cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Benedek Tibor: „A kulcspillanatokban kellően erősek voltunk”

2014. április 15. 21:17

A kapitány elégedett volt a látottakkal, mint mondta, azt kapta, amit várt előzetesen.

Horvátország 7-7-es rendes játékidőt követően, büntetőkkel legyőzte a magyar válogatottat Pécsett, a Világliga-selejtezők utolsó fordulójában. Kapitányi értékelések.

Ivan Asic, a horvátok megbízott kapitánya

Mondhatni, most debütált – elégedett az eredménnyel?
Feltétlenül. Végig vezettünk, bár a magyarok egyenlítettek a végén, a mi szempontunkból kifejezetten hasznos, jó volt ez a mérkőzés. Számos kulcsemberünk hiányzott, akadt 97-es születésű is a csapatban, a fiatalok pedig jól teljesítettek, a horvát vízilabda fényes jövő előtt áll.

Ivica Tucak alighanem visszatér a kispadra hamarosan, ugye?
Természetesen. Egy motorbaleset miatt most nem akart irányítani a mérkőzésen, de amint felépül, visszatér. Számunkra az Európa-bajnokság a nyár fő eseménye, arra készülünk, ott szeretnénk a lehető legjobban szerepelni.

Fotó: Kovács Anikó

Fotó: Kovács Anikó

Benedek Tibor, a magyar válogatott kapitánya:

A mérkőzés előtt azt szeretted volna, hogy büntetők döntsenek – ez végül is bejött. Mi az, ami még szintén jól sült el, és mi az, ami nem?
Alapvetően elégedett vagyok a mérkőzéssel, azt kaptam, amit vártam, a csapat nagyon jól küzdött, jól hajtott. Az a baj, hogy az elején kicsit túlbonyolítottam a támadást, ezt nem kellett volna. A nemzetközi mezőnyben kevésbé vevők a kétcenteres játékra, messze nem érkezik annyi ítélet, mint itthon – a klubok talán jobban is csinálják ezt, de összességében mégiscsak tény, hogy a fórjaink többségét az egycenteres játékkal sikerült kiharcolni. Az, amiről a horvát edző beszélt, hogy végig vezettek, voltaképpen igaz – ám ez leginkább azért volt lehetséges, mert az első két negyedben nem igazán ment a támadás. Aminek viszont én örülök – és emiatt ő alighanem ideges, csak nem beszélt róla –, hogy rendre visszajöttünk, a kulcspillanatokban kellően erősek voltunk lelkileg, ezért lett döntetlen a mérkőzés. Hogy a végén ezúttal elveszítettük a büntetőpárbajt, arra azt mondhatom: szívesen odaadom ezt a meccset egy igazi tétnél kivívott sikerért.

Korábban hangsúlyoztad, ez a meccs a kerettagság kivívása szempontjából fontos – hogy teljesítettek az aspiránsok?
Úgy gondolom, jól, elégedett voltam mindenkivel – ugyanakkor hadd szögezzem le: nem egyetlen mérkőzés alapján döntök. Viszont azt szeretném – és ezt látom is a játékosokon –, hogy már a tizenhétbe kerülés is valódi rangot jelentsen, nyáron pedig igazi harc legyen az Eb-csapat tizenhárom helyéért.

Kikkel voltál elégedett ma elsősorban?
A három védőnkkel mindenképpen, továbbá ki kell emelnem, Bedő Krisztiánt, aki hosszú idő után ma először ismét kiemelkedően játszott.

Horvátországban és itt is feltűnően kevés gól esett az ötösöknél. Ez idegállapot, van valami törvényszerű benne, vagy csupán így alakult?
Négy kőkemény negyed után nem olyan egyszerű öt méterről belőni a labdát. Ez kiderült kint is, itt is. Most Decker Attila is jól teljesített, a horvát kapus viszont kifejezetten ötös specialista. A válogatottunknak ez volt a harmadik büntetőpárbaja, és régóta mondom: erre igenis készülni kell. Készülni kell, mert biztosak lehetünk benne, több meccs is így fog eldőlni a nyári nagy tornákon, az egyenes kieséses szakaszban. Persze, lehet mondani, hogy ötösökkel nyerni már szerencse kérdése – ám összességében az egyik csapat győztesen fejezi be a mérkőzést, és nyilván nem a véletlen dönt arról, hogy melyik.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Benedek Tibor
világliga
ivan asic
ivica tucak