cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Európa-bajnokság, 10. nap - olasz és szerb elődöntő

2014. július 23. 15:36

Olaszország és Szerbia jutott a férfitorna elődöntőjébe, előbbi Horvátországot, utóbbi Görögországot győzte le szerda este.


A szerdai történések eredményeképpen a pénteki folytatás:

14 óra 30 óra: Németország-Spanyolország - a 7-10. helyért
16 óra: Franciaország-Románia - a 7-10. helyért
17 óra 30: Oroszország-Grúzia - a 11. helyért
19 óra: MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG - ELŐDÖNTŐ
20 órs 30: Montenegró-Szerbia - elődöntő
 
Az ideglenes jegyiroda nyitva tartásáról itt lehet tájékozódni, a jegyvásárlási felület innen elérhető.
 
4. mérkőzés:

Görögország-Szerbia 9-13 (2-3, 3-4, 2-4, 2-2)
Gólszerzők: Vlachopoulos 4, Fountoulis 3, Mylonakis 2, illetve Mandic, Cuk, Nikic, Filipovic, Aleksic 2-2, Randjelovic, Prlainovic, S. Mitrovic 1-1

Milos Cuk nevéhez fűződött a meccs első gólja, a harmadik percben, akciógólt szerzett a leendő egri lövő. A 6. percben nagyszerű szabaddobással Angelos Vlachopoulos egyenlített, majd nem sokkal később jött az újabb görög lövés, Pijetlovicnak nagyon résen kellett lennie. Milos Cuk távoli bombagóllal juttatta előnyhöz Szerbiát, a lövés technikája oktatófilmbe való volt.

A szép számú közönség talán valamivel jobban szurkolt a görögöknek, nagy taps tört ki, amikor 27 másodperccel a negyed vége előtt Fountoulis egyenlített, 2-2. Slobodan Nikic klasszismegoldást választott centerpozícióban, csavarjával újra a szerbek vezettek, 10 másodperc volt a végéig, a görög kapitány még kikérte az idejét. Már nem osztott, szorzott, egy gólos szerb előnnyel ért véget az első nyolcperc.

Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

Afroudakis lehetetlen szögből szúrta rá, Pijetlovic a helyén volt, majd a szerbek emberelőnybe kerültek a második negyed elején. A közeli húzás nem ment át a gólvonalon, ellenben a következő akciónál Stefan Mitrovic akciógólja már igen, 2-4! Fountoulis szépített, akciógóllal jött közelebb Görögország a negyed 3. percében. Nikic már nem hibázott a következő előnynél, Decker Ádám-módra emelkedett középen, és betolta, 3-5!
 
Filip Filipovic jobb oldali löketében - amely kikötött a kapuban - benne volt Tsalkanis kapus is, 3-6! Mylonakis hatalmas gólt ragasztott aztán Pijetlovic kapujába, megkapta a labdát, majd az egy kicsit elmozdult a kezében, de így is jó volt egy kapáslövésre, ami utat talált a szerb kapuban, bravúros gól volt, 4-6! Sőt, Fountoulis 5 méteresből már csak egy gólra sorvasztotta a nagy nehezen összeszedett szerb előnyt, 2:14-gyel a nagyszünet előtt. Andrija Prlainovic úgy lőtt a hálóba emberelőnyből, hogy a labdra a görög kapus fejéről pattant a hátsó vasak közé. Kétgólos szerb előnyt jegyezhettünk fel a nagyszünetben.

Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

Nagy görög ziccer maradt ki Delakas húzása során, kicsit megkoccintották a kezét előtte - ez volt a 3. negyed első említésre méltó jelenete. Ami után jött a túloldalon egy kipontozódás, éppen Delakas. Milan Aleksic ki is használta a fórt, 5-8! Filipovic akcióbombával növelte négygólosra az előnyt. Angelos Vlachopoulos vitte közelebb magát a kapuhoz, mahd a csapatát a góljával a szerbekhez, 6-9. Nikic nagyszerűen fordult aztán be, elmenni látszott a görög feltámadás, elég gyorsan, 6-10. Milan Aleksic is kipókhálózta a kaput, már ha vízilabdában lehet ilyet mondani (nem lehet). Szóval irgalmatlan nagy gól volt, 6-11! Vlachopoulos gólja zárta a negyedet, 7-11.
 
