cover image
Egyéb

Színtiszta a budapesti Európa-bajnokság

2014. július 23. 15:28

A Magyar Antidopping Csoport doppingellenőrei ezekben a napokban gyakran fordulnak meg a Margitszigeten, ahol a nemzetközi és az európai szövetség megbízásából végeznek vizsgálatokat.

A szakemberek a budapesti vízilabda Európa-bajnokság kisorsolt résztvevőivel „vonulnak félre” a szokásos ellenőrző vizsgálatokra - adta hírül a Telekom Hírszolgálat.

„A tizenkét csapatos férfi és a nyolc válogatottat felvonultató női tornán összesen hatvan vizsgálat elvégzésére kaptunk felkérést" – mondta dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

"Én úgy gondolom, hogy ebben a doppingérzékenynek egyáltalán nem minősülő sportágban ez egy teljesen jól eltalált szám, amely egészen addig nem is változik, amíg egyik vagy másik csapat kiszemelt játékosa nem ad pozitív mintát. Akkor az egész csapatot tesztelésre lehet kötelezni, és ha a tiltott eszközökkel élők száma ekkor tovább növekedik, akár még a versenyből való kizárás is bekövetkezhet. Ettől viszont aligha kell tartani, ugyanis a csoportmeccseken elvégzett vizsgálatok azt bizonyították, hogy a budapesti Eb eddig „színtiszta”.

Minden eddig mintát adó vízilabdázó igazi profi sportoló módjára viselkedett, tehát együttműködött az ellenőrökkel, mi pedig a magunk részéről a lehető leggördülékenyebb és leghumánusabb módon igyekeztünk a küldetésünket teljesíteni. Számomra megtiszteltetés, hogy a rajt előtti technikai értekezletre is meghívást kaptam, ahol kikérték a véleményemet. A sportág vezetőivel együtt döntöttünk arról, hogy ezúttal csak vizeletvizsgálatokat végzünk el. Ez a döntés azért született meg, mert a kánikulai melegben a levett vér tárolása és szállítása gondot okozhatott volna, emellett olykor már a mintavétel is jelentősen megnehezedik az erősen felázott bőrfelületen. A levett vizeletminták szokás szerint a bécsi laboratóriumba kerülnek, ahonnan 2-3 nappal később kapjuk meg az eredményeket. Nem feltételezés, csak kalkuláció: ha a vasárnapi döntő utáni vizsgálatok közül valamelyik pozitív eredményt mutatna, arról várhatóan jövő szerdán értesülhetünk” - foglalta össze Tiszeker Ágnes.
Vízilabda hírek
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság
dopping
tiszeker ágnes