cover image
Egyéb
Utánpótlás

Készen áll az Eb-re az U19-es válogatott

2014. augusztus 22. 10:30

Isztambul érintésével utazott el Grúziába a juniorválogatott, amely vasárnap játssza első meccsét az U19-es Európa-bajnokságon.

Horkai György szövetségi kapitány csütörtök délután már nem tartott edzést a Savaria Kupa után szűkített keretnek, délelőtt volt az utolsó tréning a Széchy-medencében. Nem is akármilyen, még utoljára keményen megdolgoztatta a fiúkat a kapitány és Tóth Kálmán másodedző, de Bors László kapusedző is ellátta még a két kapust hasznos tanácsokkal.

A magyar válogatott Stuttgartban és Szombathelyen is tornát nyert az elmúlt időszakban, így bizakodva várhatjuk a tornát, amely augusztus 24-én kezdődik és 31-én zárul.

A tornát a tbiliszi Olympic uszodában rendezik, fedett medencében, előreláthatólag hatalmas hőség és páratartalom lesz a medencetérben.

A kapitányt az utolsó edzés után kérdeztük (erről a tréningről hiányzott Kolozsi Marcell, aki vizsgát tett éppen).

Nagyon intenzív volt ez az edzés, lehet még ilyenkor is olyat mondani, ami megragad a fiúkban, vagy ilyenkor már el-elkalandoznak a srácok?
Persze, ráadásul vasárnap lesz az első meccsünk, aztán egy hétig tart az Eb. Nem az utazásra vagy a szlovákok ellen készülünk, hanem a tornára, így folyamatosan lesznek még gyakorlások, kint is. Azokat a játékelemeket gyakoroljuk folyamatosan, amelyek még nem mennek, illetve a gyorsítás és a finomítás van ilyenkor napirenden.

Voltak dicsérő szavak itt az edzésen, és korholó mondatok is. Összességében mit tud mondani a fiúk formájáról?
Nehéz megmondani, hol állunk, de az biztos, hogy ez a tizenhárom játékos képviseli a magyar vízilabdát, Magyarországot az Európa-bajnokságon, és ez mindig megtiszteltetés. És egyben kötelezettségekkel jár. Egy magyar válogatottnak jónak kell lenni, és mindent meg kell tenni. Ha azt látom, hogy valaki nem elég nagy elánnal dolgozik, akkor szólok, ez az egy, amit nagyon nem szeretek. De a srácok partnerek voltak, elég hosszú volt a felkészülés, nyolc hét, kemény időszak ez, megértem, hogy a fiúk elfáradtak.

Mit kell tudni a csoportunkról?
Azt gondolom, hogy egy magyar vízilabda-válogatottnak a szlovákok és a hollandok ellen kötelező nyernie, még akkor is, ha ma már nincs olyan meccs, ahol elég a gatyát bedobni a vízbe. Muszáj jól játszani, és lépésről lépésre haladni. A spanyolok elleni meccs sorsdöntő lesz, hiszen a csoportgyőztes nagy valószínűséggel Montenegróval játszik a negyeddöntőben. Ha a második helyen zárunk, akkor a horvátok következhetnek, és róluk tudni kell, hogy a korosztály talán legerősebb csapata. Montenegró is jó csapat, de valamivel talán statikusabb a játékuk. Majd meglátjuk, a negyeddöntő még messze van.

Bors Lászlót is megkérdeztük, elvégre ma már kulcskérdés a kapusok jó játéka egy világversenyen.

„Bízom mindkét kapusban, mert megfelelően dolgoztak az elmúlt időszakban. Gergőnek nagyon sokat számít, hogy végig védett az ob I.-ben, Gyurikának pedig az, hogy Gergely Pisti mellett dolgozhatott a Honvédban. A felkészülési tornákon jól védtek, remélem, a formát továbbviszik.

Hogy mennyire fontos a jó kapushelyzet, arra jó példa az ifjúsági világbajnokság, ahol Vogel Soma káprázatosan védett, és óriási támogatást nyújtott a csapatnak. Ha megvan a biztos háttér a kapuban, akkor a csapat is bátrabban mer játszani. A kapus adja meg a tartást a csapatnak, és szerencsére mindketten megfelelően tudják irányítani a védelmet” –
mondta a fiatalok kapusedzője.

A magyar válogatott kerete:

György Dávid, Kardos Gergely - kapusok

Horváth Zsombor, Pohl Zoltán, Kovács Zoltán, Szedmák Dávid, Zalánki Gergő, Kolozsi Marcell, Kovács Gergő, Sedlmayer Tamás, Kalanovics Balázs, Keresztúri Márton, Manhercz Krisztián – mezőnyjátékosok

Az Eb csoportjai:

A csoport: Olaszország, Grúzia, Görögország, Törökország
B csoport: Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia
C csoport: Montenegró, Horvátország, Németország, Franciaország
D csoport: Szerbia, Oroszország, Románia, Ukrajna

A magyar válogatott mérkőzései:

Augusztus 24., vasárnap:
Magyarország-Szlovákia (12 óra 20, magyar idő szerint 10 óra 20)

Augusztus 25., hétfő:
Hollandia-Magyarország (19 óra, magyar idő szerint 17 óra)

Augusztus 26., kedd:
Magyarország-Spanyolország (9 óra, magyar idő szerint 7 óra)
Vízilabda hírek
Utánpótlás
férfi junior válogatott
Fiú ifjúsági válogatott
horkai györgy
1995-ös korosztály
u19-es európa-bajnokság