cover image
Egyéb

Emléktábla az állatorvos sportemberek tiszteletére

2014. október 30. 14:49

A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karára „hazament” csütörtökön néhány korábbi hallgató. Ezentúl mindenki, aki arra jár, tudni fogja, hogy ők ott végeztek, s civil foglalkozásuk mellett valami egészen másban is sikeresek voltak. Táblaavatás vízilabdázókkal.

„Nem tudtuk eldönteni, az a hobbi, hogy állatorvosok vagyunk, vagy az, hogy a vízilabdában dolgozunk” – mondta dr. Tóth Gyula, a női válogatottunk korábbi szövetségi kapitánya, a szentesi pólóélet emblematikus alakja a csütörtöki ünnepség után.

A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának Fő terén gyűltek össze csütörtök délelőtt sportolók, az egyetem munkatársai, jelenlegi hallgatói, hogy egy szép gesztus tanúi legyenek. Az egyetem emléktáblát avatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolóinak tiszteletére.

Az élet úgy hozta, hogy a táblán szereplő nyolc sportember közül öten a vízilabdából „vésették fel magukat”. Olimpiai bajnokként tekinthet az egyetem korábbi hallgatói közül dr. Konrád Jánosra, dr. Faragó Tamásra, dr. Sárosi Lászlóra (utóbbi kettő világbajnok is lett), mellettük a tornász dr. Magyar Zoltánra, az úszó dr. Wladár Sándorra, míg világbajnokként a szintén úszó dr. Hargitay Andrásra. Mindannyian Európa-bajnoki címet is szereztek.

Az aranyérmes szövetségi kapitányok között is ott van Faragó Tamás neve, aki a női vízilabda-válogatottal világ- és Európa-bajnok lett, mellette a szintén a hölgyekkel világ- és Európa-bajnok dr. Tóth Gyula, no és persze a férfiválogatottat háromszor az olimpiai aranyéremig (és egy világ-, valamint két Eb-aranyig) repítő dr. Kemény Dénes neve is ott díszeleg a márványtáblán.

watch?v=cUl1KeEU4mQ&feature=youtu.bedr. Sótonyi Péter dékán köszöntőjében felidézte az állatorvos-tudományi kar történetét a testnevelés és a sport vonatkozásában. Nem győzte hangsúlyozni, mennyire fontosnak tartja (és tartották elődei is) a kötelező testnevelést, az egyetemi sportélet fejlesztését, életben tartását. Emlékeztetett egy szomorú tényre is: 1981 óta nincs Európa-, világ- vagy olimpiai bajnoka az egyetemnek, persze büszkék azokra, akik a tanulás mellett sportolnak, mint ahogy a jelenleg ötödéves Baji Balázs atléta is teszi.

tabla3.JPGA felavatott márványtáblán az 1962 és 1981 között szerzett érmek s gazdái olvashatóak. 25 egyéni aranyérem, valamint 10 kapitányok által szerzett elsőség. A „gazdák” közül nem volt jelen a külföldön tartózkodó Magyar Zoltán, s a vízilabdázó Konrád János sem, ő betegsége miatt maradt távol.

A táblát dr. Sótonyi Péter és a megjelenteket külön is köszöntő dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár avatta fel. Beszédet mondott Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is, aki korábbi mestereinek intelmét idézte: „nagyon fontos, fiam, hogy nyaktól felfelé is edzed a testedet, mert akkor jobban fog menni a vívás”. Itt a sport melletti tanulás, az életút megtervezésének fontosságára utalt.

Dr. Kemény Dénes is mondott pár szót (ezt a videóban lehet meghallgatni), hálás azért, amiért egy ilyen eseményen hallgathatta meg a magyar himnuszt. Szintén meghatódottsággal beszélt (a videóban) az emléktábla avatásáról dr. Tóth Gyula és dr. Sárosi László is. (Természetesen Faragó Tamást is megkérdeztük volna, de sokak Tonója úgy elviharzott az ünnepség végeztével, ahogyan anno kapitányként a megnyert világbajnoki vagy az Európa-bajnoki döntő végén. Hiába, akkor és csütörtökön is nagyobb dolog történt, mint egy szimpla ünneplés.)
 
-dobossándor-
Vízilabda hírek
állatorvos-tudományi kar
kemény dénes
faragó tamás
sárosi lászló
tóth gyula