cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Tornagyőzelmet ért az oroszok legyőzése Dunaújvárosban

2013. június 30. 15:15

Egy 26 (Hollandia) és egy 27 gólos (Nagy-Britannia) meccs után „szelíd”, 25 gólos találkozón, 14-11-re győzte le női válogatottunk Oroszországot, és így veretlenül lett első az I. Dunaújvárosi Főiskola Kupán.

Amilyen ijesztően indult – két gyors góllal 0-2 –, olyan nagyszerűen folytatódott a torna zárómérkőzése: Bujka Barbara akciógóljával, Garda Krisztina távolijával, majd Antal Dóri ötösével sebtiben fordított válogatottunk (3-2), így vezettünk az első negyedet követően.

A második részben folytatódott a húzd meg-ereszd meg: az oroszok kétszer is egyenlítettek, ám mindkét jött válasz, előbb Keszthelyi Rita szabaddobásból, majd Szücs Gabi egy emberelőnyt szinte azonnal ellőve szerzett gólt (5-4). Eztán meglepetésre vagy két perc is lepörgött gól nélkül, utána viszont mi csöngettünk ismét: Garda újra irdatlan messzeségből talált be (6-4). Sajnos, ellenfelünk igazolta, miért sorolják az elitbe, szemvillanás alatt egyenlítettek, Beljajeva sajnos nem felejtett el centerezni (6-6).

Tóth Ildikó (Fotó: Kovács Anikó)

Tóth Ildikó (Fotó: Kovács Anikó)

Ekkoriban Bujka Barbi hiába próbált meg mindent, két centerakciója sem jött be – viszont a csereként beálló Tóth Ildi azonnal villant: egy szédületes svédcsavarral ismét vezetést szerzett, majd kiállítást szállított, amit Antal Dóri váltott gólra. Mivel a negyedzáró, amúgy szépen kijátszott orosz előnyből kapufa született (lekísérve egy össznépi sóhajjal a lelátón és a Digi Tv közvetítése előtt ülők részéről), kétgólos előnyünknél (8-6) jött a térfélcsere.

A harmadik rész álomszerűen indult: Kisteleki Dóri egészen elsőrangúan ejtett (a lelátóról nézelődő utánpótlás-kapitány, Mihók Attila tálalásában egy, a szünet után késve visszaérkezőnek: „Buresz a rövidről ejtett a hosszúba. Ahogy kell. Fordítva elég snassz lett volna...”), majd Dóri egy kontrát fejezett be, és ha közben Bujka Barbi centerezése is ül... Mindegy, így is 10-6-ra vezettünk, sőt: az oroszok egyre feszültebbekké váltak, folyamatosan a kapufákat forgácsolták, miközben Keszthelyi Rita ötméterest harcolt ki. Az ötös a közte ötért azonban kimaradt, és kisvártatva azon kaptuk magunkat, hogy 11-6 helyett 10-9-nél már megint a nyakunkon lihegnek. Hogy aztán mikor, ha nem a legégetőbb pillanatban akadjon be annyi peches kísérlet után Bujka Barbi balkezes csavarja. Őrülten fontos találat volt, hiszen így megmaradt a kétgólos előny a zárórészre (11-9), bár lehetett volna ennek minimum a duplája is.

Keszthelyi Rita (Fotó: Kovács Anikó)

Keszthelyi Rita (Fotó: Kovács Anikó)

Úgyhogy izgulnunk kellett, különösen azok után, hogy Antal emberelőnyből kapufát lőtt, Karimova viszont betalált: 11-10. Szerencsére, Antal Dórinak helyén volt a szíve, egy bődületes átlövéssel 12-10-re alakította az állást, ám ezután Prokofjeva ravasz ejtéssel lepte meg szabaddobásból Bolonyait. Meg úgy egyébként mindenkit, beleértve a játékvezetőket, Merész András azonban hiába reklamált, hogy a sípszó után legalább öt másodperc telt el a kivitelezésig...

És csupán két és fél perc maradt, amikor az oroszok az egyenlítésért adogattak emberelőnyben, ám kellően dinamikusan sikerült mogozni még ahhoz, hogy végül csak kapufáig jussanak, átellenben pedig Keszthelyi Rita szabaddobásgólja eldöntötte a mérkőzést. Bónuszként még – a jubileumi, kétszázadik orosz kapufa után... – jött egy Takács Orsi szabaddobásgól is, azaz látszatra izgalommentes meccset sejtető eredmény (14-11) született, holott tudjuk, nem volt az. De lehetett volna...

Együttesünk ezzel megnyerte a I. Dunaújvárosi Főiskola Kupát, a hollandok, az oroszok és a britek előtt, a torna MVP-jének, azaz legjobb játékosának Szűcs Gabit választották – úgyhogy vasárnap délben jó ebédhez szólhatott a nóta, de előtte még jó játékhoz a magyar Himnusz. Három héttel a vb-rajt előtt legalábbis megnyugtató volt hallgatni.

Az élő közvetítésünk itt olvasható vissza.

Eredmény - I. Dunaújvárosi Főiskola Kupa, 3. forduló:

Magyarország - Oroszország 14-11 (3-2, 5-4, 3-3, 3-2)

Magyarország: Bolonyai – Antal 3, Keszthelyi 2, Takács O. 1, Bujka 2, Szücs G. 1, Kisteleki D. 2. Csere: Garda 2, Tóth I. 1, Miskolczi, Illés A., Menczinger K. Szövetségi kapitány: Merész András

Oroszország: Karnauk – Prokofjeva 2, Liszunova 1, Zelencsova, Beliaeva 3, Ivanova, A. Antonova. Csere: Grineva, KAarimova 4, D. Antonova, Krimer 1. Szövetségi kapitány: Mihail Nakorjakov
 
Gól – emberelőnyből: 8/3, ill. 13/1

Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –

Kipontozódott: Zelencsova (23. p.), Antal (32. p.)

A torna végeredménye:

1. Magyarország 7 pont
2. Hollandia 5 pont
3. Oroszország 4 pont
4. Nagy-Britannia 0 pont
Vízilabda hírek
Női válogatott
Merész András