cover image
Egyéb
Utánpótlás

Európa-bajnoki ezüstérmes a juniorválogatott

2014. augusztus 31. 16:33

A tbiliszi férfi junior Európa-bajnokság döntőjében a magyar válogatott 7-6-ra kikapott a szerbektől, ezzel ezüstérmes lett a tornán.

A magyar válogatott Szlovákia, Hollandia, Spanyolország, Montenegró, majd Olaszország legyőzésével jutott az Európa-bajnoki döntőbe. A szerbek Ukrajna, Románia, Oroszország, Görögország és Horvátország után nézhettek szembe a magyar válogatottal.

A hármas csatakiáltás (Hajrá, hajrá, hajrá, magyarok!) után Sedlmayer Tamás hozta el a labdát, de az első emberfórt a szerbek kapták. A blokkunk mentett, majd Kardos fogta a szabaddobást. Hatalmas kapufa következett magyar részről, Stojanovic viszont emberelőnyből nem hibázott, 0-1.

A 4. percben jött az első magyar előny, sajnos a bepassz nem volt pontos. 2-0-ra ment el egy átlövés után Szerbia. A második magyar emberelőny is sikertelenül végződött, az 5. percben. A 6. percben időt kért Manhercz Krisztián kiállítása után a szerbek kapitánya, a figura végén a kapufára lőttek előbb (már kettős előnyben), majd Kardos piszkálta ki a center próbálkozását.

Horkai György 1:35-tel az első negyed vége előtt kért időt, Szedmák Dávid harcolt ki emberelőnyt. Nagy nehezen sikerült bekotorni: középen emelkedett volna az emberünk, de kitolták, a bal oldalon viszont elsült a magyar kéz, 1-2. Sajnos, 34 másodperccel az első kisszünet előtt még egy előnyt kihasználtak a szerbek, 1-3. Lett volna idő még válaszolni, de Sedlmayer ellőtte, 1-3 volt az első negyed vége.

Sedlmayer aztán elhozta a második ráúszásnál is, de a szerb kapus a helyén volt, csakúgy, mint a váratlanul előtt labdánál Kardos Gergely. Kétszer is a kibújó embernek akartuk feltenni húzásra, de egyszer sem volt pontos a befejezés. Lemaradtunk egy labdavesztés után Jaksicról, aki nem hibázott, 1-4. Támadásban nem ment a mieinknek, nem tudtunk elég közel kerülni a kapuhoz. A negyed felénél ki is kérte idejét Horkai György. Sajnos, elvették a labdát támadásban, és persze a másik oldalon is jött a kiállítás. Viszonylag tisztán lőhetett Kalanovics, de a kapus kitolta. Kovács Gergő viszont szűk kettő perccel a vége előtt két lóba után kilőtte a kaput, 2-4. Ez maradt a félidőre is az állás.

A harmadik ráúszás is a miénk lett, és ezúttal gól is lett a vége, emberelőnyből Zalánki Gergő talált be, 3-4. Kimaradt az első szerb lövés a negyedben, így támadhattunk az egyenlítésért. S Szedmák Dávid pazar góljával össze is jött az egyenlítés, 4-4! Hibák jöttek ezután mindkét oldalon támadásban, a mieink két alkalommal is remek ütemben szereztek labdát. A negyedik percben először vezetett a magyar válogatott, Manhercz Krisztián talált be, 5-4!

Sajnos, szép emberelőnyös találattal egyenlített Szerbia (5-5), Kolozsi lövését pedig megfogta a szerbek kapusa a 7. percben. A 8. percben kért időt Horkai György. Centerben nem fújtak, 5-5 volt az állás a negyedik negyed előtt.

A miénk volt az első támadás lehetősége, de a lövésünk fölészállt. A szerbek nem hibáztak, Subotic betalált, 6-5-re vezetett Szerbia. Emberelőnyben nagyot védett a szerbek egész meccsen remeklő kapusa, Vitorovic. Két méteren belülről szerzett gólt az ellenfél ezután, hiába a reklamáció, megadták, 5 perccel a vége előtt 7-5-ös hátrányban volt a magyar válogatott. Nem kaptunk meg aztán egy kiállítást, ezek fontos pillanatok voltak...  

Az 5. perc derekán egy rossz passz akadályozta meg a támadásunk befejezését, majd magyar időkérés következett. Elsodorták a mieink elől a labdát, de visszaszerezte Manhercz, nem adták meg magukat a srácok. Egy ejtés volt aztán sikertelen, majd az utolsó perc előtt nem sokkal Zalánki lövése akadt el a blokkban. Ugyanő lőtt 25 másodperccel a vége előtt, maradhatott a labda a mieinknél, Kovács Zoltán 19 másodperccel a vége előtt húzta be, 6-7.

A szerbek megtartották a labdát, és 7-6-ra megnyerték a mérkőzést és az Európa-bajnokságot.

A magyar válogatott túlteljesítve az elvárásokat ezüstérmet szerzett. Szépen csillog.

Eredmény - junior Európa-bajnoki döntő:

Szerbia-Magyarország 7-6 (3-1, 1-1, 1-3, 2-1)
Vízilabda hírek
Utánpótlás
férfi junior válogatott
Fiú ifjúsági válogatott
horkai györgy
1995-ös korosztály
u19-es európa-bajnokság