cover image
Egyéb

Elhunyt Konrád János

2014. november 26. 9:05

Életének 74. évében hagyott itt minket Tokió olimpiai bajnoka, a magyar vízilabdázás legendás alakja.

Konrád János 123 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, tagja volt az 1964-ben, Tokióban olimpiai bajnoki címet szerző válogatottnak. Nemrégiben ő is hivatalos volt Japánba az ötkarikás játékok jubileumi ünnepségére, de betegsége miatt nem tudott elutazni sporttársaival. Mint ahogyan nem tudott megjelenni az Állatorvos-tudományi Egyetem dísztáblájának avatásán sem. 

1962-ben Európa-bajnok lett a válogatott tagjaként, s ne feledjük, 1960-ban olimpiai ezüstérem, 1968-ban olimpiai bronzérem jutott neki. Kétszer nyert Universiadét is. A BVSC-ben kezdte vízilabda-pályafutását, később a Honvéd, a Vasas és az OSC játékosa volt. 1978-ban BEK-győztes és európai Szuperkupa-győztes lett.

Sportolói pályafutását 1976-ban fejezte be, edzőként és állatorvosként dolgozott tovább (például Kuvaitban), 1985-ben pedig a női válogatott szövetségi kapitánya lett. Ő volt a női nemzeti együttes első kapitánya, s a csapattal három Eb-ezüstérmet és egy világbajnoki 5. helyezést ért el, majd 1990 és 1992 között a férfi együttes kapitányaként tevékenykedett, 1991-ben világbajnoki harmadik helyig vezette a válogatottat. 1992-ben, a barcelonai olimpián is ő vezette a magyar válogatottat.

A VII. kerület főállatorvosa volt, tevékenységét a kerület díszpolgári címmel jutalmazta.

Nyugodjon békében!
Vízilabda hírek
konrád jános