Vlachopoulos hozta még közelebb a görögöket a negyedik negyed elején (8-11), majd benne volt kétszer is a mínusz kettő esélye. Még Tsalkanis is hozzátett ehhez fontos védésével a 4. perc végén, de nem sikerült még közelebb kerülnie a görögöknek. Aztán 3 perccel a vége előtt Mylonakis csak betalált, látótávolság volt ez már. Csakhogy jött Dusan Mandic, és két góljával végleg eloszlatta a görög reményeket. 9-13! 
Ez a vége, Szerbia találkozhat Montenegróval az elődöntőben.

3. mérkőzés:

Olaszország-Horvátország 8-7 (1-1, 3-2, 2-2, 2-2)
Gólszerzők: Figlioli, Giorgetti 2-2, Di Fulvio, Fondelli, Aicardi, Luongo 1-1, illetve Sukno 3, Loncar, Muslim 2-2
 
Az olaszok szerezték meg a vezetést Aicardi centertalálatával, majd elmehettek volna kettővel is, de emberelőnyben hibáztak. A túloldalon Sandro Sukno nem tett így, 1-1 volt az 5. perc felénél a mérkőzés állása. Nagy kérdés volt, hogy véd a mieink ellen parádézó Josip Pavic, nos, az első negyed végén fontos hárítással jelentkezett, ez is kellett, hogy 1-1 maradjon a negyed vége.
Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

 
A második etap eleje is Pavic-védéssel indult, már ha azt nem vesszük, hogy előtte egy-egy elhibázott támadást vezettek a csapatok, miközben úgy tűnt, a játékvezetők csak a legvégső esetben fújnak majd. Stefano Luongo nagy góllal juttatta vezetéshez Olaszországot a 2. perc legvégén. Kétszer is kontrát fújtak a horvátoknak, átellenben a görög játékvezető ugyanígy tett az olaszokkal. Luongo kiállítása után Luka Loncar egyenlített, 2-2.
 
Pavic védése után Fondelli lőtt óriási kapufát az 5. perc végén, Setka lövését pedig Tempesti védte. Olasz emberelőny előtt kért időt Alessandro Campagna. Szépen játszották végig, messziről Fondelli lőtte el, az oldalsó kapufáról vágódott a hálóba a labdra, 3-2. Francesco Fulvio óriási góllal növelte kétgólosra az olasz előnyt, 1:40-nel a nagyszünet előtt. Petar Muslim emberelőnyből szépített, 4-3. 22 másodperccel a negyed lejárta előtt (egy elhibázott olasz előny után) Ivica Tucak kért időt. A játékvezetők elvették a labdát, így maradt a 4-3 a szünetben.
 
Maro Jokovic hatalmas kapufát lőtt a harmadik negyed elején (előtte szép szereplés kellett az olasz akció elhalásához), majd Di Fulvio lövéséhez ujjheggyel ért oda Pavic. Luka Loncar csavarral egyenlített centerből, szép gól volt, 4-4. Alex Giorgetti kapufája után Stavridis játékvezető akart főszereplő lenni, három olaszt és egy horvátot küldött ki egy horvát akciónál, a lövés kettős előnynél érkezett, de elakadta a labda a blokkban, nagy lehetőség volt ez a horvátok előtt, hogy átvegyék a vezetést. 
Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

 
Figlioli emberelőnyből szerezte az 5. olasz találatot, ismét náluk volt hát az előny, az 5. perc kezdetén. Jokovic lövését Tempesti tornászta ki emberelőnyben, majd mikor visszajött Velotto, lényegében rámászott a horvát játékosra, nem jött a síp. Sandro Sukno szabaddobásból egyenlített, Fondelli nem volt rajta elég szorosan. Figlioli ismét az olaszokat juttatta előnyhöz, ezzel lett 6-5 a nyolcadik perc elején, emberfórból érte el, mellesleg. Ez maradt a negyed vége.
 
