cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

A férfiválogatott legyőzte Szlovákiát

2014. november 18. 16:09

Szlovákia ellen kezdte Világliga-szereplését nemzeti csapatunk, a debreceni selejtezőn a magyar válogatott fokozatosan húzott el, s végül szép győzelmet aratott.

A magyar válogatott a vasárnapi gálamérkőzés után első tétmeccsét játszotta kedden este Debrecenben, a Világliga-selejtezők nyitányán, Szlovákia ellen. A mieink az All Star-válogatott (olimpiai bajnokok csapata) elleni találkozó előtt nem sokkal érkeztek a városban, hátfőn két kemény edzésen vettek részt, így indultak neki a szlovákok elleni mérkőzésnek.

A mieink keretében Manhercz Krisztián, Lőrincz Bálint és Német Toni személyében három újonc kapott szerepet. Benedek Tibor korábban kijelentette, számára a győzelem a legfontosabb, de persze figyeli a fiatalok produkcióját is.

Ahogyan a vasárnapi gálára, úgy erre a mérkőzésre is szép számú közönség látogatott ki a Debreceni Sportuszodába. Nagyon korán hangrobbanás rázta meg az uszodát, ugyanis a magyar válogatott az első akciójából eredményes volt Madaras Norbert jóvoltából. Zatovic ugyan emberelőnyből egyenlített, de a 4. percben Mezei Tamás remek emberelőnyös góljával ismét nálunk volt az előny. A szolnokiak légiósa egyébként kezdett is a meccsen, amelyet Nagy Viktor indított a kapuban, mellette Madaras, Erdélyi, Varga Dániel, Varga Dénes és Szivós Márton volt még ott az első ráúszásnál.

Nagy Viktornak többször közbe kellett avatkoznia, az 5. percben Német Toni lövésénél Lukas Kozmer is így tett, pedig Toni majdnem lemásolta Mezei gólját. Az 5. perc derekára Zatovic így tett, hasonlóan távolról vette be a mieink kapuját, 2-2. Vasárnaphoz képest jóval nagyobb drukkolás volt a lelátón, ez mindenképp forróvá tette a levegőhiány miatt egyébként is füllesztő hangulatot.

A debreceni Martin Kolarik bombagóllal szerzett vezetést a 7. perc elején a szlovákoknak, előtte már a kapufa is megmentette a magyar válogatottat (2-3). Vámos Márton szinte azonnal válaszolt a következő magyar akció elején (3-3). Szivós Márton lőtt nagy gólt a negyed végén, ehhez kellett az is, hogy Vámos remekül szerezzen labdát. 

Egy szlovák 5 méteressel indult a második negyed, Lőrincz Bálint mellett fordult be Seman. Famera bevágta a büntetőt (4-4). Manhercz Krisztián lőhetett a bal szélről emberelőnyben, a blokk mentett. Fájó kipontozódás következett a negyed 3. percében: Lőrincz Bálint összeszedte harmadik hibáját. Varga Dániel akciógóllal nyugtatta meg a nem várt esemény után övéit, minket, 5-4.

Fotó: Nagy Anita

Fotó: Nagy Anita

A negyed közepén Nagy Viktor védett egy fontos pillanatban, emberhátrányban, majd Varga Dénes lőtt némileg váratlanul - de nem elég váratlanul. Aztán mi kerültünk emberelőnybe, Varga Dénes adta fel Gór-Nagynak, de Kozmer védeni tudott. Jól játszott Szlovákia, teher nem volt a vállukon. Két perccel a nagyszünet előtt Brúder egyenlített, Német Toni védekezése nem volt túl határozott. 

Varga Dénes pöcizte be a gyors magyar akció végén Erdélyi labdáját, ismét mi vezettünk, 6-5. Egy jó védekezés után 38 másodperccel a negyed vége előtt még időt kért Benedek Tibor. És jött is a csodálatos figura. Varga Dániel adta a középen beúszó testvérének a labdát, 7-5! Ez maradt a szünetben, és egy kis tennivaló: a pálya szélét jelző kötél alaposan bentebb úszott a kelleténél.

A második félidőre Decker Attila állt be a mieinkhez. Varga Dénes nyitotta a harmadik negyedet, méghozzá góllal, 8-5, először vezettünk hárommal. Kozmer akadályozta meg ezután, hogy ne legyen négy a különbség, Madaras lövését tolta ki bravúrral. Aztán a négy helyett kettő lett a differencia, merthogy egy emberelőnyt Zatovic villámgyorsan kihasznált, 8-6.

