cover image
Egyéb
Utánpótlás

Leány ifi-vb: a bronzéremért játszhat a magyar csapat

2014. augusztus 30. 18:30

A Kanada elleni madridi vb-elődöntőben óriási hátrányból kapaszkodott vissza a magyar válogatott, de a végén mégis az észak-amerikai csapat örülhetett. A lányokat így is dicséret illeti. A görögök ellen meglehet a bronz.

A mi találkozónk előtt az amerikaiak hatalmas küzdelemben, büntetőkkel verték a görögöket, így jutottak a döntőbe. Nem kezdődött valami jól a mérkőzés, ugyanis 5-0-ra húztak el a kanadaiak az első negyedben McKelvey, Paul kettő és Matthews egy góljával. Olaszországot búcsúztatták az elődöntőben az észak-amerikaiak. Nem figyeltek a mieink a távoli lövéseknél (legalábbis ott különösen), ez pedig végzetesnek bizonyult.

Támadásban könnyen eladtuk a labdát, nem emlékeztetett a játékunk a spanyolok elleni negyeddöntőben mutatottra, akkor emlékezhetünk, 6-1-re nyertük az első nyolcpercet. Hogy 5 gól nem előny a női vízilabdában, azt éppen az a mérkőzés bizonyította, hiszen 10-10-nél egyenlítettek a spanyolok. Abban bízhattunk tehát, hogy a folytatásban jobban megy majd.

A második negyed harmadik percében született meg az első magyar gól, egy szép jobb oldali átlövés után, Leimeter Dóra révén (1-5). Egy kivédekezett hátrány következett ezután, majd hatalmas helyzetben a kapufára lőttünk, kár volt érte. Működött a szoros védekezés, így a spanyolok kevésbé tudtak kibontakozni. Emberelőnyben aztán sikerült nekik betalálni (1-6), Christmas talált be, amolyan ajándékképp - kanadai szemszögből. Azonnal időt kért Petrovics Mátyás.

Megérte, mert centerből eredményes volt , majd nem sokkal később Gurisatti Gréta is betalált, 3-6. Ez maradt a második negyed végére, háromra csökkentettük a hátrányunkat.

Elhoztuk a labdát a szünet után, de sikertelen volt az első és a második akciónk, szerencse, hogy a kanadaiak is hibázgattak. A lelátóról érezhetően a mieinknek drukkoltak. Örülhettek, ugyanis Kuna Szonja góljával ötméteresből közelebb férkőztünk, 4-6, a 2. percben. Sőt, nagyszerűen védekeztünk emberhátrányban, a blokk beleért, és a kiállított játékosunk meg is kaparintotta a labdát. Sajnos akcióból betaláltak (4-7), de remek ejtéssel jelentkezett Kuna, így nem hagytuk őket elhúzni.

Egy időkérést követően bekotorta középről a labdát Gurisatti, már csak egy gól volt a különbség, remekül küzdöttek a mieink. Egyenlíthettünk is volna, de a távoli lövés nem sikerült, így sajnos 7-7 helyett 6-8 következett.

Kettő perccel a vége előtt Gurisatti Gréta megúszott, be is vágta a labdát, 7-8. Kivédekeztünk egy emberhátrányt ismét, de 30 másodperccel a negyed vége előtt sajnos figyelmetlenek voltak a lányok, így becsusszant a 9. kanadai gól. Mi is megkaptuk az előnyt, de nem lőttünk kapura, így maradt a mínusz kettő az utolsó negyed előtt.

Miénk volt a ráúszás, majd a második perc elején bombagólt lőttünk, de belefújtak a játékvezetők. Borzasztóan peches góllal növelte előnyét a harmadik percben Kanada, a blokkról pattant a kapuba a labda, 7-10. Hibázgattak a játékosok itt is, ott is, a mieink most nem tudtak ebből előnyt kovácsolni. A negyed 5. percének elején időt kért a magyar kapitány, de nagyon gyorsan ellőttük a labdát, vélhetően nem ez volt megbeszélve. Vészesen teltek a másodpercek, és nem sikerült közelebb kerülni Kanadához.

Nem jöttek be a lövések sem a mieinknek, akik végül 1:49-cel a vége előtt 5 métereshez jutottak. Gurisatti értékesítette, 8-10. Egy megúszást visszafújtak (kár volt érte), de 1 perc 5 másodpercnél Szilágyi beleállt, és betalált, 9-10. Ismét nyílt volt a találkozó! Egy ejtés után 38 másodperc volt hátra, amikor az egyenlítésért támadhattunk. Sajnos, lövésig nem jutottunk el, így a meccset 10-9-re a kanadai válogatott nyerte.

A mieink hatalmas dicséretet érdemelnek, hiszen a jóval esélyesebb Kanada ellen visszakapaszkodtak nagy hátrányból.

A bronzéremért vasárnap a görögök ellen szállunk vízbe, 17 órától.

Eredmény - ifi világbajnokság, elődöntők:

Magyarország-Kanada 9-10 (0-5, 3-1, 4-3, 2-1)
A magyar gólszerzők: Gurisatti 4, Kuna 2, Szilágyi, Leimeter, Farkas 1-1, illetve Christmas 3, McKelvey, Paul 2-2, Crevier, Myers, Matthews 1-1

Egyesült Államok-Görögország 12-11  (2-5, 4-0, 0-3, 3-1 - 5 méteresekkel 3-2)

Az 5-8. helyért:
Hollandia-Kína 10-6
Spanyolország-Olaszország 6-10

A 9-10. helyért:
Japán-Oroszország 8-15

A 11-12. helyért:
Ausztrália-Dél-Afrika 14-4

Vasárnap:

17 órától: Magyarország-Görögország - a bronzéremért
18 óra 45 perc: Kanada-Egyesült Államok - az aranyéremért
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Leány ifjúsági válogatott
petrovics mátyás
leány ifi vb
1996-os leány válogatott