cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Egy kis Világkupa-történelem

2014. augusztus 18. 15:27

A 15. Világkupa-kiírás az idei, Almaty a tizenharmadik helyszín.

Augusztus 19. és 24. között rendezik a kazah fővárosban a férfiak Világkupáját, ahogyan írtuk, a srácok 13 órás utazás után megérkeztek, már edzettek is, természetesen.

Ami a sorozatot illeti, először 1979-ben írta ki a nemzetközi szervezet, akkor Belgrádban és Rijekában rendezték meg, nyomban magyar aranyéremmel zárult az első torna. Kezdettől fogva nyolc együttes vesz részt a Világkupán, az első alkalommal mindenki játszott mindenkivel. A mieink 5 győzelemmel, 1 döntetlennel és 1 vereséggel lettek elsők, az Egyesült Államokkal vívtunk nagy csatát az aranyéremért. Egyébként a jugoszlávoktól kaptunk ki, a döntetlent pedig az NSZK ellen értük el. (Ki gondolná manapság, hogy Bulgária is ott volt a mezőnyben, pedig ott volt, például.)

Még kétszer nyerte meg a Világkupát a magyar válogatott, először 1995-ben, Atlantában, az egy évvel későbbi olimpia helyszínén, Horkai György irányításával (aki így játékosként és kapitányként is megnyerte a sorozatot) az olaszok és az oroszok előtt.

A következő aranyérem 1999-ben született meg, már Kemény Dénes kapitánykodása alkalmával, Sydney-ben. Érdekesség, hogy akkor is nem sokkal az Európa-bajnokság után következett a Vk, végül csakúgy, mint Firenzében, az ausztrál városban is aranyérmes lett a magyar válogatott – pedig az első meccsen 10-8-ra kikaptunk az olaszoktól. A döntőben sikerült nekik visszavágni, 5-3 lett az a finálé, amivel kvalifikálta is magát a csapat az olimpiára.

1993-ban Athénban, 2002-ben Belgrádban és 2006-ban Budapesten az ezüst jutott a mieinknek, sorrendben Olaszország, Oroszország, valamint Szerbia és Montenegró nyerte az aranyat azokban az években.

A Világkupát kezdetben kétévente rendezték meg, 1999 után viszont három évre jött a 2002-es torna, majd azóta négyévente következett. A magyar válogatott az előző kiíráson, a 2010-es nagyváradi sorozaton nem vett részt.

Ami az összesített éremtáblázatot illeti: Szerbia (és jogelődjei) négy arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel áll az élen, mi a második helyen vagyunk 3 aranyéremmel, 3 ezüstéremmel és 2 bronzéremmel, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán Oroszország áll, 3-1-1-es mutatóval.

Legutóbb, 2010-ben Nagyváradon szerb-horvát döntőt rendeztek, ahol Szerbia 13-7-re győzött, míg a bronzmeccsen a spanyolok 12-8-ra győzték le az Egyesült Államok válogatottját.

Az 1979-es aranyérmesek:
Budavári Imre, Csapó Gábor, Gerendás György, Hausler Károly, Horkai György, Kuncz László, Molnár Endre, Somossy József, Sudár Attila, Szívós István, Wiesner Tamás

Az 1995-ös aranyérmesek:
Benedek Tibor, Dala Tamás, Fodor Rajmund, Gyöngyösi András, Kásás Tamás, Kósz Zoltán, Kuna Péter, Monostori Attila, Németh Zsolt, Tóth Frank, Tóth László, Varga Zsolt, Vincze Balázs

Az 1999-es aranyérmesek:
Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Kósz Zoltán, Märcz Tamás, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán, Tóth Frank, Varga Zsolt, Vári Attila, Vincze Balázs
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
világkupa
Férfi válogatott
almaty
kazahsztán
Benedek Tibor