cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Döntetlennel kezdtek a lányok Dunaújvárosban

2013. június 28. 19:23

Az I. Dunaújvárosi Főiskola Kupa nyitómeccsén a magyar női vízilabda-válogatott szinte végig futott az eredmény után, majd a remek hajrának köszönhetően sikerült döntetlenre hozni a mérkőzést.

Már csak három hét van a barcelonai vizes világbajnokságig, így a dunaújvárosi négyes tornának kiemelt szerepe van a női együttes felkészülésében. A nemzetközi tornát a hollandok ellen nyitotta Merész András csapata, majd sorban a britek és az oroszok következnek szombaton és vasárnap.

A pénteki találkozó előtt pár nappal a magyar és a holland alakulat már összemérte erejét, még ha csak barátságos kétkapuzás során is: a válogatottak többször edzettek együtt Dunaújvárosban, így friss emlékekkel vágtak neki a mérkőzésnek. A keretből egyébként hiányzott Keszthelyi Rita, hiszen egy kisebb kézsérülés miatt nem számíthatott rá a szövetségi kapitány.

Az első negyedben sok hiba jellemezte a magyar válogatott játékát, így a hollandok hamar kétgólos előnyre tettek szert: előbb Yasemin Smit pattintott lövésből, majd Vivan Sevenich precíz csavarásból talált be (0-2). Az etap közepén nagyon kellett Szűcs Gabriella megnyugtató gólja, majd amikor egalizálhattunk volna, Miskolczi Kitti büntetőt hibázott. Egy rosszul sikerült ejtés után a hollandok megindultak a kapunk felé, és Smit ismét kettőre növelte a különbséget (1-3).

Szerencsére ezt az állást nem sokáig mutatta az eredményjelző, Antal Dóra varrt be egy ötöst a pipába, és Kisteleki Dóra is megszerezte első találatát. A negyed holland előnnyel ért véget, mivel Lieke Klaassen távolról vette be a magyar kaput (3-4).

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A második játékrész elején kapkodtak a csapatok. Szerencsére a magyar válogatottnak sikerült hamarabb lehiggadnia, Kisteleki passzát Tóth Ildikó három ember gyűrűjéből küldte a hálóba (4-4). Azonban nem tudtunk előnybe kerülni, mivel Dagmar Genee egy, és Sabrina Van der Sloot két gólja révén mínusz háromra nőtt a különbség. Mielőtt nagy lett volna a baj, Kisteleki egy remekül kijátszott akció végén szépített (5-7). Hanneke Slagter precíz löketével a hollandok már a nyolcadik találatukat jegyezték, öt másodperccel a félidő előtt viszont Szűcs Gabriella ébresztette fel a vendégeket (6-8).

Klaassen türelmes volt a harmadik etap elején, így kivárta a legjobb pillanatot és bevette Kasó kapuját, de egy gyors támadás után Szűcs szerzett ravasz gólt, így maradt a kétgólos különbség (7-9). A hazai medencében játszó Menczinger Kata emberelőnyből hozta közelebb a válogatottat az egálhoz, Bujka kiállítása után azonban Sevenich tett arról, hogy ez ne következzen be (8-10).

Hibák és védések követték egymást mindkét oldalon, így fordultunk be az utolsó negyedbe, ahol Miskolczi előnyből talált rést a védelmen (9-10). Smit szinte azonnal válaszolni tudott a magyar találatra, majd Antal magabiztosan értékesített egy ötöst (10-11). Közel három perccel a lefújás előtt Antal egyenlített, így arra is sanszunk volt, hogy először vezessünk a meccsen: Bujka Barbara ötöse jelentette a fordítást (12-11). Gyors egymásutánban érkezett itt is és ott is egy találat, így a különbség nem változott.
 
Amikor már csak félperc volt hátra, a hollandok egyenlítettek (13-13), így az utolsó támadást a magyar válogatott vezethette, de kontrát fújtak a játékvezetők, így döntetlennel kezdtük a tornát, amit annak köszönhetünk, hogy az utolsó negyedet 5-3-ra nyertük meg.
 
„Ez egy nagyon komoly holland válogatott, így az eredmény miatt egyáltalán nem vagyok szomorú, a döntetlen nem rossz” – értékelt a meccs után Merész András szövetségi kapitány.
 
„Végig ők vezettek, így pláne nem rossz a döntetlen, még ha a végén vezettünk is. Elfáradtunk az eredményhajhászásban, de pozitívum, hogy bírtuk. Talán jobban is, mint a hollandok. Sok pontatlanság volt a játékunkban, de a Világligát leszámítva ez volt a második „kétkapunk” a vb-felkészülésben, messze vagyunk még a csúcsformától. Mindenkivel elégedett voltam, de nem szabad elfeledni, hogy mindenkinek voltak gyenge periódusai, ezeket kell lerövidíteni. Holnap az angolokkal játszunk, akik az oroszok ellen a meccs elején még döntetlenre álltak. Senki sem szeret délelőtt játszani, de edzettünk már eleget, hogy ez ne okozzon problémát. Megoldjuk ezt a feladatot is” – összegzett Merész András.
 
Eredmény - I. Dunaújvárosi Főiskola Kupa, 1. forduló:

Magyarország - Hollandia 13-13 (3-4, 3-4, 2-2, 5-3)
A magyar góllövők:
Antal 4, Szűcs 3, Kisteleki 2, Tóth, Menczinger, Miskolczi, Bujka 1-1.
Vízilabda hírek
Női válogatott
dunaújváros