Sandro Sukno újabb találata nyitotta a negyedik negyedet, 6-6. Giorgetti hagyott aztán ki egy emberelőnyös helyzetet, majd Sukno lőtt ismét, ezúttal pontatlanul Következett egy fontos Pavic-védés, 5 perccel jártunk a vége előtt. Emberelőnyben túljátszotta magát Horvátország a következő akciónál, Alex Giorgetti viszont pazar akciógóllal juttatta vezetéshez az olaszokat, 7-6! Sukno érezte, hogy neki kell vállalkoznia, de kapufa lett az újabb lövéséből. Giacoppo pontozódott ki 3 perccel a vége előtt, Zivkovic a blokkba lőtte a fórt. Buslje ellen ítéltek 5-öst, kipontozódott: a büntetőhöz Giorgetti állt oda, be is vágta, 8-6!
 
Petar Muslim 1:38-cal a vége előtt egygólosra csökkentette a különbséget. Már az utolsó percben jártunk, amikor előnyt kaptak a horvátok, Milakovic centerből ráhúzta, Tempesti kivédte. 20 másodperccel a meccs vége előtt időt kért Ivica Tucak. A horvátok centerét gyakorlatilag kétszer is orrba vágták, az előny csak 7 másodperccel a vége előtt érkezett, de a labdát eladták a horvátok, így Olaszország örülhet. Campagna csapata ott van az elődöntőben, ahol Magyarország lesz az ellenfele.
 
2. mérkőzés:

Grúzia-Franciaország 6-10 (2-2, 1-3, 2-3, 1-2)
Gólszerzők:
Kavtaradze, Tsrepulia, Elez, Jelaca, Rurua, Baghaturia 1-1, illetve Bodegas 4, Saudadier, Camarasa 2-2, Blary, Simon 1-1 
 
Kellett egy kis idő, amíg egyértelművé válik Franciaország fölénye, egy ideig ugyanis remekül tartotta magát Grúzia. Baghaturia és Jelaca találatával még vezettek is a meccs elején. A franciák csapatkapitánya, Mikhael Bodegas 3-2-nél juttatta először előnyhöz csapatát, és innen már egyszer sem adták ki azt a kezükből. Mindez azt jelenti, hogy a grúzok újabb "esélyt kaptak" arra, hogy az orosz válogatottal találkozzanak. 
Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

 
Épp Baghaturia nyilatkozta azt a bírói nyomás után elveszített (12-16) oroszok elleni meccs után, hogy 3 hónapja csak arra az egy találkozóra készültek. Nos, a felkészülés alatt magukba szívott ismereteket még egyszer elővehetik. A tét a 11. hely lesz. A franciák a románokkal folytatják tovább a 7. hely reményében.

1. mérkőzés:

Oroszország-Németország 8-9 (1-1, 4-2, 1-3, 2-3)
Gólszerzők: Stepanuk 3, Suchkov 2, Timakov, Kholod, Yankov 1-1, illetve Real 2, Bukowski, Obschernikat, Juengling, Nossek, Oeler, Schlotterbeck, Stamm 1-1
 
Úgy nyerték meg a németek a meccset, ahogyan a görögök verték Romániát. Az utolsó másodpercben. Yankov vezető találata után a második negyed elején vezetett még 2-1-re a német válogatott, azt követően viszont folyamatosan az oroszok léptek meg, 5-2-re is vezettek. A félidei kétgólos előny után Stamm és Oeler góljával egyenlített Németország, 6-6-nál.
Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

 
A negyedik negyedben is rendre az oroszok vezettek, Stepanuk vezérletével, ő ezen az Eb-n a csapat gólzsákja volt. Aztán a vége előtt 55 másodperccel előbb Bukowski talált be (8-8), majd a legeslegvégén az elrontott orosz akció után elöl maradt Obschernikat, akit visszahúztak alig három másodperccel a vége előtt. Még belefért egy oda-vissza passz, és a dudaszó pillanatában a lövés, ezzel nyert Németország, és ők játszhatnak tovább Spanyolországgal, a 7. helyért. 

