cover image
Egyéb
Utánpótlás

Világbajnoki bronzérmes a leány ifjúsági válogatottunk

2014. augusztus 31. 17:30

A Görögország elleni madridi bronzmérkőzésen hallatlan izgalmak után, nagy hátrányból felállva, büntetőkkel lett világbajnoki bronzérmes a magyar válogatott.

Nagyon nem kezdődött jól a meccs, hiszen 4-0-ra nyerte az első negyedet Görögország, amely büntetőkkel kapott ki az Egyesült Államoktól az elődöntőben. A mieink a spanyolokat verve kerültek a négy közé, majd Kanadával szemben maradtak alul az elődöntőben. Ha figyelembe vesszük, hogy Kanada ellen 1-6-ról álltunk fel, nem volt még veszve semmi a meccs elején.

Meglehetősen kapkodósra sikeredett a második negyed eleje, de a 3. percben gyönyörű pöccintéssel született meg az első magyar gól, centerpozícióból Horváth Brigitta törte meg a csendet. Csodás ejtésgól következett ezután (2-4) Tóth Csengétől, majd a görögök kettős emberelőnyben növelték előnyüket, 2-5. Az 5. percben igen nagy góllal húztak el néggyel (2-6), annyira erős volt a lövés, hogy szinte leperdült a labda a blokkról és kapusunk kezéről.

Horváth szépített szép lövéssel (3-6), majd Máté is betalált (kicsit potya volt a görög kapus szemszögéből), így már csak kettő volt a különbség, 4-6. Az utolsó perchez érve ráadásul emberelőnybe kerültünk, időt is kért Petrovics Mátyás. És siker: Gurisatti Gréta lőtte át a falat, 5-6! Egy gólra csökkent a hátrányunk a nagyszünetre.

Elhozta a labdát a magyar válogatott a harmadik ráúszásnál, és egy bombagóllal egyenlített Leimeter Dóra, 6-6! Emberhátrányban loptunk labdát, meg is úsztunk, de a szabálytalanságot (ami persze jött a végén) nem fújták be a görögök ellen... Nagy ziccerbe kerültünk aztán a lefordulás után már csak a kapus volt szemben, de hárítani tudott.

A negyed derekán időt kért a magyar kapitány. Szépen védett embrehátrányban Kiss Alexandra, majd elvették a mieinktől a labdát a játékvezetők. Kicsit megakadtak a csapatok, már ami a gólszerzést illeti, dehát közeledett a hajrá, óvatosabbak lettek a lányok. Óriási ziccerben hibáztunk aztán, egyedül maradt elöl egy emberünk, de kapufára ejtett. 8 másodperccel a vége előtt is egy kapufa következett egy ejtés után, még időt kért ezt követően a görögök mestere.

Hallatlan izgalmak elé néztünk: a negyed elején egyik csapat sem volt elég pontos, hogy a labda utat nyerjen a kapuban. "Türelmesebben!" - szólt a lelátóról a jó tanács. Emberelőnyből aztán a 4. percben összejött a görögöknek a gól, aztán mi is megkaptuk az előnyt, időt kért Petrovics Mátyás.

Sajnos, a lövés elakadt a görögök kapusában, és a következő két támadásunk is elvérzett. Nem tudtunk lövőhelyzetbe kerülni. Aztán elöl maradt Gurisatti, egy labdaszerzést követően megkapta, 7-7!

1:12-nél védett Kiss, majd messziről lőttünk. 45 másodperccel a vége előtt időt kért a görögök kapitánya, ők jöhettek előre. Előtték, aztán mi is, következhettek a büntetők.

A büntetőknél a görögök kezdtek.

Első görög büntető: bent volt, Plevritou, 7-8.

Első magyar büntető: Horváth, betalált, 8-8.

Második görög büntető: kimaradt! 8-8.

Második magyar büntető: biztos lövés, Hertzka Orsolya, 9-8!

Harmadik görög büntető: bent volt, 9-9.

Harmadik magyar büntető: kimaradt, 9-9.

Negyedik görög büntető: bement, 9-10.

Negyedik magyar büntető: Kuna magabiztos volt, 10-10.

Ötödik görög büntető: kapufa, 10-10.

Ötödik magyar büntető: megfogta a görög kapus, 10-10.

Hatodik görög büntető: kimaradt!!! 10-10.

Hatodik magyar büntető: BENT VAN, Horváth Brigitta, 11-10!

VILÁGBAJNOKI BRONZÉRMES MAGYARORSZÁG! JÖHETETT A FÜRDÉS!
 
Petrovics Mátyás a meccs után:

"Kicsit elaludtunk a meccs elején, nem tudtuk ráerőltetni a görögökre az akaratunkat. De nem estünk össze, nem először bizonyítottuk, hogy fejben erősek vagyunk. Talán erre volt jó a Kanada elleni elődöntő, és az ott történtek, lelkileg felkészültünk arra, mi van, ha nagy hátrányba kerültünk az elején. 

Megpróbáltunk aztán támadásban meglepni a görögöket, de miután ez annyira nem sikerült, visszaálltunk a második negyedtől a saját játékunkra. Utolértük őket, majd a harmadik negyedtől már meccsre szabott védekezést mutattunk be, az első két negyed tapasztalatait figyelembe véve. Ez eredményes volt, hiszen csak egy gólt lőttek onnantól, azt is emberelőnyből. Hozzáteszem, két jogos ötméterest nem kaptunk meg a meccs második felében, ha megkapjuk, talán eldől a meccs. 

Azt mondtam a lányoknak az 5 méteresek előtt, hogy ez jutalma azoknak, akik ekkora szívvel küzdenek. Tegnap az amerikaiak ellen büntetőkkel maradt alul Görögország, kielemeztük a lövéseket, de tudtuk, hogy persze változtatnak majd. Jól reagáltunk, Kiss Alexandra pedig hármat is megfogott, amivel sokat segített nekünk.

Holnap este érkezünk haza, aztán szerdáig pihenőt kapnak azok a játékosok, akik az Eb-keretben is ott vannak, onnantól készülünk az ostiai Európa-bajnokságra."

Fotó: Romsics Zsuzsanna

Fotó: Romsics Zsuzsanna

Eredmény - leány, ifjúsági vb, bronzmérkőzés:

Magyarország-Görögország 11-10 (0-4, 5-2, 1-0, 1-1, büntetőkkel 4-3)
Gólszerzők: Gurisatti, Horváth 2-2, Leimeter, Máté, Tóth 1-1, illetve Plevritou 3, Xenaki 2, Niarchakou, Eleftheiriadou 1-1

A bronzérmes válogatott tagjai:

Gábor Kincső (UVSE)
Szilágyi Dorottya (Dunaújváros)
Tóth Csenge (Szentes)
Gurisatti Gréta (Dunaújváros)
Horváth Brigitta (Dunaújváros)
Farkas Tamara (Szentes)
Tamás Viktória (BVSC)
Leimeter Dóra (BVSC)
Kuna Szonja (UVSE)
Hertzka Orsolya (UVSE)
Varga Viktória (AVUS-BVSC)
Máté Zsuzsanna (BVSC)
Kiss Alexandra (UVSE)
 
A döntőben:

Egyesült Államok-Kanada 5-4 (2-0, 1-2, 1-1, 1-1)

A világbajnokság végeredménye:

1. Egyesült Államok
2. Kanada
3. Magyarország
4. Görögország
5. Olaszország
6. Hollandia
7. Spanyolország
8. Kína
9. Oroszország
10. Japán
11. Ausztrália
12. Dél-Afrika
13. Új-Zéland
14. Brazília
15. Puerto Rico
16. Németország
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Leány ifjúsági válogatott
petrovics mátyás
leány ifi vb
1996-os leány válogatott