cover image
Egyéb
Utánpótlás

Elképesztő feltámadás után Eb-döntőben a juniorok

2014. augusztus 29. 14:33

Az olaszok ellen 1-4 és 3-7 is volt az állás a tbiliszi Európa-bajnokságon, de a válogatott nem adta fel, és megnyerte az elődöntőt. A döntőben a szerbek jönnek!

A Montenegró elleni, végül izgalmasra sikeredett, de összességében sima találkozó után egy nehezebb falat következett a Horkai-csapat számára. Igaz ez még akkor is, ha az olaszokat több alkalommal is legyőztük a felkészülés során. Az olaszoknál ezúttal is ott volt a felnőtt Eb-n is szereplő Alessandro Velotto.

A meccs előtt már tudtuk, Szerbia lehetett a magyar válogatott ellenfele a döntőben, miután 10-5-re verték Horvátországot.

A magyar válogatott hozta el az első ráúszásnál a labdát, Sedlmayer dobott el egy szabadot, fölément a próbálkozás. Sajnos, az olaszok távoli kísérlete beakadt, 0-1. Egy ejtéssel tudtuk befejezni a következő akciót, de a kapufa megmentette Massaro kapust. Emberelőnyből növelte a különbséget Dolce, 2-0 volt az olaszoknak a 3. percben. Nem tudtunk a kapuhoz közel kerülni a találkozó elején. Benne volt a 0-3 lehetősége is, de az olaszok a blokkba durrantottak egy előnyt. Magyar kapufa jött ezután, kicsit messziről, kicsit helyzet nélkül, majd nagy szerencsénkre elpasszolták az olaszok.

Kettő perccel az első negyed vége előtt Horkai György időt kért. Csak összejött a magyar gól, kellett persze egy nagy bomba ehhez, Kolozsi Marcell volt az "elkövető", 1-2. Újabb gól nem született a negyedben, egygólos hátrányba kerültünk tehát.

Szépen kijátszottunk egy előnyt a második negyed elején, de Kovács Zoltán a kapusba lőtt. Bezzeg a másik oldalon: az olaszok büntetőhöz jutottak, nem is
hibázták el, 1-3. Újabb gólt lőhettek volna, de emberelőnyben rossz megoldást választott Foglio, zárkózhattunk. Dörgő magyar kapufa a negyedik percben, majd újabb magyar kiállítás (jóindulattal, szemszögünkből rosszindulattal befújva) következett. Foglio nem hibázott, gyors akció végén lett 4-1 az ellennek.

Sedlmayer Tamás emberelőnyből szépített, középen emelkedett, megkapta, belőtte, 2-4. Megszereztük a labdát aztán a saját kapunk előtt, de befújtak egy büntetőt Kolozsi ellen, meglehetősen rossz döntés volt. Megfogta viszont György Dávid, és megkaptuk az előnyt a túloldalon. Kolozsi bevágta (3-4), nagyon örült a gólnak, az olasz védő jól be is húzott neki egyet, 2:41 volt hátra a nagyszünetig.

Sőt, labdát szereztünk, időt is kért a kapitány. Sajnos, a centernek szánt labdát elcsípték az olaszok, és egy átlövésgóllal kettőre növelték a hátrányunkat. Ez maradt a félidőre is.

A miénk volt az első akció, de letelt az időnk, nem tudtuk befejezni. Az olaszok viszont befejezték, megint messziről kaptunk nagy gólt, 3-6. Nagyon keményen védekeztek az olaszok, a távoli lövések nekünk nem jöttek össze. A negyed 3. percében Sedlmayer Tamást állították ki, ekkor 9-4 volt a kiállítási arány, nem nekünk kedvezve...

Dolce is kilőtte a kapunkat, 7-3-ra vezettek az olaszok a negyed közepéhez közeledve. Szedmák révén egy megúszás után közeledtünk (4-7), majd villant egyet Sedlmayer is, már csak kettő volt a különbség, 2 perccel az utolsó szünet előtt. Kardos védett fontosat, előtte a blokk is a helyén volt, majd Manhercz Krisztián lőtte rá, de Massaro résen volt. 24 másodperccel a vége előtt Horkai György időt kért. A lehető legrosszabbul indult az akció, ugyanis eladtuk a labdát. Abszolút ziccerben úszott meg az olasz csapat, de Kardos óriási védéssel tartotta a negyedik negyed előtt a kétgólos hátrányt.

Elhoztuk a labdát az utolsó ráúszásnál, majd Szedmák azonnal fórt harcolt ki, és ki is használtuk, 6-7. S nem volt vége a magyar feltámadásnak, Sedlmayer góljával 7-7-re alakult az állás. Ne feledjük, 3-7-ről!!

Emberelőnybe kerültek Kovács kiállítása után az olaszok, Dolce bevágta, 7-8. Ekkor egyébként Velotto mellett már Esposito is kipontozódott az ellenféltől. Sedlmayer lőtte fölé az akciónkat (ő már jó ideje két faulttal játszott ekkor) kétszer egymás után, kicsit megakadt a nagyszerű sorozatunk.

A védekezés rendben volt, három és fél perccel a vége előtt azt mondhattuk, nyílt a meccs.

Az olaszok is hibáztak támadásban, így rendre ott volt az esély az egyenlítésre. Ez végül össze is jött 1:30-cal a vége előtt, 8-8. Sőt, labdát szereztünk az utolsó percben! 13 másodperccel a vége előtt időt kért Horkai kapitány, és a vége előtt 2 másodperccel egy csodálatos Manhercz Krisztián-ejtéssel megszerezte a győzelmet a magyar válogatott.

FANTASZTIKUS FELTÁMADÁS UTÁN EB-DÖNTŐBEN A MAGYAR CSAPAT! 
 
Ilyen nagy feltámadást legutóbb napra pontosan tíz évvel ezelőtt, az olimpiai bajnoki döntőben láthattunk, a szerb-magyar fináléban.
 
Horkai György értékelését itt lehet elolvasni.

Eredmény - férfi junior-Eb, elődöntő:

Magyarország-Olaszország 9-8 (1-2, 2-3, 2-2, 4-1)
Gólszerzők:
Kolozsi, Manhercz 2-2, Sedlmayer, Horváth, Szedmák, Kovács G., Pohl 1-1

Szerbia-Horvátország 10-5 (3-0, 2-1, 2-1, 3-3)
Vízilabda hírek
Utánpótlás
férfi junior válogatott
Fiú ifjúsági válogatott
horkai györgy
1995-ös korosztály
u19-es európa-bajnokság