cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Társasjáték

2014. október 21. 18:36

Merész András női szövetségi kapitány a sydney-i olimpiai bajnok Märcz Tamást választotta maga mellé edzőnek. Szubjektív írásunk arra kíván rávilágítani, hogy ennél jobb döntést nem is hozhatott volna. „Jó páros lesznek, nem vitás” – szól a konklúzió.

A minap Molnár „Papesszel” beszélgettünk röviden arról, milyen jó, hogy a sydneyi, athéni és pekingi győztesek közül egyre többen kapnak komoly szerepet a medencénél kívül is. Pedig még nem is tudtuk (vagy ő tudta, csak nem mondta – ejnye!), hogy újabb társa lép még egyet felfele: immáron hivatalos, Märcz Tamás, a 2000-es csapat univerzális játékosát, a BVSC férfiedzőjét nevezték ki a női válogatott másodedzőjévé, s emellett csapatvezetői teendők is várnak rá.
Erre mondják: Merész András kapitány nagyot húzott!
Volt bátorsága nagyot húzni.
Ugyan bájos túlzással, de kellőképpen érzékeltető hatással szoktuk említeni, hogy a Margitszigeten, a Hajós Alfréd Sportuszoda területén az olimpiai bajnokok egy négyzetméterre eső száma közelít az egyhez. Velük mindenki máshogy fog kezet, velük mindenki kicsit másképpen szól, velük mindenki a szokottnál is tisztelettudóbb.
Biztos vagyok abban, hiszen Magyarországon élünk, vannak, akikben a nap vízilabdás híre után felötlik: megőrült a Merész, olimpiai bajnokot vesz maga mellé?
Jelentem, nem hogy nem őrült meg, egyenesen előre gondolkodik.
Előre gondolkodik, mert nyerni akar.
Színtisztán azt nézi, mi a csapat érdeke.
,,A Tamás által fémjelzett szemlélet és munka igen közel áll hozzám, s azzal, hogy őt kértem fel, szeretnék én magam is új impulzusokat kapni” – fogalmazott a kinevezése óta az év 365 napjából a női vízilabdának hozzávetőleg 364-et szentelő kapitány, akinek elhivatottsága közismert, akinek a szakághoz fűződő viszonya megingadhatatlan (no, igen, a családi kötelék, a női pólót gyakorlatilag idehaza megteremtő édesanya alaposan „megfertőzte” vele), aki – bár a közelsége miatt egyre kevesebbet hangsúlyozza – Rióban nagyot szeretne alkotni.
Aki nemcsak tanít, tanulja is a szakmát.
Mert az ember élete végéig tanul ugyebár.
Märcz Tamás a BVSC-vel a Szőnyi úton már a szakvezetők között is letette a névjegyét. Aki ismeri a pályafutását, azt nem lepte meg az az attitűd, amely a kispadon is jellemzi. A belső szenvedély olyan magasságokba repíti, amelyből legjobb női pólósaink csak profitálhatnak.
Csoda, hogy a magamfajta pólóbarátban máris növekszik az adrenalin?
Ami ennél is fontosabb, szerintem Märcz Tomiban is.
Jó páros lesznek, nem vitás.


– Amler Zoltán –
Vízilabda hírek
Női válogatott
märcz tamás
Merész András