cover image
Egyéb
Utánpótlás

U19-es lányok: hasznos volt a dunaújvárosi torna

2014. augusztus 17. 16:59

Az 1995-os korosztályos válogatott egy győzelemmel és két döntetlennel (két büntetőpárbajos vereséggel) zárta a dunaújvárosi tornát.

Petrovics Mátyás szövetségi edző vezetésével jó ideje együtt készülnek az U18-as vb-re és az U19-es Eb-re hangoló leány korosztályos válogatottak. A két keretben nagy az átfedés, és ez így lesz a világversenyek esetében is.

A mieink Dunaújvárosban tréningeznek, ott zajlott egy felkészülési torna is a hétvégén, az 1995-ös születésűek számára. A mieink előbb 8-6-ra legyőzték Ausztráliát, majd szombat este a bombaerős Kanada ellen 9-9-re végeztek, 5 méteresekkel viszont kikaptak. A harmadik mérkőzésen is büntetők döntöttek, a hollandok voltak jobbak vasárnap délelőtt.

Így a harmadik helyen zártak a lányok. Petrovics Mátyást kértük, hogy adjon egy kis helyzetjelentést a tornáról, valamint a keret állapotáról:

"Nem lehetek maximálisan elégedett, hiszen a három meccsből csak egyet nyertünk meg, kettőn 5 méteresekkel vereséget szenvedtünk. Vegyes a kép, hiszen ez egy U19-es torna volt, de sok U18-as játékos is a mezőnyben volt, olyannyira, hogy a rendkívül erőssé váló Kanada teljes egészében a vb-re készülő csapattal érkezett. Minden meccsünkön igen jól játszottunk három negyedben, de egy negyedet mindannyiszor nagyon elszúrtunk. Ennek koncentrálásbeli okai voltak, ezen mindenképpen javítani kell a folytatásban, stabilizálni kell a játékunkat.

Az első meccsünkön az ausztrálok ellen szinte végig irányítottunk, remekül védekeztünk. Elmondtam a lányoknak, hogy csak akkor érhetünk el jó eredményeket, a világversenyeken is, ha a védekezésünk jól működik. Hiába vannak gólerős játékosaink, semmire sem megyünk ezzel az adottsággal, ha a védekezés nem megy. Több variációnk is van, alapvetően a mozgékony védekezés fekszik nekünk, az ausztrálok ellen is ez vezetett eredményre. A harmadik negyedben meginogtunk, de a csapat erejét mutatja, hogy aztán a negyedik játékrészben ismét összeállt a játék.


Kanada ellen nagyot csatáztunk, meglepő módon egész jól ment a szoros emberfogás védekezésben, ez általában a gyengénk szokott lenni. Szépen haladtunk előre, vezettünk a meccsen, de a végén egy kontrafault és egy kiállítás után egyenlítettek, és aztán 5 méteresekkel alulmaradtunk. 


A hollandok ellen is, tudni kell, hogy ők talán a legjobbak az utánpótlás mezőnyben, többször is készültünk velük közös edzőtáborban. A harmadik negyed közepén vezettünk ellenük, magabiztosan, minden klappolt, nagyszerűen játszottunk. Fel is tettem a kérdést magamnak a meccs közben, mit kell ezen még javítani, vajon kitart a végéig a lendület? Éreztem a lányokon, hogy nagy kedvvel játszottak, aztán elkapta őket a hév, és elkezdtek kapkodni. Természetesen következett az ellentétes szakasz, át is vették a vezetést a hollandok 10-9-re. Aztán újra megráztuk magunkat és 11-11-re mentettük a találkozót. 


Egyébként örülök, hogy két alkalommal is büntetőket dobhattunk, hiszen ez az a játékhelyzet, amit nem lehet modellezni, viszont a vb-n és az Eb-n a keresztbejátszás alkalmával döntetlen esetén 5 méteresek döntenek majd. Összességében kiváló felkészülési állomás volt a dunaújvárosi, megerősített bennünket abban, hogy rengeteg munka van még hátra. Az egész mezőny rettentően erős, fizikális felkészített ellenfeleink lesznek, óriási termetű játékosokkal. Kőkemény meccseink lesznek. Az viszont látszik, hogy fizikailag a mi csapatunk is jó állapotban van, erősek vagyunk" - értékelt Petrovics Mátyás.

Az U18-as válogatott jövő szombaton utazik Madridba, már a keret is ismert. Hétfőtől ők játszanak felkészülési meccseket Dunaújvárosban Új-Zéland, Ausztrália, Kanada és Hollandia csapataival.  

Eredmények - U19-es felkészülési torna, Dunaújváros:

Magyarország-Ausztrália 8-6 (3-2, 2-1, 0-2, 3-1)

Magyarország:
Doroszlai - Szilágyi 1, Tóth, Gurisatti, Horváth, Sikter 3, Tamás 1, Leimeter, Kuna 2, Illés, Varga, Máté 1, Azumah, Gábor. Szövetségi edző: Petrovics Mátyás

Hollandia-Kanada 8-11 (3-2, 3-4, 0-3, 2-2)
Ausztrália-Hollandia 3-11 (1-3, 0-3, 0-1, 2-4)


Magyarország-Kanada 9-9 (1-2, 3-2, 3-1, 2-4), ötméteresek után: 13-14 

Magyarország:
Doroszlai - Szilágyi 1 (1), Hertzka 1, Gurisatti 3 (1), Horváth, Sikter 1 (1), Tamás, Leimeter, Kuna 2, Illés, Varga, Máté 1, Azumah, Kiss. Szövetségi edző: Petrovics Mátyás

Ausztrália-Kanada 8-15 (2-4, 1-3, 2-2, 3-6)

Magyarország-Hollandia 11-11 (4-2, 2-1, 3-3, 5-2), ötméteresek utáb: 12-13

Magyarország:
Doroszlai - Szilágyi 2, Tóth, Gurisatti 5, Horváth 1, Sikter 1, Tamás, Leimeter, Kuna, Illés, Hetzka 1 (1), Máté 1, Azumah, Gábor. Szövetségi edző: Petrovics Mátyás

A torna végeredménye:

1. Kanada
2. Hollandia
3. Magyarország
4. Ausztrália

A legjobb játékos: Gurisatti Gréta (Magyarország)
A legjobb kapus: Laura Aarts (Hollandia)
Gólkirály: Kyra Christmas (Kanada)
 
A madridi világbajnokságra utazó U18-as keret:

Gábor Kincső (UVSE)
Szilágyi Dorottya (Dunaújváros)
Tóth Csenge (Szentes)
Gurisatti Gréta (Dunaújváros)
Horváth Brigitta (Dunaújváros)
Farkas Tamara (Szentes)
Tamás Viktória (BVSC)
Leimeter Dóra (BVSC)
Kuna Szonja (UVSE)
Hertzka Orsolya (UVSE)
Varga Viktória (AVUS-BVSC)
Máté Zsuzsanna (BVSC)
Kiss Alexandra (UVSE)
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Leány ifjúsági válogatott
női junior válogatott
1995-ös korosztály
petrovics mátyás