cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női válogatott: orosz túra előtt, megtizedelten

2014. november 20. 8:34

A férfiak után a hölgyek is elkezdik hamarosan a Világliga-selejtezőket. Merész András csapata Oroszországban kezd, november 25-én, a kapitány szerint sorsdöntő lesz a találkozó.

Nem indult jól a hét a női válogatottnak (mindjárt elmondjuk, hogy később még inkább nehezedett a helyzet), ugyanis az oroszországi utazókeret egyik tagja, Gurisatti Gréta orrcsonttörést szenvedett el az UVSE-Central elleni hétvégi bajnokin, ez pedig komoly fejtörést okoz Merész Andrásnak.

„Ahogyan elterveztük, szerdától 21-ig napi kettőt edzünk. Azt is elterveztük, hogy 14+4-en tesszük ezt meg, de az élet közbeszólt. Nagyon úgy néz ki, hogy kicsit szerkezetet is kell váltani, hiszen Grétának centerposzton szántam helyet az orosz meccsen, kényszerű helyzet ez, amit meg kell oldani” – mondta a kapitány, aki megfázással küzd, ezt szintén csillapítani kell az utazásig.

A mieink a 25-i meccs előtt három napot töltenek Cseljabinszk mellett, Zlatoustban együtt edzenek az oroszokkal. Ezzel kapcsolatban megelőzte Merész András a kérdésünket:

„Hogy mit árulunk el magunkból? Mindent. A női vízilabda ugyan széles bázissal rendelkezik, de „csak” 10-11 élcsapat van. A többiekkel is lehetne edzeni, csak nem sok értelme lenne 20 góllal nyerni egy edzőmeccsen. Tanulni az erős ellenfelektől lehet, ezért szorgalmazom most a közös edzőtáborokat. A franciák is örültek, naná, hiszen velünk készülhetnek, s nekünk is feltöltődés lesz a tavaszi három napos nizzai edzőtábor. S akkor nem beszéltem még a decemberi, az olaszok elleni szentesi meccset megelőző, Kanada elleni edzőmérkőzésről. Sok komoly találkozónk lesz, ahol játéklehetőséget biztosíthatok a fiatalabbaknak.”

Emellett úgy fogalmazott, ezzel együtt sem dobnak oda egyetlen győzelmet sem az ellenfeleknek, sőt!

„Az oroszországi meccsen kis túlzással akár a csoportelsőség is eldőlhet, de legalábbis, ha kikapunk, nagyon nehéz helyzetbe kerülünk. Nagyon fontos lesz a mérkőzés” – mondta.

S ennek a ténynek az apropóján – s a cikkünk elején említett sajnálatos sérülésnek okán – Merész András nem bírta magában tartani aggodalmát a válogatott keret játékosainak egészségére vonatkozóan:

„Nagyobb figyelmet szeretnék kérni a válogatott játékosoktól és a klubedzőktől is. Aggodalommal látom, hogy a különböző edzőmeccseken és bajnoki mérkőzéseken nem vigyáznak egymásra eléggé a játékosok. Pedig ez fontos akkor, amikor a merítési lehetőségeink végesek. Mindannyiunk érdeke, hogy minden éljátékos a lehető legtöbb időt töltse a klubmérkőzéseken és a válogatott találkozókon. Nem örülök, ha nélkülöznöm kell valakit” – így a kapitány.

Nos, elárulunk egy kulisszatitkot: a fenti gondolatokat még az első edzés előtt mondta a szakember, aki szerdán újabb rossz hírt kapott:

„Ma eldőlt, hogy Bujka Barbi sem tud velünk tartani, mert egy szombaton szerzett sérülést nem pihent ki, és rásérült az ASI elleni meccsen. Hát mit mondjak, eléggé mérges voltam! Így, miután a második centerünk is kidőlt a sorból, az oroszok ellen kell megnézni, hogy Takács Orsi mit tud centerposzton válogatott szinten egy egész mérkőzésen?! Egyébként erre mindenképpen kíváncsi lettem volna a későbbiekben! Így a 14-es utazókeretben Bujka és Gurisatti helyett két balkezes - Leimeter Dóra és Miskolczi Kitt kap helyet.”

Szóval a vártnál is nagyobb kihívás előtt a magyar válogatott. Így még értékesebb lenne a győzelem, legyen így!

Még egy információ a lányokról! A szentesi decemberi, olaszok elleni találkozó mellett ismertek a további helyszínek a Világliga-selejtezőkből: az év elején Győrben játszunk a franciákkal, tavasszal pedig Kecskeméten az oroszokkal.

A magyar válogatott 14 fős kerete:

Gangl Edina (UVSE-Central), Doroszlai Vanda (BVSC-Wáberer Hungária-Zugló) - kapusok

Kisteleki Dóra, Takács Orsolya, Leimeter Dóra (mindhárman BVSC-Wáberer Hungária-Zugló), Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Keszthelyi Rita, Csabai Dóra, Tóth Ildikó (mindannyian UVSE-Central), Menczinger Kata, Garda Krisztina (mindketten Dunaújvárosi Főiskola), Miskolczi Kitti (Hungerit-Szentes), Czigány Dóra (ZF-Eger) - mezőnyjátékosok

Mellettük a budapesti edzéseken még részt vesznek: Kiss Alexandra (kapus, UVSE-Central) - ő egyébként a beteg Horváth Anna helyett edz a csapattal, Szilágyi Dorottya (Dunaújvárosi Főiskola)
 
-ds-
Vízilabda hírek
Női válogatott
Merész András
bujka barbara
gurisatti gréta