cover image
Egyéb

Szívós István: Jöjjenek csak ők utánunk

2014. szeptember 18. 10:00

Nagyon sokan voltak a Magyar Vízilabda Szövetség Utánpótlás Bizottságának legutóbbi ülésén. Nem véletlen, ráadásul tartalmasra sikeredett a tanácskozás. Dr. Szívós István elnököt kérdeztük a részletekről.

„Nagy örömömre szolgált, hogy negyvennyolcan eljöttek az ülésre, régen voltak ilyen sokan. A visszajelzések abszolút pozitívak voltak, tartalmas volt az ülés, a szakemberek magas figyelem mellett hallgatták az elhangzottakat, Horkai György egy nagyon komoly szakmai előadást tartott, az edzők közül többen kérdéseket, kéréseket fogalmaztak meg” – kezdte összefoglalóját Szívós István.

A Bizottság meghallgatta a tavaly a nemzetközi porondon szereplő edzők, valamint a szövetségi kapitány beszámolóját, majd kinevezték az új korosztályos válogatottakkal, valamint a tehetséggondozó programban dolgozó edzőket. Több új szakember is szerepet kapott, Szívós István azt mondja, mindenkinek sikerült megtalálni a helyét.

„Jobban szeretem a válogatott helyett a legtehetségesebbek jelzőt, hiszen mindenkivel foglalkoznunk kell. Több fiatal edző kapja meg a lehetőséget, hogy a régiókban a tehetségekkel dolgozzon, már a 2003-as korosztálytól kezdve. Budapesten, Egerben, Balatonfűzfőn és Kecskeméten lesznek a központok. Ahogyan eddig, úgy a következő időszakban is minden hónapban lesznek válogatott napok, amikor nem rendeznek fordulót a korosztályos bajnokságokban. Az első ilyen hétvége október 4-5-én lesz. Ami lényeges, a vízfelület megosztása esetén mindig a válogatottak élveznek majd előnyt, legfőképpen azok, akiknek jövőre nemzetközi megmérettetésük van. A jövőre nézve alapelvünk lesz, hogy nem léphetnek ki a nemzetközi porondra olyan csapatok, akik előzőleg nem vettek részt valamilyen meghívásos nemzetközi tornán. A 2001-es válogatottnak is szervezünk majd ilyen fellépéseket”.

Az utánpótlás-képzés egységességét vinné tovább a magyar vízilabda, ennek szellemében Benedek Tibor és Horkai György ajánlására változik az országos gyermek és serdülő bajnokság szabályrendszere. Ezekben a sorozatokban a mérkőzések első két negyedében kötelező lesz a szoros emberfogás, a zónázás kiállítást eredményez majd. A harmadik és negyedik negyedben az edzők szabad kezet kapnak. Ezt a csapatok kivétel nélkül aláírták (mint ahogyan a Budapesti Vízilabda Szövetség is), az elnökségnek még jóvá kell hagynia a rendelkezést, de Kemény Dénes jelezte, ha a csapatok ezt támogatják, nem lesz akadálya a módosításnak, aminek célja, hogy a nemzetközi mezőnyben tapasztalható trendek elsajátítására „rákényszerítse” a játékosokat.
 
A szabálymódosításról szóló közlemény itt olvasható.

„Benedek Tibor és Horkai György vezetésével készítettünk egy szakmai anyagot, amelyet cd-n átadtunk a szakembereknek. Ezt a tematikát, a játék alapvető követelményeit a legkisebbektől kezdve lehet alkalmazni, a blokkolástól, a szoros emberfogáson át minden fontos játékhelyzetig, technikai követelményig. Ezeket reményeink szerint a válogatott napokon intenzívebben lehet majd gyakorolni. Továbbra is azt mondjunk: munka, munka, munka. Ez vezethet eredményre a későbbiekben is”.

Szívós István mindazonáltal azt gondolja, nem kell feladni semmit a magyar vízilabda hagyományaiból.

„Mint mindig, most is elismerésemet szeretném kifejezni a magyar edzők irányába. Nagyon sok jó szakember dolgozik a pólóban, köszönjük a munkájukat, nagyra értékelem őket, nélkülük a válogatottak sem érnének el kiváló eredményeket, mint ahogyan tették most a fiatalok a nyáron. A gyerekekkel el kell sajátítani az alapokat, az új trendek alapelveit, de nem kell mindenben a szerbek, a spanyolok, az olaszok után menni. Meg kell tanulni tőlük, amiben jobbak, de azt aztán meg kell fűszerezni a magyar póló erényeivel.
Természetesen nem szabad – a sikerek után is – a homokba dugni a fejünket, de vagyunk akkora vízilabdahatalom, hogy azt mondhassuk, jöjjenek ők utánunk. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ma már nüanszokon múlik a siker, gondoljunk az ifik büntetőpárbajára, még akkor is, ha a győzelmüket persze nem kell magyarázni. Dolgozni kell, folytatni a sikeres munkát, és persze azt is el kell ismerni, hogy nem lehet mindig győzni. Összességében azt mondhatom, jó irányba haladunk, ígéretes a szakmai munka, és ahogy látom, mindenki örömmel és nagy kedvvel teszi a dolgát” – mondta Szívós István.
Vízilabda hírek
szívós istván
utánpótlás bizottság