cover image
Egyéb

Boldog születésnapot, Kárpáti György!

2013. június 22. 15:55

Minden idők legfiatalabb olimpiai bajnok vízilabdázója 78 éves.

Gyarmati Dezső mellett Kárpáti Gyurika – mert mindenki így hívja – volt az egyetlen vízilabdázó 2008-ig, aki három olimpiai bajnoki címet szerzett. Ezt a bravúrt akkor Biros Péterék megdöntötték, de persze ezt senki sem bánja.

Sőt, 1988-ig ő volt a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok is. Merthogy 1935. június 23-án született (éppen a Nemzetközi Olimpiai Napon), és 1952-ben Helsinkiben már tagja volt az aranyérmes válogatottnak, 17 évesen (aztán Szöulban jött Egerszegi Krisztina). 1952 után aztán 1956-ban Melbourne-ben, majd 1964-ben Tokióban is aranyérmes lett, közte 1960-ban becsúszott egy római bronz is.

Ott volt a londoni olimpián is

Ott volt a londoni olimpián is

Úszóként is országos bajnok lett, de aztán jött a póló, mindkét sportágat a Ferencvárosban űzte, „1969-ben szállt ki a medencéből”. Volt a válogatott másodedzője Gyarmati Dezső mellett, hazánk így szerezte meg újabb aranyérmét 1976-ban, Montrealban. Több könyvet írt, számos kitüntetés birtokosa, 2011-től a Halhatatlanok Klubjának elnöke (1994-től a tagja).

Megkérdeztük, hogy van?

„Köszönöm szépen, viszonylag jók vagyok, sokat dolgozom, sajnos.”

Sajnos? – kérdeztünk vissza.

„78 évesen az ember már leülhetne, de nem férek a bőrömben. A MOB-ban, a Halhatatlanok Klubjában tevékenykedem, a Fradiban is juthat nekem egy kis szerep a későbbiekben, ha minden jól megy” – mondta.

S, hogy mi a véleménye a jelenlegi magyar válogatottról? Ez:

„ Nagyon nehéz helyzetben van az általam nagyra becsült Benedek Tibi csapata, nehezebben, mint ahogy ő mondja. Igaz, ő jobban látja, mint én, nekem ez csak egy kis félelmem, mert az ellenfeleink 1-2 év fórban vannak velünk szemben. Ezt nehéz behozni rövid idő alatt, de magam ellen drukkolok, hogy ne legyen igazam” – mondta Kárpáti György, aki vasárnap Egerben és Budapesten ünnepli 78. születésnapját.
Vízilabda hírek
kárpáti györgy