cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Benedek Tibor: „Nekem ez így jó volt”

2013. június 22. 23:53

A tatabányai pólófesztivál keretében a felnőtt válogatott a juniorokkal mérkőzött, és 13-7-re nyert, igaz, az első negyed után még a fiatalok vezettek 3-1-re. Kérdés, a hullámvasutazás mennyire nyerte el Benedek Tibor tetszését.

Hogy tetszett mindaz, amit láttál a tatabányai naplementében?
Rengeteg hibát csináltunk, de igazából az volt a mai mérkőzésnek a lényege, hogy figyeljem azokat a játékosokat, akik be akarnak kerülni a csapatba. Nyilván, többségükön látszott a fáradtság és az idegesség, aztán a harmadik negyedre már bemelegedtünk, úgy láttam, mindenki kicsit nyugodtabb lett. Onnantól már jobban működtek a dolgok, függetlenül attól, hogy az itt lévő játékosok nagy része nem szerepelt a Világliga szuperdöntőben, így sokszor meg is kellett kérdeznem, hogy emlékszel erre vagy arra, hiszen nem volt időnk minden dolgot átvenni. Szivós Marci például bemondott egy védekzést, és én nem voltam biztos abban, hogy mindenki tudja, mit kell tennie.

Tudom, egyszer meg egy időkérés után kérdezett rá, hogy a bemondott hatos figuránál tudja-e mindenki, mi a dolga...
Mondjuk az előnyöket átvettük, ezt tudni kell, a védekezésben viszont nehezebb volt mindent jól csinálni azoknak, akik csupán a hét eleje óta vannak újra velünk.

Azaz voltaképpen szükség van egy csiszolódási folyamatra a nagybetűs csiszolódáson belül?
Hát, szinte igen. Mert látszódott, hogy iramunk szinte semmi sem volt, egy helyben álltunk...

Ami annyiban Cseljabinszkre emlékeztet, hogy ott is rendszeresen ménkű lassan kezdtük a mérkőzéseket.
Igen, most szinte dermedtek voltak a játékosok, ellentétben például Bedő Krisztiánnal, aki a junioroknál játszott, de ismét bizonyította, mennyire jó játékos. Persze, nálunk is voltak jó teljesítmények, Salamon Feri például először lőtt gólt a válogatottban emlékeim szerint, és mindjárt többször is, Tóth Marci is, Török Béla is bizonyított, bár egyértelmű: a csapatba pályázók közül azoknak, akik kijutnak, a görögországi torna lesz az igazi erőfelmérő. Nekik ez a meccs afféle belerázódás volt, de szükség is volt rá nagyon, mégse egyből egy magyar-montenegróiba csöppenjenek először. Mert bármennyit is gyakorolsz, a mérkőzés, a négy negyed, a két bíró, a nézőtér hangulatát nem lehet edzésen megkreálni. Épp ezért rendkívül hasznosnak ítélem a mai mérkőzést.

Azaz az edzői maximalizmus most pihen kissé, mert a hullámzás bele volt kódolva a mai találkozóba?
Nagyon sokszor hibáztunk, ugyanakkor többször előfordult, hogy kiesett a kezünkből a labda. Kapu előtt háromszor-négyszer – az sem kizárt, hogy azért történt, mert a strandon kissé napolajas a víz, vagy a labda nem kisebb, mint Cseljabinszkben, hanem a szabvány méret. Egy csomó magyarázat lehet, nem feltétlenül akarom azonnal a játékosok nyalkába tolni a felelősséget. Nekem ez így jó volt, ahogy történt minden, elértem a célom, amit szerettem volna látni – annyiban viszont nehezült a dolgom, hogy akadtak olyan jobb teljesítmények, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Benedek Tibor
nyilaktkozat
junior válogatott