cover image
Egyéb

Horkai György a Komjádi-kupa első tapasztalatairól

2014. november 21. 14:07

Az utánpótlás-válogatottak kapitányát kérdeztük a Komjádi-kupa selejtezőiről, természetesen a kísérleti szabályokkal kapcsolatos tapasztalatairól.

Amint írtuk, lezárult a 2014-es Komjádi-kupa selejtezősorozata, megvan a legjobb nyolc mezőnye. A negyeddöntőbe a Vasas, a Ferencváros, az UVSE, a Honvéd, a Miskolc, a Pécs, a Szombathely és a Szeged jutott. A kupát idén a FINA kísérleti szabályai mentén játsszák, hiszen ezeket alkalmazzák majd a 2015-ös korosztályos világversenyeken: kisebb pályán, kisebb labdával játszanak, 5+1 fős csapatok.

„Nekem régi meggyőződésem, és ez most is bebizonyosodik, hogy a jó játékos minden szabály mellett jó játékos. Ha valaki gyengébb, akkor ez itt nagyon kiütközik. A játék nagyon gyors, együtt kell élni vele, gyors gondolkodásra, gyors reakciókra van szükség, és persze jó lövőkészségre. Nincs idő a várakozásra, a félpályán túlra érve lényegében lövőhelyzet van. Eddig húzták az időt a játékosok szabaddobások kiharcolására például, vagy megjátszani a centert, most lőni kell. Persze, ha valaki az eddigi mérkőzéseken rossz megoldásokat választott, nem hibázott: egyszerűen szokatlan ez a játék, amibe bele kell jönni. Fizikálisan nagyon megerőltető ez a vízilabda, ahol ráadásul 4-5 gólos különbség semmit sem jelent, ezt láttuk a Fradi-KSI meccsen például” – mondta Horkai György.

A kapitány persze nem titkolja saját véleményét sem:

„Lehet, hogy a kisebb pálya jó megoldás, de a 6+1 játékost jobbnak gondolnám. Öt mezőnyjátékossal egyszerűen beszűkülnek a taktikai lehetőségek. A játékosok nagyon gyorsan felérnek, most látszik, hogy 5-6 másodperc igenis sokat számít a vízilabdában. Szorost védekezni rettentően jó bekkekkel lehet, zónázni effektíve lehetetlen 5 játékossal, ami pedig az emberelőnyöket illeti: türelmes játékkal négy játékos ellen majdnem biztos, hogy gólt szerez a támadócsapat. Kevés a játékos, de ez az én véleményem, próbálunk alkalmazkodni, mást nem tehetünk, hiszen erre kell készülnünk jövőre” – tette hozzá a mester, aki azt is elmondta, a helyzet most azért furcsa, mert a csapatok vélhetően nem edzenek külön a Komjádi-kupára, nincsenek részletesen kidolgozott taktikák sem, hiszen bármelyik bajnokságban is játszanak idejük nagy részében, a „régi” szabályokkal teszik.
 
További fejlemény: a negyeddöntőktől a támadóidő 25 másodperc, a kiállítás 10 másodperces lesz.
 
-ds-
Vízilabda hírek
horkai györgy
komjádi kupa