A Varga-testvérek majdnem lemásolták a korábbi összjátékot, de a szlovákok kapusa ezúttal is közbeavatkozott. Mezei kiállítása után időt kért a szomszédok kapitánya, de Manhercz blokkja hatástalanította a támadást. A negyed második részében is azt kellett feljegyeznünk, hogy Lukas Kozmer kapus remekel, Német Toni közeli húzását is kivédte, majd Gór-Nagy lövését is. Varga Dániel löketénél fohászkodhatott, mert akkor a kapufa mentett.

Fotó: Nagy Anita

Fotó: Nagy Anita

A 7. percben Szivós lövésénél már nem volt mese: Varga Dénestől kapta a labdát emberelőnyben, újra hárommal vezettünk, 9-6. Ez is maradt az utolsó szünet előtt az állás, mert Kozmer még kitolt egy labdát, ismét.

A zárónegyed első szép megmozdulása Manhercz Krisztiáné volt, labdát lopott. A második meg Vámosé, aki a 2. perc végén távoli bombával növelte előnyünket, 10-6. Fáradni kezdett Szlovákia, így a "Ria, ria, Hungária!" rigmus egyre édesebben támogatta a srácokat. Gór-Nagy talált be a 3. percben, kissé kifordult testtartás mellett is sikerült ez neki, bravó, 11-6.

Vámos Mártoné volt a 12. magyar gól, emberelőnyből talált be Marci. Dumi is meglőtte a végén a legszebb gólját az utolsó perc elején, ez volt a negyedik saját gólja, ezzel a legeredményesebb magyar lövő lett.

A végén állva ünnepelte a magyar válogatottat a debreceni közönség.
 
Szép sikerrel nyitott a válogatott! Legközelebb december 10-én játszik a csapat, Miskolcon, Románia ellen.

Benedek Tibor: "Az eredménnyel vagyok elsősorban elégedett. A játékban voltak hibák, de ez természetes, hiszen három napot készültünk együtt. A szlovákok kellemetlen ellenfél, láttuk, hogy a tavalyi Világliga-sorozatban megszorongatták az olasz és a montenegrói ellenfelet. Arra számítottunk, hogy a mérkőzés második felében tudjuk realizálni majd azt a különbséget, ami a két csapat között fennáll. Ez így is történt. Az első negyed gyenge védekezése után egységesen tudtunk javulni a védekezésben. Nagy tapasztalat, hogy a kisebb pálya gyorsabb reakciókat igényel. A fiatalokkal meg vagyok elégedve, de látszik, hogy nagyon sokat kell tanulniuk, mert azokban a szituációkban, amikor át kellett lendíteni a csapatot a nehézségeken, akkor ezt az idősebb játékosok tették meg."
Antonio Estellar Serrahima: "Alapvetően tanulni jöttünk Magyarországra. Tudtuk, hogy harcolni a világbajnok ellen nem könnyű. Nekünk a mérkőzés minden perce hasznos volt, hisz láttuk, milyen sebességgel és koncentráltsággal kell játszani, ha valaki az elitbe akar tartozni."
 
Eredmény - Világliga-selejtező:

Magyarország-Szlovákia 13-6 (4-3, 3-2, 2-1, 4-0)

Magyarország: Nagy - Madaras 1, Erdélyi, Szivós 2, Varga Dénes 4, Varga Dániel 1, Mezei 1. Csere: Decker A. (kapus), Gór-Nagy 1, Vámos 3, Lőrincz, Német, Manhercz. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Szlovákia: Kozmer - Famera 1, Zatovic 3, Kolarik 1, Brúder 1, Balaz, Seman. Csere: Durik, Marek Tkac, Maros Tkac, Kratochvil. Szövetségi kapitány: Antonio Estellar Serrahima
 
Gól/emberelőny: 4/10, illetve 1/10
Ötméteresek: -, illetve 1/1
Kipontozódott: Lőrincz (11.)
 
A csoport másik mérkőzésén:

Görögország-Románia 15-8

További eredmények:

Szerbia–Spanyolország 9–1
Oroszország–Németország 12–9

Franciaország–Olaszország 9–15
Horvátország–Törökország 13–3
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor