cover image
Szövetség

Martin György: Rutinszerű volt a LEN-kongresszus

2014. október 7. 11:41

A Garda-tó mellett tartották az európai vizes sportok szövetsége, a LEN éves kongresszusát. Vízilabdás szemüvegen keresztül nézve: semmi extra nem történt.

Dr. Kemény Dénes, az MVLSZ elnöke, elődje, dr. Martin György, Salamon Ferenc, valamint dr. Molnár Tamás vett részt a kongresszuson. Martin Györgyöt kértük egy rövid értékelésre. Nem gondoltuk volna, hogy mindössze a Feröer-szigetek önérzetét említi majd érdekességképpen.

"Tényleg nagyon általános kongresszus volt a hétvégi, nem is tudom, mikor voltam ennyire rutinszerűen zajló eseményen utoljára. Elfogadtuk az elfogadandó jegyzőkönyveket, dokumentumokat. Egyetlen érdemleges esemény törte meg csak a munkát. Feröer jelezte, hogy a jövő nyári, bakui Európai Játékokon szeretne önálló zászló alatt vonulni, és önállóan részt venni az ifjúsági olimpiai játékokon. Nem kívánnak Dánia zászlaja alatt versenyezni, kérték a LEN elnökét, hogy járjon közben az Európai Olimpiai Bizottságnál. Feröer és Gibraltár nem tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, így ennek a kérésnek a teljesítése majdhogynem lehetetlen. Kifejezetten felháborodva szóltak a kérdésben, ami meglepő volt" - mondta Martin György.

Nem kis esemény lesz egyébként vízilabda szempontból a 250 nap mnúlva kezdődő 1. Európai Játékok, ugyanis ez helyettesíti majd a két U17-es Európa-bajnokságot, lányaink és fiaink is ott lesznek majd Azerbajdzsánban. 

A kongresszus alrendezvényeként a TWPC-ülésen elhangzott - s ez azért lényeges információ Olaszországból -, hogy a LEN az érvényben lévő FINA-szabályokat alkalmazza minden, saját égisze alatt rendezett vízilabdaeseményen. Azaz nem veszik át a kisebb labdára, kisebb pályára és kevesebb játékosra vonatkozó tesztszabályokat a nemzetközi szervezettől.
Szövetségi hírek
len
martin györgy