ellene az olasz válogatott a szentesi Világliga-meccsen.

A szerbek egykori világklasszis kapusa, a mérkőzés delegátusa, Alekszandar Sostar „bájosan” nyitotta a meccset: nem adta ki a rajtengedélyt Gurisatti Grétának. Az ok: túl kemény a maszkja…

Ismeretes, a Dunaújvárosi Főiskola centere sérülése miatt egy ideje arcvédőben kénytelen játszani. Tekintettel arra, hogy a ronda, de hatásos szerkezet célja az arcának minél jobb megvédése, álmában sem gondolta volna, hogy annak túlzott szilárdsága miatt a lelátóra szorul.
 
Abszurd, de mindegy, Merész András szövetségi kapitány is jobbnak látta nem kihúzni a gyufát…

Az olaszok a híreknek megfelelően voltaképpen az Eb-4. csapatukkal érkeztek, mindössze az állítólag visszavonult (hm, már megint...) Tania Di Mario és a center Valeria Palmieri hiányzott a budapesti társaságból.

Nálunk ugyebár nagyobb a szórás, amerikai tanulmányok, sérülések hátráltatják a munkát (Bujka Barbara az oroszok elleni meccs után ismét nem vállalhatta a játékot), de mint a mester hangsúlyozta, „Mindig a vízben lévő csapat a magyar válogatott!”

A kapunkban Kasó Orsolya állt, aki Aleksandra Cotti húzása ellen hátrányban tehetetlen volt – még szerencse, hogy előtte Tóth Ildikó nemcsak kiharcolt, hasonlóképpen be is húzta a labdát a kapuba (precíz passz Keszthelyi Ritától), avagy ezzel a gólváltással indult a csata. A folytatásban viszont már két magyar gól következett: a Takács Orsolya által kibrusztolt fórt Keszthelyi varrta be kíméletlenül, majd Arianna Garibotti kapufáját és Roberta Bianconi Kasó által védett ejtését követően Szücs Gabriella zúdított a kapuba. Tóth Ildi főszerepet kapott: előbb gyönyörűen csavart, apró szépséghiba, a kapufára ment a labda, majd átellenben remekül blokkolta hátrányban Garibotti lövését. Erre mondják, mestermunka!

kesztsz.JPGKasó sem tétlenkedett, nagyokat védett, miközben Keszthelyi zseniálisan passzolt az elmozgó Kisteleki Dórához, aki okosan ejtette át a jobb oldalról a kimozduló kapust. Valóban nem zavarta a helyéről kiugrott, általa visszatett lábujja a vízben…

Máté Zsuzsa is úgy gondolta, ha már egyedül hagyják középen, lő egy nagyot – egy kézről vágódott a labda a kapuba, de ez senkit sem zavart. Így 5–2-es előnnyel ment az első szünetre a csapat, köszönhetően többek között annak, hogy Kasó ismét leszedte Garibotti lövését emberhátrányban!

A dunaújvárosiak kapusa a folytatásban is parádézott, a jó védekezésnek hála ügyesen zárta a szögeket, látszott, egyre inkább magabiztosabb lesz a meccsen. Keszthelyi lelkének nyilvánvalóan nem tett jót, hogy ötméteresét (kiharcolta Takács Orsolya) védte Giulia Gorlero, de nem volt gond, kézben tartotta a társaság a csatát. Még akkor is, ha Garibotti újabb kísérlete a jobb oldalon ezúttal ült, 5–3-nál sem tűnt ijedtnek válogatottunk.

Egy felettébb gonosz ítélet (Kisteleki Dórát látta szabálytalannak a német bírónő, pedig csak próbált kiszabadulni az olasz kegyetlen szorításából…) aztán felkorbácsolta az indulatokat, Merész András nem bírta szó nélkül, Giulia Emmolo mindeközben pontosan fejezte be a kontrát. A spanyol játékvezető kontrája sem aratott osztatlan sikert, az ellenfél így a döntetlenért adogathatott, Szücs Gabriella azonban megállította a centerben próbálkozó Rosaria Aiellót.

Kisteleki Hanna dühös, de ami fontosabb, pontos szabaddobása úgy kellett, mint egy falat kenyér, már csak azért is, mert Garibotti muszájból elengedett távolija a bal kapufa segítségével utat talált a kapunkba, így egy-egy elbaltázott támadás után 6–5-ös vezetésünkkel mentek a felek a nagyszünetre.

Amely után Federica Radicchi kezéből kicsúszott a labda fórban, így „kilőtte” az uszodából, míg a másik oldalon Kisteleki Hanna lőtt újra kegyetlenül – 7–5 állt a táblán. Nem sokáig: a nagy hirigben Garibotti elkapta a ritmust, harmadik gólját szerezte. Mi fórban nem jutottunk lövésig, csupán lejárta után kötelező alapon lőtt Csabai Dóra reménytelenül, megbosszulta magát: az olaszok kiharcoltak egy ötöst, Bianconi belőtte – a 20. percben kezdődhetett minden elölről (7–7).

Keszthelyi Ritára elképesztően figyeltek odaát, így kénytelen volt centerbe vagy a kapufához is bemenni, klasszsisát bizonyítja, ki is harcolt egy kiállítását. Sajnos azonban Szücs Gabit blokkolták…

watch?v=_V6_amptpzM&feature=youtu.beKisteleki Hanna remek lefordulását nem volt képes gólra váltani (a kapusba lőtt), az olaszok aztán emberelőnyt harcoltak ki, időt kértek, és a vezetésért adogattak. Sikertelenül, mert a kapuba zárt magyar védelmet, a kézerdőt nem tudták átlőni. A támadásaink továbbra is döcögtek, a távolik nem ültek, és centerbe sem sikerült ekkor nagyon betenni a labdát. Egy labda nélküli kiállítást csak kaptunk, Merész mester időt is kért, jól érezte, muszáj nyugtatni a lányokat. És megbeszélni persze valamit…

mersy.JPGA fór aztán nem jött össze, az olaszok nagyon pörögtek, képtelenek voltunk átverni őket, Kisteleki Dóra kényszerlövését könnyűszerrel hárították, majd elhalt a támadás. Emmolo a jobb oldalról ismét előnyhöz jutatta csapatát (7–8) – bizony, visszasírtuk a jó kezdést.