Bevezető:

A nap legjobban várt mérkőzése magyar szempontból a Horvátország-Olaszország találkozó, elvégre Benedek Tibor csapata annak a találkozónak a győztesével játszik az Eb-döntőbe jutásért. A másik negyeddöntőben Szerbia jóval esélyesebbnek tűnik Görögországnál, de egy meccsen, mint tudjuk, bármi megtörténhet.

Ami előtte zajlik: a csoportunkban pont nélkül a hatodik helyen záró német válogatott a másik hatos 5. helyezettjével, Oroszországgal meccsel az alsóházban, míg a németeket legyőző, Dejan Savic szerb kapitány szerint nagy fejlődési lehetőséget magukban hordozó franciák az újonc grúzokkal találkoznak.

A mai mérkőzéseken:


16.00 Oroszország-Németország - QF1
17.30 Grúzia-Franciaország - QF2
19.00 Olaszország-Horvátország - negyeddöntő
20.30 Szerbia-Görögország - negyeddöntő

Az eddigi találkozókon:


Július 14., hétfő:

Horvátország-Németország 10-5 (4-3, 2-0, 3-0, 1-2)
Románia-Grúzia 11-6 (3-4, 3-1, 2-0, 3-1)
Franciaország-Szerbia 5-16 (1-4, 1-3, 0-3, 3-6)
Montenegró-Görögország 11-6
Olaszország-Oroszország 13-6
Spanyolország-Magyarország 9-12 (2-2, 2-4, 2-3, 3-3)

Július 15., kedd:

Grúzia-Grögország 6-15 (1-4, 1-6, 3-3, 1-2)
Németország-Szerbia 7-12 (2-3, 1-3, 2-3, 2-3)
Oroszország-Montenegró 7-15 (1-5, 2-3, 2-4, 2-3)
Románia-Olaszország 4-9 (1-1, 1-3, 1-4, 1-1)
Horvátország-Spanyolország 8-8 (3-2, 2-2, 1-2, 2-2)
Magyarország-Franciaország 12-7 (2-2, 2-1, 5-1, 3-3)

Július 17., csütörtök:


Olaszország-Grúzia 15-5 (3-2, 5-1, 5-1, 2-1)
Franciaország-Horvátország 11-14 (3-5, 2-3, 3-2, 3-4)
Spanyolország-Németország 11-8 (2-1, 3-2, 3-4, 3-1)
Görögország-Oroszország 12-6 (3-1, 3-3, 1-1, 5-1)
Montenegró-Románia 13-8 (2-2, 3-0, 5-2, 3-4)
Magyarország-Szerbia 8-6 (2-0, 3-3, 2-2, 1-1)

Július 19., szombat:

Spanyolország-Franciaország 13-5 (2-0, 3-3, 4-2, 4-0)
Grúzia-Oroszország 12-16 (3-3, 1-4, 7-4, 1-5)
Románia-Görögország 9-10 (3-2, 2-3, 2-2, 2-3)
Horvátország-Szerbia 8-8 (2-3, 3-2, 1-2, 2-1)
Olaszország-Montenegró 6-6 (2-0, 0-1, 2-3, 2-2)
Magyarország-Németország 16-8 (4-3, 5-4, 3-0, 4-1)

Július 21., hétfő:

Montenegró-Grúzia 17-2 (4-0, 4-0, 4-1, 5-1)
Oroszország-Románia 8-11 (2-3, 1-3, 2-3, 3-2)
Franciaország-Németország 8-7 (1-0, 0-2, 4-4, 3-1)
Szerbia-Spanyolország 8-6 (2-2, 1-0, 1-1, 4-2)
Görögország-Olaszország 9-9 (4-2, 0-4, 3-2, 2-1)
Magyarország-Horvátország 7-6 (0-2, 4-2, 1-0, 2-1)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság