cover image
Szövetség

Csúcstechnika már a pólóban is: extra segítség a játékvezetőknek

2014. április 18. 9:23

A rájátszásban debütál az az adóvevő készülék, amely a vízilabdasportban elsőként a magyar játékvezetők munkáját segíti.

Csütörtök délután megtartották a Magyar Vízilabda Szövetség által beszerzett technikai eszköz főpróbáját a Széchy-uszodában, a francia cég szakemberének villámlátogatása sikeres volt: a rájátszásban résztvevő játékvezetők Császár György koordinálása mellett könnyedén elsajátították a kifinomult, ám egyszerűen alkalmazható technikai eszköz működését.

„Nagyjából másfél éve tervezzük, hogy beszerezzük a világszerte sikeresen alkalmazott eszközt, amellyel a játékvezetők munkáját tudjuk segíteni, valamint a közönség szórakozását is kiszolgáljuk. A rendszer legszembetűnőbb eredménye az lehet, hogy használatával elkerüljük a mérkőzések felesleges megszakítását, amit a játékvezetők kapu mögötti tanácskozása okozott. Most lehetőségünk nyílt arra, hogy a készülékeket élesben – egyelőre a televízió által közvetített mérkőzéseken – használjuk” – mondta Nemcsik Balázs, a szövetség főtitkára.

spori1.jpgCsúcstechnikáról van szó, pontosan ugyanezt használják többek között a FIFA, az UEFA, valamennyi labdarúgó konföderáció, az IHF és az EHF hivatalos mérkőzésein, a KHL-ben, a dán jégkorong-bajnokságban vagy épp lovaspóló-mérkőzéseken Kelet-Ázsiában. Az eszköz vízilabdázásban Magyarországon mutatkozik be.

Császár György, a Játékvezetői Bizottság vezetője:

„Ez a technikai segítségnyújtás elősegíti a játékvezetők hatékonyabb és pontosabb munkáját. Fontos tudni, hogy ezúttal nem a közönség tájékoztatásáról van szó, kizárólag a két játékvezető és az ellenőr munkájának összehangolásáról. Rendkívül szigorú keretek közt kommunikálhat egymással a két játékvezető, valamint az ellenőr, utóbbi csak abban az esetben, ha kétértelmű helyzet állt elő. Az ellenőr közbeszólhat, vagy megállíthatja a játékot, ha olyat észlelt, amit a két játékvezető nem. Az érintettek között a beszélgetés szigorúan titkos, a cél egymás munkájának a segítése.”


Az új rendszer első „bemutatkozó mérkőzése” a péntek esti Szolnoki Dózsa-Közgép - RacioNet-Honvéd találkozó lesz (18 óra 45 perc, Digi Sport 2), ahol Fodor Rajmund és dr. Fekete Balázs használja majd élesben.
Szövetségi hírek
játékvezetők
császár györgy
nemcsik balázs