A záró etap kezdése sem biztatott sok jóval, a nehezen megszerzett fórt eltékozoltuk először, majd másodszor, hiányzott az ötlet, míg a másik oldalon a balkezes Emmolo biztos kézzel helyezte a labdát előnyben a kapuba. Kerek öt perc volt hátra, 9–7-re vezettek az olaszok.

Védekezésben a kegyetlen szoros jól működött, de közben elöl nem jött össze semmi, így esély sem volt az egyenlítésre. Sőt, miután Aiello ötöst értően forgatta be védőjét, Garibotti pedig értékesítette azt, 2:31-gyel a vége előtt 7–10 állt a táblán.

Hangsúlyozzuk: 7–5 is volt…

Egy mezőnykiállítást követően Keszthelyi lőtt ziccergólt, a hátralévő 1:51 azonban kevésnek tűnt. Miután sikerült kivédekezni egy hátrányt, felcsillant a remény, Máté azonban fölé-mellé bombázott, ráadásul hátul csak büntetőt érően tudta megállítani Teresa Frassinetti, Bianconi pedig bevágta azt.

A vége Takács előnygóljával 9–11 lett egy olyan mérkőzésen, amelyben az első negyed után támadásban voltaképpen megállt, megtorpant a csapat, így marad egyetlen pontja, avagy a szuperdöntőbe kerüléstől most kicsit eltávolodott.

Kész szerencse, hogy van mire emlékezni az évből, avagy ezt a meccset ahogy mondani szokták, felejtsük is el gyorsan…

Legalább is mi, mert ők nyilván nem keveset elemzik majd.


Merész András szövetségi kapitány (később részletes nyilatkozatát is megmutatjuk):


"Kicsit a 2014-es évünk köszönt vissza ezen a mérkőzésen. Voltak nagyon klassz dolgok, de inkább keserű a szám íz, mint nem. Nem vagyok elájulva ettől az évtől, de azt mondtam a lányoknak, a stábnak és magamnak is, hogy azért, mert most egy pontunk van, nem vagyok hajlandó változtatni a Világligára kitalált koncepciónkon, forgatókönyvön. Szeretném, ha jövőre eredményesek lennénk, ehhez meg kell találnom minden posztra a két-két embert. Szeretnénk vb-döntőt játszani. Mindentől függetlenül viszont szeretnék a csapatnak, a női vízilabda barátainak és mindenkinek kellemes ünnepeket és sikeres boldog új évet kívánni."

Fabio Conti, az olasz válogatott szövetségi kapitánya:

"Fejben nem kezdtük megfelelően a meccset, nem voltunk kellően koncentráltak, emiatt nem sikerültek a lövések. Pozitív viszont, hogy a meccs derekán jól reagáltak a lányok, nem törtek össze. A magyar válogatott, akármilyen összeállításban is szerepel, mindig erős. S nem engedhető meg ellene a dekoncentráltság. Ennek ellenére ez egy meccs volt, és még a szezon elején vagyunk."

Megkérdeztük arról is a kapitányt, visszavonult-e Tania Di Mario.

"Nem, egyszerűen arról van szó, hogy a Világliga-sorozat első felét arra szánom, hogy meccsenként két-három juniorkorú játékost kipróbáljak. Neki nincs szüksége a gyakorlásra, a nyáron minden bizonnyal számíthatok rá."

Eredmény – Női Világliga, A-csoport, 2. forduló

Magyarország–Olaszország 9–11 (5–2, 1–3, 1–3, 2–3)
Szentes, 300 néző. Vezette: Mauss (német), Jaumandreu (spanyol)

MAGYARORSZÁG: Kasó – Kisteleki H. 2, Kisteleki D. 1, Szücs G. 1, Keszthelyi R. 2, Tóth I. 1, Csabai D. Csere: Máté Zs. 1, Takács O., Hevesi A., Sikter D., Leimeter D. Szövetségi kapitány: Merész András

OLASZORSZÁG: Gorlero – Radicchi, Garibotti 4, Queirolo, Emmolo 3, Cotti 1, Frassinetti. Csere: Motta, Aiello, Millo, Bianconi 3, Galardi. Szövetségi kapitány: Fabio Conti

Gól – emberelőnyből: 4/10, ill. 2/8
Gól – ötméteresből: 0/1, ill. 3/3
 
A csoport másik mérkőzésén:

Franciaország-Oroszország 4-15 (1-5, 1-1, 1-4, 1-5)
A csoport állása: 1. Olaszország 6 pont, 2. Oroszország 5 pont, 3. Magyarország 1 pont, 4. Franciaország 0 pont

A másik európai csoportban:

Hollandia-Spanyolország 10-6 (2-2, 4-1, 2-1, 2-1)  
Németország-Görögország 7-20 (3-6, 3-6, 1-3, 0-5)
A csoport állása: 1. Hollandia 6 pont, 2. Görögország 3 pont, 3. Spanyolország 3 pont, 4. Németország 0 pont

 - a.z., ds -
Vízilabda hírek
Női válogatott
Merész András
világliga
olaszország